Ještě ke střelbě ve Fakultní nemocnici v Ostravě

Už toho bylo k této události napsáno hodně, neviděl jsem však zamyšlení k jedné otázce: Byl u nás podobný případ nebo je to úplná novinka, že člověk v domnění, že má vážnou nemoc, se rozhodne zastřelit několik lidí? 

A pak udělá sebevraždu. Zastřelí přitom osoby, ke kterým nemá vůbec žádný vztah. To, že byla někomu diagnostikována rakovina či jiná vážná chodba a dotyčný spáchal sebevraždu, jsem ve svém okolí zažil několikrát. Vyskytnou se i případy, že nějaký jedinec v podobném případě napadne lékaře, protože se domnívá, že ho špatně léčí. Marně však dumám, zda jsem slyšel o případu, že by zabil někdo lidi, kteří s tím jeho problémem nemají souvislost.

Karla Čapek má v Povídkách z jedné kapsy příběh nazvaný Oplatkův konec. V této povídce zlodějíček s tuberkulózou v pokročilém stadiu se rozhodne střílet policajty, kteří mu přijdou do cesty. Nakonec zastřelí tři policajty, dva četníky a jednoho železničáře. Tento případ se tomu podobá, ne však úplně. Ti policajti byli přeci jen jeho protivníci. Vkrádá se mi do mysli, že se ten nešťastník z Ostravy inspiroval teroristy.

Autor: Ladislav Jílek | pátek 13.12.2019 16:13 | karma článku: 13,35 | přečteno: 677x