Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak nás zase připravili o jedny volby

Koalice se rozhodla pokračovat ve sňatku z rozumu a další zažehnaná vládní krize za sebou nechala jen bezmocný vztek těch, kteří po nových volbách toužili. Je sice dost pravděpodobné, že většina nadšenců, kteří nové volby hlasitě přivolávali, by k nim nakonec vůbec nešla, ale ta myšlenka byla lákavá. Proč ale, prosím vás?

Počet voleb parlamentních, krajských, senátorských a obecních byl rozšířen o volby prezidentské, takže nás v budoucnu čekají v průměru dvoje volby ročně. Spočívá kvalita demokracie skutečně v počtu voleb? Jsou ovšem lidé, kteří si myslí, že ano, a tak stále sílí snaha o prosazení referenda. Pokud ty volby doplníme ještě o nějaké to referendum, můžeme se opravdu těšit, že si té demokracie dost užijeme. Že je to nesmysl? Ale ne, počet podpisů nutných k iniciaci referenda je zatím stále pod (i když klesajícím) počtem členů odborů, takže odborové svazy mohou vyhlašovat referenda jako na běžícím pásu.

Zastupitelská demokracie holt není levná záležitost a pár vyhozených miliard ročně za organizaci voleb je při našem deficitu veřejných financí zřejmě malina. Jde ovšem o to, zda ta permanentní volební kampaň přinese kýženou společenskou stabilitu a zda bude někdo ke všem těm volbám chodit. Opravdové nebezpečí je právě v paralýze fungování státu. Pokud budou voliči „rozumně“ vyvažovat a v každých volbách volit momentální opozici, můžeme se dočkat takového galimatyáše, že se nehne ani lístek na stromě (nepřijme žádný zákon). Dost pravděpodobně se pak jediným vlády schopným tělesem stane Ústavní soud, který bude tu „rovnou“ soutěž mezi stranami pískat (asi tak jako naši fotbaloví rozhodčí?).

Ano, můžeme si navolit pestrobarevnou strukturu státní moci, ale ono míchání všeho dobrého vede občas k žaludečním obtížím a kocovině. Demokracie přece není dát každému, co chce. Takové pojetí je dost nebezpečné a vede nakonec k anarchii. Jenže přesně tímto směrem se, jak se zdá, vydáváme. Nelíbila se vám poslední volba prezidenta? Tak si ho zvolte sami! Nevíme, jak se vykroutit ze závazku v EU? Tak to rozhodněte v referendu! Volby se stávají zkrátka nástrojem alibismu těch, kteří by měli vládnout a vést věci veřejné (malá písmena!) k rozvoji a prosperitě.

Alibismus proniká stále více také do státní správy. Je kvalita zákonů mizerná? Ale my jsme je přece konzultovali s odborníky, zní častá odpověď. Problém je ovšem v tom, že odborníci jsou většinou ti, kterých se zákony dotýkají. Omezí si svou činnost exekutoři? Sníží si poplatky advokáti? Zvýší si platby za emise velké firmy? Omezí administrativu auditoři? Zvýší si odpovědnost lékaři? Zpřísní pracovní právo odbory?  Ale kdepak, naprosto „demokraticky“ se prosazuje do legislativy partikulární zájem určitých skupin, které si tak vytvářejí prostor pro své podnikání. Přispěje k omezení tohoto trendu nová volbománie?

Jak již bylo uvedeno, demokracie není levný způsob vládnutí. Má spoustu slabin, ale přesto je tím nejlepším, co zatím lidstvo vynalezlo. Potíž je trochu v tom, že demokracie je často zaměňována za právo všech mluvit do všeho (řídit vše), což je ovšem anarchie. Ano, vyjadřujme všichni svobodně své názory, mluvme do všeho – ale ti, co jsou zvoleni, musí vládnout. Vládnout s plnou odpovědností a povinností se ze svých kroků odpovídat. K té odpovědnosti by byla dobrá i nějaká ústavní procedura, jak neschopnou vládu voliči odvolat i v průběhu volebního období. Pokud by se ji podařilo nalézt, bylo by možné naopak množství voleb zredukovat a dát vládám šanci na strategická opatření místo hašení problémů.  

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 12.4.2012 8:21 | karma článku: 18,36 | přečteno: 2874x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Digitalizace – záchrana naší ekonomiky?

Termín digitalizace se v poslední době skloňuje stejně často, jako kdysi vědecko-technická revoluce nebo aplikace vědy a výzkumu v praxi.

27.9.2023 v 8:24 | Karma: 22,46 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Tři hlavní příčiny současné vysoké inflace

Mainstreamoví ekonomové mluví o deficitech, nerovnováze atd. Současná inflace má ale tři konkrétní příčiny, které se o její výši zasloužily nejvíce. Nebojme se je pojmenovat.

13.9.2023 v 8:18 | Karma: 24,71 | Přečteno: 782x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Dotujeme bohaté i chudé, kdo to platit bude?

Navzdory deklarovaným úsporným balíčkům, rozjíždí vláda další kola dotačního šílenství, kdy podpory půjdou všem. Hlavně bohatým.

23.8.2023 v 7:59 | Karma: 41,61 | Přečteno: 3531x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Seber bábě důchod a dej ho vnoučkovi na opravu jejího baráku

Tak nějak má v praxi fungovat nový program, kterým se vláda rozhodla oslnit voliče. Identickou částku, kterou ušetří na zákonem daných a narychlo zrušených valorizacích penzí, se rozhodla věnovat občanům vlastnícím nemovitosti.

21.7.2023 v 7:50 | Karma: 47,56 | Přečteno: 12091x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Lobbisté zvítězili - zaplatí to střední třída a důchodci

S deficitem státních financí je bezpodmínečně nutné něco udělat, a že se to nebude líbit, bylo předem jasné. Vládní bramboračka se dala očekávat, ale jako u každého pokrmu, jde hlavně o výslednou chuť.

18.5.2023 v 8:08 | Karma: 45,06 | Přečteno: 7484x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.