Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jedna výuka hebrejštiny očima lektora

Před několika měsíci jsem uveřejnil pár inzerátů na výuku arabštiny a základů hebrejštiny, rozeslal pár nabídek do jazykových škol a rovněž se zapsal i na několik stránek jako lektor. Některé školy se ozvaly jiné ne, postupně začali chodit maily o vypršení lhůty pro zveřejňování inzerátů. Tím by byla tato kapitola uzavřena, kdyby mi včera nedošel mail, že se našel jeden zájemce (paní ve věku 24 let) o výuku hebrejštiny, jestli mám zájem, že to spěchá. Zavolal jsem tedy na získaný telefon, ozval se mi ženský hlas a já se ujistil, zda se jedná o stejnou osobu, jako v kontaktním mailu. Poté jsem požádal o skype adresu, abychom mohli pokračovat v diskuzi jinak než přes telefon (nevidím důvod proč nechat vydělávat mobilní operátory, pokud mám i jinou možnost).

neilustrativní fotografie

Na moji otázku, proč by se ráda naučila hebrejsky, mi sdělila, že ona i manžel (oba jsou Češi) žijí a pracují v Tel Avivu, v Brně je jen na dva týdny na dovolené (asi u rodičů) a napadlo ji zkusit do sebe nějakým způsobem „vstřebat“ po onu dobu, co jen půjde z hebrejské gramatiky a hebrejštiny vůbec. Udivilo mě, proč se někdo žijící v Izraeli chce učit hebrejsky tady v ČR. Proto následovala další otázka: „A jakým jazykem se tam domlouváte?“ „Anglicky a rusky, to nám stačí,“ zněla odpověď.

Potom jsme se ještě chvíli bavili, nakonec přišla řeč na cenu. Má nabídka byla snad nejnižší reálně možná cena pro soukromé jazykové hodiny plus příplatek za cestovné (to vše naprosto shodně s mým inzerátem). Zjevně jí trochu zaskočila, navrhl jsem tedy, že by bylo možné si ohledně ceny ještě promluvit. Předběžně souhlasila a domluvená schůzka a první hodina měla proběhnout dnes v 10:00 s tím, že přijdeme dva, já a má žena, která rovněž mluví hebrejsky. Sejít jsme se měli na tramvajové zastávce u jednoho brněnského sídliště, kde zájemkyně v současné době pobývá.

Zbytek podvečera se nesl v duchu příprav na zítřejší lekci. Druhý den jsme na zastávku přišli zhruba o půl hodiny dříve, nebydlíme totiž v Brně a tak jsme po příjezdu vyhledali tu správnou „šalinu“ a jeli rovnou na zastávku (nevěděvše  dobu, kterou nám cesta tam zabere).

Na zastávce nás nikdo nečekal, což nebylo až tak divné s ohledem na náš předstih. Zkusil jsem proto paní zájemkyni zavolat. Tu ovšem nastává bod zlomu: Milá paní telefon nechala vyzvánět. Možná zrovna nemá čas, přece jen má 11 měsíční dítě, bylo moji první myšlenkou. Druhý pokus následoval asi o 3 minuty později, to už mi to paní zájemkyně „típla“. Počal jsem tedy psát smsku, kde stálo: „Dobry den, cekame na zastavce, pokud jste se rozhodla, ze naší vyuku nechcete, napiste nam to prosim aspon do sms. Dekuji.“ Smska nedošla, paní zájemkyně, teď již zcela zjevně „nezájemkyně“ si totiž vypnula mobil. Nechali jsme si ujet asi ještě jednu tramvaj, poté nastoupili do další a s pocitem „bytí někomu za vola“ se ubírali na „hlavák“.

A co napsat na závěr? Snad, že stačilo jen napsat smsku (či zprávu do skypu) „Rusim vyuku“ nebo „Nemám zajem“ nebo cokoliv jiného, jež by nám jasně dalo signál, abychom nikam nejezdili. Asi jsem od 24 leté matky 11 měsíčního dítěte čekal trochu více odpovědnosti, serióznosti a především slušnosti. Toto mi spíš připomínalo chování pubertální slečny. Já a má žena Veronika jsme nyní zase o něco bohatší ohledně zkušeností s okolním světem a o něco chudší ohledně hotovosti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Beneš | středa 3.8.2011 14:50 | karma článku: 10,62 | přečteno: 1904x
  • Další články autora

Ladislav Beneš

Být muslimem v ČR je tolerovaný nadstandard nebo právo?

Vážení, již úvodem předesílám, že nehodlám v tomto textu uvádět nějaký výběr ze statistik ohledně procentuálního či početního stavu muslimů v české kotlině a jiná podobná data. Většina z Vás se pravděpodobně dávno s údaji tohoto typu setkala...

31.1.2015 v 17:10 | Karma: 13,94 | Přečteno: 1325x | Ostatní

Ladislav Beneš

Není islamista jako islamista

Z rádia se dnes neustále ozývají zprávy o islamistických demonstracích v Egyptě. Tu se na mě otočí kolegyně: „Co je to vlastně ten islamista?“ „Nevím přesně, ale zpráva pojednává o muslimech,“ opáčím. „A kde je rozdíl mezi islamistou a muslimem?“ pokračuje ona tónem někoho, jemuž celý život tvrdí, že 1+1 jsou 2 a náhle, přes noc, celý svět procitnul... teď 1+1 jsou sice dvě, ale ta dvojka už není dvojkou... chová se úplně přesně jako každá dvojka, ale svět jí teď říká trojka. „Nevím, já fakt nevím,“ reaguji s lehkou ironií zanechávaje tak v jejím myšlení boj o výsledek tohoto typu "příkladu 1+1"...

18.8.2013 v 14:37 | Karma: 15,13 | Přečteno: 1840x | Společnost

Ladislav Beneš

"Upadla v sektu islámskou"

„Učitelka v mateřské školce konvertovala k islámu,“ zpravodajsky sděluje jednoho dne hlas z rádia. Záhy se rozjíždí šílený kolotoč okolo jejího činu. Televize, noviny, rádia... každý pěkně informačně „zašťárá“ v okolí působení oné „provinilé“...

30.3.2013 v 19:25 | Karma: 18,24 | Přečteno: 1604x | Ostatní

Ladislav Beneš

Jak se žaluje "neomylný" aneb Vašek krpy ne/dělá

„Jak si vůbec můžou dovolit žalovat svého prezidenta! Taková nízkost pro trochu zviditelnění!“ ozývá se z reproduktoru rádia. Tyto a podobné věty zaznívají z úst jednoho z představitelů ODS. Jeho jméno si už nepamatuji, nepatřím mezi důkladné posluchače. Při práci nám rádio tvoří spíše zvukovou kulisu.

3.3.2013 v 14:52 | Karma: 18,76 | Přečteno: 702x | Ostatní

Ladislav Beneš

Muslimové nevolili prasečí chřipku aneb ne každý člověk je prase...

Bylo mrazivé sobotní dopoledne. Oblékli jsme se a vyrazili na cestu k urně. Pro psa, kterého nijak netrápily volby, představovala cesta pěknou procházku. Volební lístek s vybraným kandidátem, vložený do obálky, se snesl do urny. Druhý, zmuchlaný do kuličky, zapadl do koše kousek od volební urny. Ještě při jeho letu mě napadlo, že si jej ponechám, abych se mohl později ujistit, zda jsem zvolil toho „pravého“...

29.1.2013 v 14:44 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1081x | Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1298x
Jsem občanem ČR, českým muslimem, jenž strávil roky 2005-2011 v Tripolisu-Libye, kde se věnoval studiu na fakultě islámského vzdělání.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky