Řecko je černá díra na peníze?

Tento názor převládá v mnoha diskusích. Řekové jsou líní a rozhazovační lidé, kteří žili nad poměry, a po ostatních chtějí, aby jim to zaplatili. Jelikož jsem v Řecku párkrát pobýval a životní úroveň Řeků mi až zas tak vysoko nad tou naší nepřipadala, přinutily mne tyto názory k zamyšlení.

Běžně bývá porovnáván příjem našeho a řeckého důchodce, nejlépe v přepočtu eura na koruny. Zde je zakopaný pes hlavně v tom přepočtu eura. Zatímco náš důchodce si dá kávu za 20 Kč, řecký si ji nejspíše dá za 3 EUR, lze to srovnávat? I když existuje určitý směnný kurz, reálný je někde úplně jinde. Pivo v české venkovské hospodě dostanete běžně za 20 Kč, na Oktoberfestu v Mnichově za 7 EUR, znamená to obráceně, že německý důchodce je na tom 7x hůře než český? Neznamená, ale abychom porovnávali životní úroveň, nemůžeme přepočítávat pouze platy, spotřební koš se do úvahy brát musí. Opravdu se mi po tomto srovnání nezdá, že by si Řekové žili nějak významně lépe.

Řecko prostě dostalo šanci s náskokem pár let před námi využívat EU penězovod na plný proud a to jeho ekonomiku významně deformovalo. Asi jako tu naši deformují dotace na nesmyslné projekty nyní. Řekové si zvolili vlády, které to vše ještě akcelerovaly a samozřejmě si to náramně užívali. Nemluvil bych ani tak o lenosti, ale bezstarostnosti. Průšvih teď mají veliký a i když jim někdo nějaký ten dluh odpustí, budou se z toho dostávat dost dlouho.

Otázka je, co z toho plyne pro nás. Smějeme se Řekům, Slovákům, Evropské unii a nevidíme si pod vlastní pozadí. Nedochází nám, že sedíme na úplně stejné židli. Vždy když čtu radostné výlevy nad tím, jak EU půjde do kytek, žasnu, kde ti lidé žijí. Opravdu bude Česká republika s vývozem 85% své produkce do zemí EU v pohodě, pokud dojde v sousedních zemích k finanční katastrofě? Připomíná mi to jásot někoho, kdo má řadový domek spojený krovem se sousedy, nad požárem sousedova baráku. To jsme opravdu tak pošetilí, že se radujeme ze smrti sousedovy kozy, i když ta naše už dodělává na stejnou chorobu?

Dluh České republiky vzrostl letos o 113 mld. Kč na 1457 mld. Na čtyřčlennou rodinu to dělá nárůst o 50 tis. Kč za rok. To opravdu nedovedeme přežít bez toho, abychom si půjčili 50 tis. do každé rodiny? Že jste ty peníze nedostali? Možná ne, ale ta naše perfektně fungující republika, o které si myslíme, že bude ostrovem prosperity v rozvrácené Evropě, si je na vás vypůjčila. Jednou to budou splácet všichni, kdo tady platí daně. Jenže ono to zřejmě splatit stejně jako u Řecka nepůjde. My totiž nesplácíme vůbec nic! My se stále více a více zadlužujeme. Smějeme se, že ostatní jsou na tom ještě hůře, ale to je výsměch těch z horní paluby na Titaniku těm z paluby dolní, že jim teče voda do bot. Největší zdravotní pojišťovna nemá na platby, největší sázková společnost zkrachovala, stát se soudí se solárními investory o desítky miliard, armáda nakupuje letadla, která nelétají ….. Hospodaříme opravdu perfektně, ale ti Řekové nám dělají velkou radost. Pěkně to zorali, neumětelové!

Je ovšem nejvyšší čas přestat se dívat do Řecka a začít se sebou něco dělat. Kdy nás ten smích přejde, je jenom otázka času. Černá díra na peníze nám leží u nohou a neustále se zvětšuje.

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 20.10.2011 8:00 | karma článku: 31,49 | přečteno: 3371x