Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P9

pavel 99

20. 10. 2011 21:05
Pokud jakýkoliv "systém"

(firma, stát.......) funguje neefektivně, tak přestože se tamní pracovníci mohou snažit, mohou i "dřít jak mezci" a nemusí se mít kdovíjak báječně a systém je v mínusu a po čase zkrachuje. V příbězích o "kocourkovských" je to popsáno celkem srozumitelně a některé příběhy státní neefektivitu (a to i tu naší) popisují poměrně názorně.

0 0
možnosti
EN

tuana

20. 10. 2011 12:23
a co se tak

trochu vzdělat,než se začne psát...třeba na stránkách euractiv.cz nebo

http://konzervativnilisty.cz/texty/rozhovory/391-petr-robejsek-nemam-rad-generaly-po-bitve

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

20. 10. 2011 11:55
To sociální stát je ta černá díra na peníze

A různé země v jeho "budování" dospěly různě daleko. Ale tendence je jasná - přestože příjmy států až na drobné výkyvy stále mírně rostou, výdaje je dávno přerostly a není síla, která by je vrátila zpět na úroveň příjmů. Navíc z těch dluhů platíme celkem značné úroky a splátky (letos tuším kolem 80 miliard korun), což snižuje šance na to, že by se podařilo rozpočet vyrovnat. U více zadlužených zemí jsou splátky úroků takové, že se z nich vymotat už nedá (říkáme, že spadly do dluhové pasti).

-

Otázka je, jak dál. Některé státy opravdu nemají šanci dluhy splatit a pokusy o jejich splacení jsoujen zástěrkou pro přerozdělování dopadů budoucího neodvratného krachu.

-

Každopádně čekám, že vlna krachů bude koncem sociálních států. Není se z čeho radovat, protože se nás to všech dotkne, ale není ani rozumné to ignorovat nebo popírat.

0 0
možnosti
PH

petrph

20. 10. 2011 10:04
jinak řečeno,

Celá západní společnost je díra na peníze  postavená na neustálém růstu cen a výdajů. Jestli si ten řecký (nebo německý, nebo i český) důchodce začal někdy před 40 lety spořit na důchod, tak díky tomu jak rostly ceny, tak to co z toho si ušetřil.má je jen drobné přilepšení k důchodu, které mu musí vyplácet stát, jinak by umřel hlady. Celý tenhle systém je nastaven na neustálém extenzivním rozšiřování výroby, spotřeby, výdajů v soukromé i státní sféře.

K tomu přidejme rostoucí socializaci západních států - protože díky demokracii musí politici nabízet voličům stále větší jistoty a rostoucí státní podporu - proč by je ti lidé jinak měli volit? A zároveň je to pro ty politiky výhodné, tím větší kontrolu pak nad svými občany získávají... Akorát že je to drahé a státy se tím zadlužují...Protože právě ti schopní a chytří co vydělávají nejvíc se  snaží o to aby na daních a pro podporu těch ostatních zaplatili co nejmíň..

0 0
možnosti
VH

Stará kára

20. 10. 2011 10:12
Re: jinak řečeno,

Která společnost (jiná než současná "celá západní) je či v minulosti byla založena na něčem jiném?  Podle mého názoru žádná nikdy. Jen ten internet nebyl, takže si mohli postěžovat nejvýše v hospodě.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

20. 10. 2011 10:03
Ano, Řekové si žili nad poměry

Proto si půjčovali.

Nad poměry si žijeme i my. A stejně jako Řekové jsme v případě, že chceme vztah příjem - výdaj vyrovnat odbory a levicí hnáni do (absolutně nesmyslných) stávek a demonstrací.

0 0
možnosti
LZ

košťálka

20. 10. 2011 9:44
Pošleme tam Kalouska

ten to dá dohromady raz dva. Je přeci nejlepší,ne? Má to i písemně;-)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

20. 10. 2011 10:04
Re: Pošleme tam Kalouska

Raz - dva ne. Stačí pomalu, ale jistě. Ovšem lepší, než když Bohoušekty schodky (v době maximální prosperity) raz - dva zvyšoval.

0 0
možnosti
PZTM

pátý ze tří mušketýrů

20. 10. 2011 9:38
Ale vždyť

my máme něco co Řekové ani ostatní země nemají. Nejlepšího ministra financí:-/

0 0
možnosti
G

Gašpo_2

20. 10. 2011 8:47
Ja by som s Vami aj súhlasil

tvrdím, že Grécko je len na čele pelotónu v ktorom sa vezieme všetci. Tvrdím, že rozpad EU nie je žiadne riešenie, pretože sa jedná o systémové problémy, ktoré stoja vysoko nad EU. Únia v súčasnej podobe je tragický omyl a rozpadne, či radikálne zreformuje sa sama, pretože ju k tomu dotlačia okolnosti.

Ale som alergický na vety "lidi si zvolili takové politiky..." "my žijeme na dluh..." atd atd. To je nezmysel.

Ľudia možu voliť koho chcú, systémove je dané že sa bude pokračovať v zadlžovaní. Pokiaľ si bloger myslí, že žil na dlh, tak nech si ho dobrovoľne spláca, ja ten pocit nemám.

Konkrétne u nás samotná korupcia takmer vyváži výšku štátneho dlhu ( ak počítame čas od sametovej ). Kto si teda žil na dlh? Finančný sektor hrabe zisky pod seba, straty ale musí hradiť poplatník. Kto si tu žije na dlh?

Bloger niečo nespláca? Že tvrdí "My totiž nesplácíme vůbec nic!" Neviem kto je "My", ale ja sa necítim byť príslušníkom tejto "kategórie". Ja mám totiž pocit že platím až príliš.

1 0
možnosti
JL

josefl

20. 10. 2011 8:32
No

Pán píše o něčem, čemu příliš nerozumí. Ano, pivo v Michově stojí 7 EUR, ale tuplák. Což je poněkud větší míra než náš obvyklý půlitr. Také o našem  vývozu mluví jako o něšem, co je pod patronací EU a co bez EU nebude. Bude. Na to nemá vliv EU, ale to, že prostě pro dovozce je výhodné ono zboží či surovinu dovážet. To jenom pánové z EU tvrdí, že bez nich to nepůjde. Dovoz a vývoz se řídí jinými pravidly a základem je, že cena v jedné zemi je jiná, než cena v zemi druhé.

0 0
možnosti
AF

Alena1.

20. 10. 2011 8:42
Re: No

zato pán, tedy vy, hovoří o něčem čemu rozumí. Dovolte mi, abych se zasmála.

Většina českého vývozu pochází z továren, které vlastní zahraniční majitelé, kteří tímto využívají bezcelní pohyb zboží uvnitř EU. Jakmile česko z EU vystoupí, přesunou se do jiného státu EU (Rumunsko, Bulharsko). Nehledě na to, že pokud zavládne uvnitř EU finanční, a s tím spojený hospodářský chaos, nebude mít kdo to zboží odebírat. A přesně o tom autor píše.

0 0
možnosti
AF

Alena1.

20. 10. 2011 8:28
pod tento článek se nejde než podepsat také

karma jako Zürich s vykřičníkem (zeolit dovolí).

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.