Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Změní sexuální skandály katolickou církev?

Otázek okolo pedofilních skandálů katolické církve je skutečně mnoho. Ovšem není nesnadné zodpovědět si tu základní – jak je to možné, že se něco takového v katolické církvi vůbec v minulosti stalo a pravděpodobně i nadále děje? Odpověď je prostá – každý člověk zůstává člověkem, i když se stane duchovním a dodržuje celibát. Přirozenost člověka je hříšná a neexistuje žádné vymývání mozků v podobě nauky a učení, které by od základu člověka změnilo k požadovanému ideálnímu obrazu...

Duchovní jsou stále, jako všichni ostatní lidé, vystavováni mnohým pokušením a záleží pouze na nich, zda-li odolají nebo podlehnou. V tom není mezi lidmi žádný rozdíl. Katolická církev neselhala jako organizace v tom, že by měla všechno uhlídat a zabránit tomu, aby se v různých zemích duchovní nedopouštěli zneužívání dětí a jiných ohavností. Její selhání je v rovině pokrytectví, lži a zamlčování skutečnosti a v souvislosti s tím nepříliš důsledné a efektivní řešení sexuálních skandálů, o nichž církev dobře věděla již před desítkami let.

Úkolem církve totiž není za každou cenu zůstat v očích lidí dobrá, čistá a svatá, úkolem církve je takovou organizací skutečně být před očima Boha. Pokud bude takovou v očích Boha, pak bude zcela jistě vše v pořádku i v očích lidí. Ba co více. Bude-li takovou organizací v Božích očích, může být i lidmi odsuzována a pronásledována, ale nic to na její čistotě a správné cestě nezmění. Základ je u Boha, nikoliv u lidí.

Katolická církev udělala velikou chybu, to je zřejmé. Nejenže udělali chybu jednotlivci z řad duchovních tím, že se dopustili zneužívání a různých jiných sexuálních činů, ale selhalo vedení této organizace. Snahou utajit vážné skutečnosti a řešit je velmi benevolentně pouze v rámci vnitřních směrnic způsobila bolest mnoha dětem, které mohly být před zneužíváním ochráněny, pokud by se prosakující skandály řešily přísně, nesmlouvavě a důsledně. Stejně tak nebylo a není správné odepírání kontroly fungování církve společností z venku. Katolická církev je téměř v každé zemi státem ve státě, kde si její příslušníci v rámci jistých velmi volných mantinelů dělají téměř, co chtějí. Mnoho věcí v kontextu s katolíky je pak obestřeno různými druhy tajemství a to vyvolává pochybnosti o důvěryhodnosti církve jako instituce.

Katolické církvi s ohledem na její celosvětové působení, ale i všem ostatním malým církvím, by mělo jít především o transparentnost jejího působení mezi lidmi. A především by se to, co se v rámci takové organizace odehrává, mělo líbit Bohu. Lidé totiž přicházejí s bezmeznou důvěrou do katolických kostelů, svěřují své děti do seminářů a domnívají se, že pro ně dělají do nejlepší, co mohou. Lidé také s důvěrou odevzdávají duchovním svá tajemství, své bolesti a utrpení, doufají skrze jejich víru v přímluvu u Boha, přijímají od nich požehnání a rozhřešení, a většinou jim za tyto „služby“ také dávají své peníze. Když si představíme, kolika lidem bylo ze strany katolické církve ublíženo, kolik životů bylo zmařeno nebo navždy pošlapáno, je celá tato záležitost velice vážná a zároveň smutná. A na pováženou je také přístup katolické církve, která stále ústy mnohých duchovních tvrdí, že spáchala více dobrého než zlého a že na vině je také sexuální revoluce uvnitř současné společnosti.

Ti, kterým bylo ublíženo a jejich nejbližší příbuzní včetně celé katolické církve s jistou nadějí očekávali pastorační list papeže Benedikta XVI., který se vyjadřoval právě k sexuálním skandálům. Jakkoliv je list psán smířlivým tónem a neobsahuje žádná kontroverzní pojednání, otázkou zůstává, jestli je dostatečně sebekritickou reflexí záležitostí v kontextu s provalenými sexuálními skandály. Můžeme jen doufat, že byla veřejnost seznámena s celým obsahem dopisu a že list neobsahuje tajná ujednání a pasáže adresovaná pouze katolickým biskupům celého světa. Doufejme, že katolická církev se chce k celé této smutné realitě postavit skutečně čelem. Snad se z celé této politováníhodné záležitosti poučí a přestane se již před realitou schovávat za prázdnými frázemi a zlatými dveřmi svých honosných sídel.

Pokud by tomu tak nebylo, jednalo by se o opakování stejné chyby, které se katolická církev dopustila již v roce 1962, kdy pod pohrůžkou vyloučení z církve nařídila všem biskupům utajování sexuálních zneužívání, páchaných katolickými knězi. Instrukce rozeslané v dopise kardinálem Ratzingerem se tehdy týkaly kromě zneužívání také obscénních aktů, páchaných kněžími s mladými lidmi obojího pohlaví anebo se zvířaty.

Katolická církev jako celek bez výjimky by nyní především měla činit pokání, omluvit se všem dotčeným, napravit to, co ještě napravit lze, bohatě finančně odškodnit všechny, kterých se nepravosti dotkly a měla by s pokorou a srdcem na dlani přijmout zodpovědnost a podíl na tom, co je v této organizaci špatně. Vyloučit ze svých řad všechny, kteří se těchto hrozných věcí dopouštěli i všechny ty, kteří to věděli a nekonali. Udělat vše proto, aby se takové věci nemohly opakovat. Katolická církev se musí od základu změnit, jinak je možné, že se v očích Boha stane institucí hodnou zavržení…

U Boha žádné odpustky nefungují, jen upřímná lítost, odmítnutí hříchu jako něčeho špatného a touha srdce po napravení všeho špatného. U Boha nefungují žádné výmluvy a vše, co bude zameteno před lidmi pod koberec, bude jedno po druhém v určeném pořadí vytaženo, až bude před Ním každý z nás předčítat v knize našeho života. Nebude to kniha, kterou jsme si napsali sami a kde si každý ponecháme pasáže, které se nám hodí. Bude to kniha úplná a bude obsahovat naprosto vše. Před Bohem není možné nic schovat ani zamést pod koberec. To by mělo být jasné i všem kněžím. Jejich pozlacené roucho bude roztrženo ve dví jako chrámová opona a člověk špatný s hříchem v srdci neprojde…

Autor: Jaroslav Kysilko | pondělí 22.3.2010 10:40 | karma článku: 13,72 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8116x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2307x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...