Co by, kdyby…?

Události kolem uvedení sporné hry „Naše násilí a vaše násilí“ mne přivedly k úvaze, co by se asi stalo, kdyby nějaký dramatik napsal divadelní hru s následujícím obsahem:

Na počátku roku 2015 skupina ozbrojenců z tzv. Islámského státu unáší z jednoho pracoviště skupinu 21 dělníků, jde o koptské křesťany. Dovleče je na libyjské pobřeží a zde jim podřeže hrdla. Vše natočí a dne 21. února 2015 video zveřejní na internetu. Ze záznamu je patrné, že tito křesťané před smrtí vzývali Krista, tak jako to činili křesťané v Římské říši. Později jsou tělesné pozůstatky umučených nalezeny poblíž libyjské Syrty. Testy DNA prokážou jejich pravost. Hlava koptských křesťanů Tavardos II je prohlásí za mučedníky a zapíše je do Synaxaria. Zároveň stanovuje, že jejich památka se bude v koptské církvi připomínat dne 15. února. Dne 14. května 2018 jsou ostatky těchto mučedníků slavnostně přivítány v Káhiře. Zvoní při tom zvony všech egyptských klášterů a kostelů. Prezident Fattáh as-Sísí v projevu říká: „Jde o událost celonárodního dosahu a zároveň se týká celé církve“. Ve stejný den se ve vesnici al-Our v egyptské provincii Minjá otevírá chrám zasvěcený těmto mučedníkům. Mluvčí egyptské biskupské konference P. Bakoun při tom prohlašuje: „Byli to obyčejní dělníci, kteří s velkou prostotou radši obětovali životy, než aby zapřeli svou víru. Smrt mučedníků nikdy nevyzněla do prázdna, vždy přinášela plody. Možná je ještě nevidíme, ale příští generace se jich jistě dožijí.“

Asi jste si povšimli, že vše, co jsem popsal, je skutečnost, jediné slov není vymyšlené. Pokusme si představit, jak by reagovali představitelé divadla na text této jistě dostatečně dramatické hry. Přivítali by ji se slovy: „To je ono! Něco takového jsme potřebovali.“ Nebo by řekli: „Nezapadá to do našeho dramaturgického plánu.“ Nebo by to označili za kontroverzní hru? Nebo by neodpověděli a na zdvořilý dotaz, co na to říkají, by sdělili, že ještě neměli čas si to přečíst a ať to radši autor zkusí jinde? Podpořil by odbor kultury dostatečnou finanční subvencí uvedení této hry?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jílek | pondělí 28.5.2018 11:04 | karma článku: 25,37 | přečteno: 616x