Teroristé vyhrávají

Zpráva o pokusu zlikvidovat letadlo letící do Detroitu je skutečně šokující. Nejde jen o to, že po světě běhá stále dost nebezpečných jedinců schopných jen tak pro nic za nic masově vraždit. Jde hlavně o zjištění, jak je naše společnost vůči nim bezmocná.

Už řadu let jsou miliony, možná miliardy lidí na letištích bezprecedentně ponižovány. Bez pásku od kalhot a v ponožkách procházíte se zatajeným dechem kovovým rámem, kde vás rentgenují do morku kostí. Mezitím si dáma u monitoru prohlíží ve vašem kufru vaše spodní prádlo a intimní potřeby. Nemůžete s sebou nést ani  pitnou vodu, kterou jste posléze nuceni kupovat za předražené ceny od obchodníků, kterým ji také nikdo láhev po láhvi nekontroluje. To vše ve jménu pochybné bezpečnosti.

Po posledním pokusu prý bude ještě hůře. Hodinu před přistáním si nebudete moci dojít v letadle ani na toaletu. Nebude také moci číst knížku či si vzít léky z příručního zavazadla. Na letišti vás budou skenovat do naha. Kolik miliard všechna ta opatření stála a budou stát? Kolik zásad lidské důstojnosti musí být ještě porušeno? Zabrání to něčemu?

Zatím se ukázalo, že kdo chtěl na palubu výbušninu dostat, také se mu to povedlo. Neslyšel jsem o jediném zadrženém, který by prokazatelně těmi opatřeními byl odhalen. Onen poslední atentátník byl dokonce na seznamu teroristů, nebyl však prý dostatečný důvod, aby byl z přepravy vyloučen. To myslíte vážně? Američané dnes chtějí o každém cestujícím spoustu údajů, vyhrazují si právo na cokoli včetně odmítnutí vstupu do země a teroristu ze svého seznamu klidně pustí do letadla?! Dokonce prý nebyl ani důvod neudělit mu americké vízum! Tak tohle jsou báchorky, které by si měl v USA někdo pěkně odskákat, a ne svalovat vinu na nedostatečnou kontrolu na letišti.

Tzv. letištní bezpečnostní opatření jsou totiž jedinou pokryteckou divadelní hrou. Mají hlavně upokojit veřejnost, že se něco dělá. A tak se vyhazují miliardy a šikanují slušní lidé, zatímco teroristé vesele cestují i s bombou v kufru (na lýtku nebo jinde). Jediná cesta je skutečně začít něco dělat. Odpalování letadel není opravdu žádná legrace. Chováš se podezřele? Červená karta a už nepoletíš! Kamarádíš se s teroristy, ohrožoval jsi někoho někdy zbraní, vlastnil jsi nelegálně pistoli, bral jsi rukojmí, vydíral jsi někoho, jsi členem zakázané sekty, chodíš do škol podporujících fundamentalistické názory, navštěvuješ extremistické obřady…..? Choď pěšky! Na leteckou přepravu by zkrátka neměl mít nikdo právní nárok. Při stínu pochybností je nutné podobné jedince z přepravy vyloučit. A nejen z přepravy, také z přístupu k práci ve veřejném sektoru, oborech spojených s bezpečností atd.

Ano, zavání to diskriminací. Ale tady nejde o nedělní kázání o politické korektnosti. Tady jde opravdu o lidské životy. A společnost, která se neumí bránit a neustále jenom ustupuje, nemá šanci na přežití. 

Autor: Ladislav Dvořák | středa 30.12.2009 7:55 | karma článku: 39,54 | přečteno: 5566x