Vláda musí přežít 3

Už v předchozích dvou příspěvcích na téma "Vládní krize" jsem jasně předeslal, jak to dopadne. Nemýlil jsem se. VV kapitulovala, já rekapituluji.

Takže krize ja v zájmu "ekonomické stability" (domácích rozpočtů ministrů a jejich příbuzných a známých) zažehnána. Co se vlastně stalo?

Na začátku se odhalila jasná a vyčíslená kauza p.Vondry. Jenže Vondra už na všechny své dlouholeté kolegy z politických špiček moc ví, takže odstraněn být nemůže. Jak z toho ven? "Přebijeme to jinou kauzou!" řekli si zkušení mystifikátoři Kalousek a Nečas.

A už tu bylo zjištění, že pan Bárta (ještě jako šéf ABL) otevřeně řekl, že politická moc je úzce spjata s mocí ekonomickou. Což je bezesporu pravda, protože zejména na státních zakázkách se dá bohatnout. O tom svědčí i obecná předraženost státních zakázek. Stačí se jen podívat, jak si pan Vondra za půl miliardy půjčil pár televizí od jisté firmy.

Padlo jasné rozhodnutí starých korupčních bardů: Ten malej nešika ještě rozkecá a přizná, že všichni žijeme ze státních zakázek (samozřejmě prostřednictvím třetích firem s akciemi na doručitele). Sice je to obecně známá pravda, ale i tak ho nusíme z vlády odstavit.

A tak se také stalo.

Pan Bárta, který vlastně nic špatného neudělal, jen poukázal na varující fakt a dal si do svých cílů tento fakt využít, musel ministerstvo opustit.

(Přes všechny antipatie k tomuto Napoleonovi musím uznat, že své cíle plnit umí. To je moc pozitivní vlastnost, obzvláště pokud si klade takové cíle, jako je zlevnit výstavbu dálnic a vystrnadit klientelistický šlendrián ze všech zakázek,  které měl pod palcem. Jediným klientem by pak mohl být on a jeho ABL.)

To že byl odstaven jeden z ministrů VeVerek (jinak jim nikdo v mém okolí neříká) se samozřejmě nelíbilo maskotovi této strany - panu Johnovi. Navíc Langerova klika u policie se ho snaží už dlouhou dobu odstavit z postu ministra vnitra, takže do něj vlci koušou ze všech stran.

Proběhla bouřlivá jednání za zavřenými dveřmi, které jsem popsal v předchozích blozích.

Všechno dopadlo tak, jak drtivá většina lidí předpovídala na začátku. Vláda přežila hlavně kvůli jednomu důvodu, kterým jsou KORYTA. Logická zdůvodnění.

1) Koryta VV - VeVerky si jsou jasně vědomy, že jejich volební preference jsou na bodu mrazu. Přišly by o místa v parlamentu i ve vládě, o možnost "zadávat" veřejné zakázky. Vyčíslovati myslím netřeba.

2) Koryta TOP09 - tato strana sice disponuje preferencemi lepšími (což mi není zcela jasné proč), ale nejistota zda se se svým volebním ziskem příště vetknou do vlády je pro lidi jako pan Kalousek příliš vysoké riziko, které nejsou hráči jeho formátu ochotni podstoupit.

3) Koryta ODS - zde není snad třeba nic komentovat. Stačí snad jen připomenout poslední odhalenou kauzu pana Vondry. Jak fungují ostatní je nasnadě.

Takže vládní Nečas byl zažehnán.

John dostal nový raJohn.

Bárta se šel pomodlit do katedrály svatého Víta.

Kalousek šel požádat Hávu o další výzbroj.

Kubice už píše nová slohová cvičení za kavárny Slávie.

Klaus si pod stolem hraje s cizím pérem.

A kdesi z klokočí Kočí valí oči.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jaroš | středa 20.4.2011 7:30 | karma článku: 15,59 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Ladislav Jaroš

Zavřeme koalice do ZOO?

2.10.2016 v 7:00 | Karma: 0

Ladislav Jaroš

Jsem xenofob a fašista?

5.12.2015 v 10:00 | Karma: 38,54

Ladislav Jaroš

Náhradní Němci

2.12.2015 v 5:56 | Karma: 41,34