Proč jde tolika lidem o to mít "ho" na hradě?

Udivuje mě úsilí, které někteří lidé věnují tomu, aby "ho" měli na hradě. Zejména pak jeden "on" má velice silně angažované stoupence, kteří do "něj" investují nejen úsilí, ali i peníze a případně svůj vliv. Jedna skupina voličů "ho" až agresivně hájí a pokud někdo jim podřízený vyjádří podporu druhému "jemu" jsou pranýřování a div ne vyhazováni z práce. Ptá m se proč?

Proč je tak důležité míti "ho" na hradě? Co koho motivuje investovat do "něj" peníze, nosit jeho placku, přesvědčovat své okolí, že "on" je jediná správná volba a kdo to nevidí je "zaprděnej čecháček"? Co je tak špatného na tom, mít na "něj" negativní názor?

Když se snažím odpovědět si na tyto otázky, jediné co mám na mysli jsou pravomoci prezidenta. Co může tak silně ovlivnit, že je důležité mít "ho" na hradě? Prezident má pravomocí hodně málo. Reprezentuje Českou republiku na venek, může udílet milosti. Ale co dál? Amnesitii mu musí spolupodepsat premiér. Prezident také spolupodepisuje zákony, které se vládě podaří protlačit přes parlament, ale i případné prezidentovo odmínutí podepsat lze přehlasovat prostou většinou, kterou vládní strana obvykle má, případně koupí (je pravdou že nepodepsání tudíž zvyššuje náklady vládnoucí kliky na prosazování zákonů a zdržuje).

Proč je důležité míti tam právě "jeho"? Není to snad v okolnostech značně omezených pravomocí téměř jedno?

Agrese podnikaná "jeho" zastánci proti "jeho oponentům" mě přesvědčuje, že "jeho" volit nebudu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jaroš | pátek 25.1.2013 8:05 | karma článku: 23,59 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Ladislav Jaroš

Zavřeme koalice do ZOO?

2.10.2016 v 7:00 | Karma: 0

Ladislav Jaroš

Jsem xenofob a fašista?

5.12.2015 v 10:00 | Karma: 38,54

Ladislav Jaroš

Náhradní Němci

2.12.2015 v 5:56 | Karma: 41,34