Důchodce budeme živit zlatými cihlami!

Kapitálové trhy se hroutí, vládám nechce nikdo půjčovat a cena zlata roste raketovým tempem. Zdá se, že nikdo nevěří nejen firmám, ale ani státům a jimi vydávaným penězům, všichni dychtí jenom po zlatě. Žlutý kov se jeví jako nejlepší uchovatel hodnot. Jenže pozor – kousat se to nedá!

Je učebnicové, jak současná finanční krize odhaluje slabé stránky řešení penzijního pojištění na bázi fondů. Kde jsou mentoři poučující budoucí pojištěnce, že při rizikovější formě spoření do akciových fondů dosáhnou vyššího zhodnocení a vyšší penze? Portfolia akcií ztratila v posledních pár dnech cca 25% hodnoty a nikdo neví, kde to skončí. Řada důchodců v USA, kteří měli úspory na penzi v akciových fondech, jen zoufale přihlíží, jak se příslib šťastného důchodu postupně rozplývá. Ještě si někdo myslí, že akciové fondy jsou ten nejlepší nápad? Možná ne nejlepší, ale špatný také ne.

Problém ovšem je, že trhy zcela nelogicky přelily svou nedůvěru ke státním dluhopisům na akcie firem. Je logické domnívat se, že když zbankrotují USA, Itálie, Španělsko …. zbankrotují nutně i firmy vyrábějící elektřinu, auta atd.? Ovšem, v případě krize výroba poklesne, ale jak už jsme viděli u velkých nadnárodních firem v minulosti, málokdy poklesne skutečně i jejich zisk. Život půjde nejspíše dále i po státním bankrotu a vlastnictví firmy, která je schopna něco vyrábět, je určitě v takové situaci perspektivní. Jenže vyprávějte to spekulantům nebo portfolio manažerům. Spousta obchodů je uzavřena za vypůjčené peníze, a když se jednou vydají akcie dolů, prodávají všichni jak o život ve snaze zachránit, co se dá. Logiku v tom nehledejte.

Je logické nakupovat předražené zlato? Asi moc ne. Cena je vysoko, nic kloudného se z toho vyrábět nedá, samo to nic neprodukuje …. ani se toho nenajíte. Jenže, když to kupují všichni, je hloupý, kdo nekupuje. Takže naprosto jistě spousta lidí přijde s nápadem zabezpečit se na penzi investicí do zlata. Když ale do zlata nalijeme co nejvíce peněz, bude někdo to zlato jednou ochoten vyměnit za něco, co by svítilo, vyrábělo nebo někoho nakrmilo? Neskončí důchodci nakonec se zlatou cihlou v tašce a nebudou chodit od statku ke statku a škemrat o něco k jídlu? To dnes nikdo stoprocentně neví. Ovšem společnost utíkající od reálných hodnot k finančním produktům určitě dlouhodobě prosperovat nebude. Vyprávějte to ale makléřovi, který potřebuje výsledky tady a teď. Na závěr k zamyšlení vtip o tom, jak dnes trhy pracují s informacemi (volně převyprávěno z jedné chytré knihy):

Přijde makléř do nebe a svatý Petr mu říká u brány: Bohužel máme v oddělení pro makléře plno, sem se nevejdeš! Makléř nakoukne mříží a zavolá: Našli ropu (v angličtině „oil“ vyzní daleko lépe) v pekle! Makléři okamžitě začnou prchat z nebe do pekla. Svatý Petr obdivně praví: Tak to se ti povedlo, už je volno, můžeš dál. Makléř ale omluvně řekne: Víš, já půjdu také do pekla, když tam běží všichni, mohlo by být na tom něco pravdy!

No nenechejte si řídit finance takovými odborníky!

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 11.8.2011 8:03 | karma článku: 20,58 | přečteno: 3763x