Ještě ke zprávě ČSÚ

Počet obyvatel se u nás mírně zvýšil. Na území České republiky pobývalo ke konci loňského roku 527 tisíc cizinců. O rok dříve to bylo něco přes 493 tisíc lidí.

To stálo ve zprávě Českého statistického ústavzveřejněné 22. 3. 2018. Tedy důvod ke spokojenosti. Některé další údaje v této zprávě však nejsou radostné. Průměrný věk obyvatel je u nás 42 let. V Africe je to 19 let. V arabských zemích je to podobné. Již několik let počet osob, které odchází do důchodu, je u nás vyšší než počet mladých ze škol, kteří nastupují do práce. Počet lékařů, kteří po promoci odchází do zahraničí, je také vysoký.

Statistiky neuvádějí počet romského obyvatelstva. Někdy v devadesátých letech jsem zachytil, že počet Romů v Ostravě činí 10 %. Dnes bych to odhadl na 20 %. Na středních školách v Ostravě prý je jejich podíl jen 1 %. V porodnicích však podíl romských novorozeňat je o hodně vyšší než 20 %.

V našich podnicích chybí více jak 200 tisíc pracovníků. Spoléháme na příchod pracovníků ze zahraničí. Přesně tuto cestu se rozhodlo Německo více jak před 50 lety. Dnes i politici dochází k závěru, že to byla chyba. (Obyčejní lidé to věděli již dávno.) Mnozí potomci prvých Turků již mají třetí generaci v Německu – a nepřizpůsobili se. Hlavně potomci sunnitů z vnitrozemí Turecka často ani nedokončí základní školní docházku.

Ještě méně důvodů k radosti mají v Rusku. Například ve zprávě na

https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=416762&sId=&mId=

stojí, že za poslední čtvrtstoletí z Ruska emigrovalo podle oficiálních statistik 4,5 miliónu lidí, skutečný počet je ale podle nevládních organizací třikrát až čtyřikrát vyšší. Napsala to agentura Interfax s odvoláním na informace ruského Výboru občanských iniciativ (KGI). Rusové se nejčastěji stěhují do Německa, Spojených států, Izraele a Kanady. Podle informací KGI, který v roce 2012 založil bývalý ruský ministr financí a vlivný národohospodář Alexej Kudrin, ve skutečnosti v daném období Rusko opustilo 13 až 18 miliónů lidí. Podle úředních údajů v zemi žije 143,5 miliónu obyvatel, takže se vystěhoval zhruba každý desátý. Podle výboru nabývá problém emigrace nebezpečných rozměrů, protože země ztrácí intelektuální a sociálně ekonomický potenciál. V posledních letech vyjíždějí ze země stále častěji mladí, vysokoškolsky vzdělaní lidé. Tolik citovaná zpráva.

V Ostravě žije asi 500 Rusů, kteří sem přišli za prací. Nabídka pracovních míst zde přitom není příliš velká. Narazil jsem zde na ruskou inženýrku, která dělá uklízečku a doufá, že dostane lepší místo, až zvládne jazyk.

Zdá se mi, že ta zpráva ČSÚ by zasloužila více pozornosti.

Autor: Ladislav Jílek | sobota 31.3.2018 8:10 | karma článku: 23,04 | přečteno: 681x