Metanol – lidé umírají, nic se neděje

Kdosi prý kdysi řekl, že když zemře jeden člověk, je to tragedie, když jich zemře moc, je to statistika. Zdá se, že na českou metanolovou kauzu to platí téměř absolutně. Když zemřelo prvních deset lidí, vypuklo zděšení, když dalších deset, zavedli jsme prohibici, po další desítce mrtvých jsme ji zrušili. Nyní, kdy se blíží počet úmrtí 40, nikomu to nestojí už vůbec za řeč.

Není to alarmující? Pokud zahyne jeden, dva lidé při autonehodě, nosí tam lidé květiny a zapalují svíčky, metanolové mrtvé oplakávají pouze pozůstalí a zdá se, že už to nevadí ani moc policii. Stát si přivlastnil kontrolu výroby alkoholem a inkasuje za ni značné sumy do státního rozpočtu. Přitom po obchodech kolují lahve označené snad i pravými kolky, ve kterých se skrývá slepota nebo smrt. Před dvěma měsíci běželo o kauze zpravodajství každou hodinu v hlavních rozhlasových zprávách. Nyní se sem tam někde mezi řádky objeví, že přibyl další mrtvý, a klid.

Na začátku se pokusil státní aparát svalit vinu na stánkaře a malé prodejce v naději, že tím uchlácholí veřejné mínění. Následně se prokázalo, že většina otráveného alkoholu byla prodána v kamenných obchodech, a tak už se musela na vlně vzedmuté původně proti stánkařům zavést prohibice. Stánkařům se za to, že z nich udělali málem traviče, typicky nikdo nepovažoval za nutné ani omluvit. Když ale velkým prodejcům utíkaly zisky a erár začal trpět sníženým přísunem daně, došlo rychle ke zrušení prohibice, a nastalo ticho. Prý se nedá nic dělat, příčinou otrav jsou prý staré zásoby. Je ale zajímavé, že po dobu prohibice úmrtí tak moc nepřibývalo, jde opravdu jen o staré zásoby?

Policii trvalo několik týdnů, než došlo k zatčení pár malých ryb, ale dodnes nikdo neví, kdo je pravým viníkem a odkud zdroj jedu pochází. Není to divné? V malé zemičce, kde vidí každý každému do kuchyně i do postele? To se nedá zjistit, odkud pocházejí ty lahve, etikety, kolky, kde to dávali dohromady, skladovali, kdo se kolem toho motal? Jsou ty lahve shodné s lahvemi oficiálního výrobce originál nebo podvrh? Mají identické složení materiálu nebo ne? Pokud ano, komu všemu je výrobce prodal ……? Na co máme laboratoře schopné vyčenichat cizí molekulu v kupce sena? Nebo je něco pravdy na fámách, že se kolky odevzdané celníkům objevily na smrtících lahvích? Není pak naprosto jednoduché zjistit, jakou cestou prošly z trezoru na láhev v kamenném obchodě?

Těch záhad je opravdu moc a moc. Je neuvěřitelné, že praví viníci nejsou zřejmě dosud za mřížemi a že v civilizované zemi v srdci Evropy v 21. století mohou klidně umírat lidé po požití státem kontrolované tekutiny. A stát nad tím krčí rameny. Celá kauza tak jenom ilustruje smutnou realitu tloustnoucího státu, státu který za čím dál více peněz poskytuje čím dál méně služeb svému občanovi. A řešení?

Pokud neumíme zločince pochytat a zásoby jedovatého alkoholu zlikvidovat, měla by být nejspíše zavedena znovu prohibice. Až do úplného vystřízlivění! Že to bude bolet? No ano, ale napadá někoho něco lepšího? Nakonec za prohibice jako mávnutím proutku poklesl počet dopravních nehod, takže můžeme spojit užitečné s ještě užitečnějším (i když nepříjemným). Ano, lepší by bylo rychle ty padouchy pochytat, jenže to je jednoduché řešení, které se realizovat právě nějak nedaří. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 23.11.2012 18:21 | karma článku: 24,32 | přečteno: 1852x