Řecko jako malé děcko? Nebo vůdce Evropy?

„A já tu meducínu nechci!“ křičívají zlobiví chlapečci ve filmech. Dnes to popadlo, jak se zdá, Řeky. Jiná parta chce obsadit Wall Street, další zrušit nenažrané banky, někteří by nejraději zrušili euro či dolar. Otázka je jenom, na jaké účty a v jaké měně by nám pak chodila ta státní podpora, že…?

Ten konflikt je starý jako lidstvo samo. Nejdříve se rozdělí úspěšnější lovec o svůj úlovek dobrovolně, příště si soukmenovci pro kus kořisti přijdou  sami a nakonec už si na něj počkají na cestě z lesa, zmlátí ho a rovnou mu všechno seberou. Tak nějak se to dnes má se sociálními státy. Nejdříve se platí za sociální smír, pak se platí, abychom mohli dále vládnout my, a pak není z čeho platit a začneme se prát. Sebere se v první fázi nejbohatším, pak těm nadprůměrným až nakonec není kde brát a každý se musí postarat sám o sebe.

Meducína naordinovaná Řecku není opravdu chutná. Ale zajímá řecký lid, co bude bez léčby? Malují si Merkelovou v esesácké uniformě, ale důchody, které jim proplácejí de facto Němci, hrdě zpátky do Německa neposílají. Nabídka na odpis 50% dluhu byla velkorysá a zaplatíme ji všichni. Ano, vážení eurooptimisté a europesimisté, i vy! Zaplatíte ji v poklesu hodnoty vašich úspor v peněžních fondech a životním pojištění, v poklesu kurzu koruny (kterou svět vidí jako zanedbatelný přívěšek eura) a vyšších výdajích na dovážené zboží, zahraniční dovolenou atd. Řecký dluh budou prostě platit tisíci kanály i Češi, ne že nebudou. Žijeme totiž v Evropě, kam vyvážíme 85% svého exportu. Nejvyšší cena bude nakonec placena i u nás rostoucí nezaměstnaností  z důvodu poklesu ekonomiky eurozóny.

Ano, sociální stát provází většinou také korupce a rozkrádání. Nakonec ale 90% prostředků končí u celé populace ve formě nejrůznějších dávek, dotovaných služeb veřejného sektoru či dotované zaměstnanosti (ve státním aparátu, firmách, které by za tržních podmínek nefungovaly, vytvořené korupcí nafouknutou poptávkou atd.). Ten dluh projedli všichni Řekové tak, jako ten náš projídáme my všichni. Házet vinu na politiky je populární, ale oni dělají přece jen to, co chce většina, která je volila. Zavřete je, seberte jim majetek, ten dluh stejně nezaplatíte. Jasně, nemusí se platit ani věřitelům, kteří nám nalítli. Ale kdo nám půjčí zítra? Když ten krám zavřou, kam půjdeme pro další nákup? Do Číny, Indie? Čína má tisíciletou kulturu a její obyvatelé žili ve městech s kanalizací či platili papírovými penězi v době, kdy naši předkové běhali v kožešinách a spali v jamách vyhrabaných v zemi. Opravdu si myslíme, že budou tak hloupí, aby nám platili naše pohodlí? Zkrátka a dobře mejdan skončil, vrchní nám to spočítal a z té hospody neodejdeme, dokud účet nebude vyrovnaný. Nikoho ale nezajímá, že my zrovna tolik nepropili, platit budeme všichni.

Evropské sociální státy nečeká lehké období. I kdyby Řecko zbankrotovalo a zavedlo drachmu, je jasné, že mu nepůjčí nikdo ani euro ani tu drachmu. Takže řeckou vládu bude čekat řada let s vyrovnaným rozpočtem, a to bude hodně bolet. Takto žít totiž neumí žádný evropský stát. Řecko nám možná jako kdysi v minulosti ukáže opět další směr vývoje lidské civilizace. Řekové přišli jako první na demokracii, možná přijdou první (v Evropě) s novým způsobem fungování ekonomiky bez vnějšího dluhu, za své. Proč to jen ale muselo tak bolet?

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 3.11.2011 8:12 | karma článku: 21,87 | přečteno: 2690x