Dejte mi hlas, uděláte maturitu!

Člověk by si myslel, že předvolební populismus má přece jen nějaké meze. A ono ne! Poděšeni internetovou mládeží politici najednou před volbami přišli na to, že státní maturita je poněkud náročná (pardon špatně připravená) a je ji třeba odložit. Nejsem politik, a tak mohu beztrestně tvrdit, že čím dříve budeme mít státní maturitu, tím lépe.

Maturitní zkouška jako důkaz o určité úrovni vzdělávání totiž naprosto zkolabovala. Maturitu dnes udělá skutečně každý a školy postižené poklesem počtu dětí v minulých letech dnes tuto zkoušku udělují v podstatě za docházku. To však ve finále postihuje absolventy samotné, protože maturita jako důkaz o určité úrovni vzdělání ztratila naprosto význam. U přijímacích zkoušek na vysoké školy se pak v plné nahotě ukazuje propastný rozdíl mezi maturitou z gymnázia a maturitou z různých středních škol vyprodukovaných z bývalých učilišť. Zkoušky na VŠ jsou krutým okamžikem pravdy nebo se musí zakoupit a vychodit v testech Scio.

 

Kdyby státní maturita nastavila určitý standard, jako je tomu například ve Velké Británii, mohla by sloužit jako automatické kriterium k přijetí na univerzitu. To by však bylo asi příliš jednoduché. A tak se už nějakých deset let vede boj o maturitu a její obsah a studenti opouštějí střední školy s papíry pochybné hodnoty. Hranice byla snížena na nejnižší možnou míru. Kromě češtiny, kterou by někteří nejraději také viděli mimo povinné minimum, v ní nemusí být totiž vůbec nic. Odmaturovat můžete z tělocviku, teorie volného času, pěstování dřevin atd., ale nemusíte umět žádný cizí jazyk ani matematiku. K čemu je to dobré?

 

 Stačilo však pár vajíček hozených na chytré hlavy pečující o blaho lidu, pár výhrůžek na facebooku, a naši politici jsou naměkko. Budou volby, a tak hlavně naši mládež nestresovat. Maturitu dáme tak na dva roky k ledu a ono zase nějak bude. Že tento přístup v konečném důsledku poškodí hlavně studenty, asi nikoho nezajímá.

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 18.6.2009 8:10 | karma článku: 24,11 | přečteno: 2745x