Co taky způsobil Covid

Taková malá potvůrka, kterou je vidět jen pod elektronovým mikroskopem – a ve světové ekonomice udělala rozsáhlou paseku.

Automobilka Volkswagen odhaduje letošní pokles výroby o 19 %, Toyota o 21 % a Ford dokonce o 30 %. To jsou údaje z léta, obávám se, že skutečnost bude horší. Hůře je na tom výroba letadel. Boeing hlásí pokles výroby o 25 % a Airbus o 55 %. Údaje jsou taky z léta. Tak by se dalo pokračovat v dalších odvětvích.

Tím samozřejmě klesla poptávka po oceli a oceláři byli nuceni snižovat ceny. V Evropě ve II. kvartálu 2020 klesla výroba oceli o 25 %. V Americe klesla více. Ovšem ocelářům začala růst cena vstupů. Cena železné rudy v prvém pololetí 2020 vzrostal o 57 %, cena železného šrotu vzrostla v průměru o 38 %, cena koksu poklesla o 25 %, ale vzrostla cena legujících přísad. V Číně poklesla výroba oceli koncem roku 2019, v letošním roce tam však výroba oceli stoupá. Obávám se, že budou krachovat nejen malí podnikatelé, ale i velké podniky, protože nemohou ustát takový nárůst cen surovin a pokles odbytu.

Podle odhadů Světové banky se letos (poprvé za posledních dvacet let) zvýší počet extrémně chudých lidí, tedy takových, kteří žijí s méně než 1,9 dolaru na den. Zatímco v roce 2017 jich bylo 9,2% z celkové populace, v letošním roce jich přibude. Do chudoby tak bude uvrženo až 115 milionů lidí.

Abych však skončil optimisticky, tak jistě vás potěší, že se některým daří. Podle zprávy švýcarské banky UBS se ve druhém čtvrtletí tohoto roku zvýšil majetek světových miliardářů o 27,5% v porovnání s rokem 2017 (o 165 miliard dolarů). Podle listu Guardian tento vzestup souvisí se schopností využít otřesy akciových trhů. Nejvíce si polepšili miliardáři v sektorech průmyslu, technologie a zdravotnictví. Nejbohatším mužem planety je majitel Amazonu, Jeff Bezos. V USA vyhlašují každoročně dvacítku „nejšpinavějších“ firem. Loni této dvacítce vévodila právě firma Amazon, poněvadž rok před tím v ní bylo 12 smrtelných úrazů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jílek | sobota 10.10.2020 22:31 | karma článku: 12,29 | přečteno: 516x