Institut osoby blízké

V diskusi pod jedním blogem mne překvapilo, jak se lidé šmahem odsuzující privilegia Romů či squatterů, dožadující se přísnosti na flákače atd. sami neváhají přiznat k tomu, že při dopravním přestupku využívají výmluvy na osobu blízkou. I když nejsem žádný světec, připadá mi to morálně tak trochu nevkusné.

Předem bych chtěl uvést, že právo nevypovídat proti osobě blízké osobně považuji za jeden z pilířů demokracie a rozhodně jsem proti jeho zrušení. Skutečně není tak nějak lidsky v pořádku nutit někoho udávat své příbuzné či děti povzbuzovat příkladem Pavlíka Morozova (pro neznalé - komsomolce, co udal své rodiče). Proto by právo nevypovídat proti svým nejbližším rozhodně mělo zůstat navzdory volání přátel represe součástí našeho systému.

 

Na druhé straně když jsem našel za sklem lístek s předvoláním kvůli špatnému parkování, zkroušeně jsem se došel přiznat a bez mrknutí oka (vlastně trochu jsem asi mrknul) zaplatil 500 Kč. Docela mne pak šokoval jeden známý, který mne označil za poněkud slaboduchého s tím, že on to vyřešil osobou blízkou. V oné internetové diskusi to pak bylo pojímáno jako věc úplně samozřejmá. Policajti mne nechytli, tak mám právo využít institutu osoby blízké! Ale houby právo, to je právě docela sprosté zneužívání práva!

 

Pokud jedu vyšší rychlostí, parkuji, kde se nemá, atd., vědomě riskuji, že můžu být postižen. Tisíckrát se mohu vymlouvat, že systém modré zóny je tak nesmyslný, že nemám ani šanci legálně odvézt známé dítě k doktorovi. Stát tam nemám právo, chytili mne, tak prostě zaplatím. Spoustě lidí však, jak je vidno, vůbec nevadí, že lžou a uvádějí, že zaparkovala osoba blízká. Ano, právo to umožňuje, protože je v tomto punktu lidské, ale rozhodně k tomu nenavádí a dokonce předpokládá, že to nebude zneužíváno. Je třeba podotknout, že kdo právo takto zneužívá, podává vlastně křivé svědectví, a mělo by tak s ním také být zacházeno, když se náhodou prokáže, že neměl pravdu.

Jenže to jsme u polovičaté aplikace práva u nás v Česku. Zneužití osoby blízké se stalo tak samozřejmým, že se ani Policie nesnaží nějakým způsobem dokázat pravdu. Vsadím se, že v Americe by si dali práci sehnat svědky (nějaká ochotná sousedka se leckdy najde) a za křivou výpověď by následoval pořádný trest. U nás se ale pokrčí rameny, to víte, osoba blízká. Na to musíme mít zákon, který by to zakázal. A tak zase vymyslíme další právní paskvil a budeme mít o paragraf více v našich drakonických zákonech, které jsou stejně každému pro legraci.

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 27.8.2009 7:52 | karma článku: 30,92 | přečteno: 5426x