Čeští motýlkáři v Indii

Dva čeští entomologové se ocitli v Indii v pěkném průšvihu. Sbírali bez povolení chráněný hmyz, a teď jim hrozí tři roky vězení. Jeden z nich se z toho snad jakž takž dostane, druhý v tom vězí zatím naplno. Chtělo by se zvolat, chraňme Čechy proti bezpráví, bijme se za jejich osvobození! Při chladném pohledu na věc vše ale nabývá zajímavých rozměrů.

Především oba nešťastní lovci motýlů sami přiznávají, že zákon porušili. Jedním dechem ale dodávají, že s hmyzem obchodovat nechtěli. Oba jsou prý světové veličiny ve svém oboru a odborná veřejnost se prý za ně plně staví. Nezdá se vám to divné?

 

Ovládám jenom základy ekonomie, ale ani ve snu by mne nenapadlo cestovat například do USA s pytlem padělaných dolarů a ve vězení tvrdit, že jsem neměl v úmyslu jimi platit. Pokud by něco takového udělal profesor ekonomie, tak by se mu asi všichni vysmáli. Pokud však něco obdobného provedou sběratelé motýlů, staví se za ně odborná veřejnost a naše Akademie věd. Známe přece tu rozkošnou postavu Motýlkáře z Vinnetoua,  oni by přece ani mouše neublížili (nebo přece jen?)!

 

Obdivuhodná je také podpora médií. Náš přední liberální deník napsal v této souvislosti cosi o nesmyslných zákonech ve zkorumpované zemi. Zákony na ochranu přírody se mi nezdají na rozdíl od mnoha českých evidentně ulítlých zákonů (seznam by to byl předlouhý) nesmyslné. A tvrdit o Indii, že je zkorumpovanou zemí? Myslím, že by se našlo pár žebříčků, ve kterých v indexu korupce Indii s přehledem porážíme. Nedíváme se přes všechnu tu naši liberálnost a multikulturalismus na Indii nějak spatra?

 

Naše jindy aristokraticky jednající ministerstvo zahraničí dokonce Indii hrozí v případě jejich odsouzení zhoršením vzájemných vztahů. Pokoušet se ovlivňovat soudy v nezávislé zemi, dokonce oficiálně diplomatickou cestou - to tady ještě nebylo. Neuniklo nám, že už se Indové dávno neučí od nás vyrábět motorky, ale naopak jsou světovou velmocí třeba v oboru informačních technologií? Indovi patří dokonce naše největší železárny. To je jako Indům zabavíme, přestaneme pít jejich čaj a uvalíme na ně embargo na škodovky?

 

Aby bylo jasno. Byl jsem v Indii a pokud jsou poměry v jejich vězeních jen o trochu horší, než životní úroveň průměrného Inda, tak těm dvěma pachatelům vězení v žádném případě nepřeji. Jde mi jen o to, že bychom si měli přiznat, že oba pánové zřejmě tropili v Indii neplechu, a měli by za ni nést důsledky. Indům bychom se měli pěkně omluvit a poprosit, zda by je neomilostnili a nepustili třeba jen s mastnou pokutou. Asi takovou, aby je něco podobného už v životě nenapadlo.

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 11.9.2008 8:10 | karma článku: 39,66 | přečteno: 5502x