Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už vím, jak to je: Řvoucí harant do tramvaje nepatří!

Včera jsem na blogu iDNES.cz zveřejnil článek o mojí desetiminutové cestě tramvají a o tom, jak jsem s mým plačícím dvouměsíčním synem naštval hodně lidí (článek k přečtení zde). Pod tímto článkem se rozpoutala vášnivá diskuse, v níž lidé vyjádřili svůj názor k této mojí zkušenosti. Na základě těchto reakcí jsem došel k závěru v titulku tohoto mého navazujícího článku, že řvoucí harant do tramvaje jednoduše nepatří...

Plačící dítě (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.czzdroj: iDNES.cz

Příspěvků je pod článkem více než 300, a proto se domnívám, že se jedná o slušný vzorek, z něhož lze vyvodit poměrně reálné názory a vnímání většiny lidí ve společnosti v kontextu s tématem plačícího miminka v tramvaji. Proto jsem si vypsal zásadní proudy názorů lidí, kteří se k tomuto tématu měli potřebu vyjádřit, včetně výrazových prostředků, které při formulování svého stanoviska diskutující použili.

Zhruba 80 procent názorů pod článkem je negativních v tom smyslu, že z jejich vyjádření ve zjednodušené interpretaci vyplývá, že nastoupit do tramvaje s plačícím miminkem v kočárku byla z mojí strany naprostá nehoráznost a bezohlednost právě ve vztahu k cestujícím, kteří museli vytrpět cestu se mnou, nezodpovědným otcem. Ani můj dvouměsíční syn nezůstal rozhořčených reakcí ušetřený. Je to prý vymazlený harant řvoucí hláskem nepříjemné frekvence, který jednou bude buďto ministrem, kterého si budou všichni z té tramvaje platit, nebo bude naopak to moje děcko, až vyroste, platit za všechny ty lidi z tramvaje (pozn. asi příspěvek na důchody ze mzdy), ale možné je také to, že můj syn bude nezaměstnaný, nebo odjede do ciziny.

Naštěstí se většina názorů soustředila na mne jako hlavního viníka celé té politováníhodné situace. Kromě několika málo chápavých a povzbudivých reakcí jsem si mimo jiné přečetl, že jsem nerozumný otec, že bych si měl pořídit auto a do tramvaje se s kočárkem vůbec necpat, s dětmi a kočárkem jsem měl jít pár zastávek ohleduplně pěšky a na veřejnou hromadnou dopravu s plačícím miminkem zcela zapomenout. Dále bych neměl jezdit kočárkem ve špičce, ale pouze tehdy, kdy jsou tramvaje liduprázdné. Podle dalšího názoru jsem si naflákal děti, jak mi pánbíček přikázal a teď si jen stěžuji (pozn. autor v profilu píše, že věří v Boha). Podle některých jsem přecitlivělý rozhozený hysterik, který ohrozil svoje dítě na zdraví a ještě ke všemu při tom překážel ve dveřích s dítětem v náručí a s kočárkem. Jsem také uplakaný sobecký tatínek, u něhož se projevila laktační psychóza, ačkoliv se doposud myslelo, že touto nemocí mohou trpět pouze kojící matky.

Podle jiných nejsem schopný se o dítě postarat. Když vím, že bude mít za chvíli hlad, neměl bych s ním jezdit nikam (natož daleko), dále bych neměl obtěžovat druhé hysterickým řevem svého dítěte. Jsem bezohledný otec s línou hubou, což je holé neštěstí, navíc je řvoucí mimino pouze můj problém a lidé mě klidně mohli z tramvaje vyhodit za moje buranské chování. Měl jsem mu dát (tomu mému řvoucímu miminu) dudlík a můžu být rád, že jsem nedostal pokutu, jelikož jsem se při jízdě nedržel. Mohl jet rovnou taxíkem, jenomže jsem chtěl ušetřit a přidusit cestující řevem svého syna. Pro cestu tramvají s miminkem jsem pak musel mít opravdu dobrý důvod, jinak je to naprosto nepochopitelné a neomluvitelné. Další diskutér mi vzkázal, že narozdíl od mého mimina on se v tramvaji nepočůrává a nikoho neobtěžuje (křikem). Byl jsem také informován o tom, že jsem porušil přepravní řád, protože děti nemají žádné právo v tramvaji řvát. Někdo jiný mi poté doporučil, abych příště celou situaci řešil po nástupu do tramvaje hlasitým prohlášením, v němž hned na začátku cesty vysvětlím všem kolemstojícím, že řev mého děcka neznamená nic vážného, že má jenom hlad a my už spěcháme za maminkou. Cestující pak budou mít více pochopení pro celou tu situaci, kterou jsem způsobil, a nebudou se na mě tolik mračit.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tak bych chtěl všem diskutujícím na závěr poděkovat a ujistit je, že si vážím všech podnětných názorů, reakcí, připomínek, návodů, povzbudivých, chápavých i kritických hlasů, které se v diskusi objevily. Vzal jsem si je k srdci. Děkuji vám!

http://kysilko.blog.idnes.cz/c/291082/Jak-jsem-nastval-hodne-lidi-v-jedne-tramvaji.html

Autor: Jaroslav Kysilko | pátek 5.10.2012 12:12 | karma článku: 23,52 | přečteno: 2868x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8105x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2305x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...