Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

11. 8. 2011 9:53
Je to jednodušší

Protože právě zlata je omezené množství, takže to si reálnou  hodnotu udrží, i když se bude jinak tisknout papírové inflační peníze, bezcenné akcie,či přibývat multiplikační elektronické peníze na účtech bank.

A udrží si svou prodejní hodnotu, dokud bude existovat ještě i zbyteček civilizace. Protože i té chudé vesnici kde by ten důchodce sháněl jídlo, tak už ten sedlák ve statku na tom bude lépe než on a klidně mu pecen chleba ze své nadprodukce za cihlu zlata prodá . Protože v té vsi zase bude ještě bohatší starosta, v blízkém městě spousta ještě bohatších měšťanů a na kopci zámek se šlechtou, o zlato bude zájem vždycky...

0 0
možnosti
JH

Profesor

11. 8. 2011 10:34
Re: Je to jednodušší

S tím sedlákem to nesedí. Pokud by mu to myslelo, chtěl by raději dalšího koně nebo více půdy, ale to zlato by mu bylo při jeho způsobu života a podnikání k ničemu. Ostatně i v historii je spousta příkladů, kdy králové umírali hlady nebo rukou nepřítele v paláci plném pokladů, žoldnéři kvůli zlatu vybili celé národy, mučili měšťany dobytých měst a i když je to nechutný příměr, i po Židech zůstalo spousta zakopaného zlata, které jim k záchraně života nepomohlo. Zlato může opět fungovat jen, pokud mu všichni věří, snad se dá lépe schovat než podíl v továrně, ale když je zle, je vám k ničemu.

0 0
možnosti
C

CarolusMagnus

11. 8. 2011 8:57
Jenže pozor – kousat se to nedá!

No dobře, tak chcete kousat papír ?  Bezcenné akcie ?  Zlato za poslední rok stouplo o (odhadem)  polovinu.  Akcie spadly .... no o kolik ?  Stříbro je dnes víc než dvakrát tak drahé jako před rokem.

Drahé kovy mají jednu nevýhodu.  Musíte umět předvídat vývoj a koupit je ještě než jejich cena vyletí nahoru.  To umí málokdo.

1 0
možnosti
JH

Profesor

11. 8. 2011 9:28
Bezcenné akcie?

Akcie představuje podíl na podniku. Jsou akcie ČEZu bezcenné? Nebo má ČEZ o 20% nižší hodnotu než včera, jen díky tomu, že makléři panikaří kvůli dluhu USA? Jen dividendový výnos z těchto akcií převyšuje dnes výnos z amerických státních dluhopisů hravě. A pozor, co vyrábí USA (kromě dluhů) a co vyrábí ČEZ? Zlato souplo, ale co vyprodukuje ta zlatá cihla, kterou máte ve skříni? Pokud se ekonomika zvedne, půjde jeho cena dolů, pokud bude opravdu zle, budou lidi potřebovat hlavně topit a jíst, k tomu Vám zlato také moc nepomůže.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

11. 8. 2011 8:55
s tím zlatem a vysoku cenou je to samozřejmě dvojsečné

také se říká že se nemá naskakovat do rozjetého rychlíku. na druhou stranu za zlato jste skývu chleba dostal i za faraónů, a co si dnes koupíte za francouzský livres, říšskou marku, americký greenback, zimbabwský dolar? já věřím že si za zlato dopřejete hostinu i za 50let. jedinou neznámou položkou je jak velkou za aktuální kurz zlata. ale řekl bych že mnohem větší než za současné euro

1 0
možnosti