Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odpustili byste tomu, kdo zavraždil někoho z vaší rodiny?

Před pár dny jsem viděl v televizi film podle skutečné události. Žena odpustila mladíkovi, který v opilosti kopl jejího muže do břicha tak silně, že jej zabil. Shodou okolností čtu právě knihu o další ženě, která přežila genocidu ve Rwandě. Také tato žena odpustila všem těm, kteří vyvraždili brutálním způsobem skoro celou její rodinu, přátele a téměř všechny blízké a známé...

Kdo někdy slyšel o genocidě ve Rwandě, dobře ví, že tam zahynulo více než milion lidí – mužů, žen i dětí. Mnozí z nich byli před smrtí krutě mučeni a znásilňováni. Zmiňuji to právě proto, aby bylo zřejmé, o jaké činy se jednalo. Žádné zabití z nedbalosti nebo nešťastnou náhodou, ale úkladné a brutální vraždy všech, kteří byli ve špatnou dobu na špatném místě, většinou ve vlastním domě, vesnici, škole nebo kostele. To všechno se stalo v zemi, které bylo podle popisu autorky knihy do té doby opravdu krásným místem k životu. Od roku 1994 však země nasáklá krví milionu nevinných obětí krvavého násilí, které zůstalo zcela nepovšimnuto západními velmocemi, z nichž některé se dokonce na genocidě nepřímo podílely.

Pokud je tedy mladá žena poté, co jí byla brutálním způsobem vyvražděna až na jednoho bratra celá rodina, všichni příbuzní a většina přátel, ochotna přemýšlet o odpouštění vůči těm, kteří se těchto zločinů dopustili, není to nic běžného či obvyklého. Možná vám připadá, že je to zhola nemožné. Ovšem tato žena to dokázala. Odevzdala všechno Bohu a skrze drásající myšlenky a počáteční zlobu a nenávist v srdci došla až k odpuštění. Odpuštění s velkým O. Jak těžké musí být odpustit někomu, kdo vám úkladně zavraždil někoho, koho jste milovali? Manžela, rodiče, sourozence, dítě...

Druhá žena, které byl zabit manžel, měla se svým manželem malou holčičku. Po tragické události zůstala s dítětem sama a je zcela zřejmé, že cesta k odpuštění musela být pro ni přetěžká. Přesto však nakonec začala přemýšlet o tom, jak je to možné a čím dál tím více se zabývala myšlenkou, co vedlo tak mladého hocha k tak nesmyslnému a brutálnímu činu, kvůli kterému musel zemřít její milovaný muž. Nakonec přes všechnu bolest dokázala vidět v mladém chlapci především zoufalého kluka, který se dopustil tragického činu, což ovšem nemusí zároveň znamenat, že se jedná o zlého člověka. Odpustila mu a po nějaké době společně vstoupili do projektu, v rámci kterého jezdí po školách a vyprávějí dětem o tom, jaké hrozné věci je člověk schopný udělat pod vlivem alkoholu. Rovněž pak společně demonstrují fakt, že i když se mezi lidmi stane něco špatného a opravdu si velice ublíží, je možné skrze lásku najít cestu ke smíření a vzájemnému odpuštění. Za nejsilnější moment celého jejich vystoupení já osobně považuji závěr celého sezení, kdy oba vstanou a opět vždy a znovu v slzách si padnou do náruče. Tomu říkám Odpuštění.

Společným rysem odpuštění v těchto dvou případech (film a kniha) byl fakt, že lidé, kterým bylo zjevně ublíženo ať již přímo, nebo nepřímo újmou jejich blízkých a milovaných, si sami uvědomili, že každý člověk prostě někdy dělá špatné věci. Obě ženy si podle mého přesvědčení uvědomily, že zlo je v našem světě přítomné a využívá slabosti lidí, které pak využívá k páchání hrozných činů. V knize byl tímto nástrojem zla alkohol v kombinaci s ponížením mladého chlapce, který si potřeboval na někom vybít svoji vlastní frustraci ze života. Alkohol jej zbavil racionálních zábran a tak si prostě do muže ležícího na zemi kopl. V případě genocidy ve Rwandě spustila vlnu vražedného běsnění dlouhé roky tamními politiky pěstovaná nesnášenlivost většinového národa vůči tomu, který byl v zemi v menšině. Tato nesnášenlivost přerostla v nenávist, která se proměnila v genocidu.

V knize zaznívá nejedna zajímavá myšlenka. Jednou z nich je právě přesvědčení o zjevném působení zla na světě a také fakt, že zlo není nikdy na straně nikoho. I když to tak někomu někdy může připadat, že zlá cesta může být také dobrou volbou. Zlo chce zahubit nejen své protivníky, ale také ty, do jejichž srdcí proniklo a skrze něž realizuje svoje plány. Rukou vrahů zemřeli tisíce nevinných obětí a tito vrazi pak žili naprosto paralyzováni svými ukrutnými činy a zcela přemoženi nepřekonatelnými výčitkami svědomí. Těžko říct, zdali jsou horší fyzická či psychická muka. Z mého pohledu muka jako muka, obojí je hrozné a z obojího se raduje pouze Satan. Možná si řeknete „dobře jim tak, vrahům a násilníkům“, vždyť co jiného si zasloužili, než další roky trpět ve vězení a zažívat muka v podobě výčitek svědomí, jenomže není to tak jednoduché. Je více než zřejmé, že opravdu špatné věci dělají někdy i docela dobří lidé. Události ve Rwandě jsou toho důkazem – z dobrých sousedů a přátel se přes noc stali nebezpeční násilníci a vrazi, před nimiž se téměř nedalo ukrýt. Může se to stát každému z nás a to takovým způsobem, že si ani nevšimneme toho, že jsme do svého srdce zlo vpustili. Bylo by hrubě skreslené a nepravdivé domnívat se, že hrozné věci dělají pouze do morku zkažení a od narození špatní lidé.

Proto záleží na každém z nás, jak na zlo odpovíme. Jestli jej pustíme dál, nebo k němu přistoupíme jako k něčemu, co může potkat každého z nás a co by nemělo být živeno z našich myšlenek na „spravedlivou“, ale dostatečně krutou odvetu. Je důležité, zdali budeme usilovat o pomstu, nebo o Boží vůli, klid a mír v našem srdci, odpuštění, víru, naději a lásku...

Pokud by tedy na světě nebyli lidé, jako tyto dvě ženy, o nichž vám nyní píšu, za každým zlým skutkem a neštěstím by rostlo pouze zlo a lásky by rychle ubývalo. Na ukrutnou bolest a hrozné činy, kterých je na světě stále více, se dá reagovat dvojím způsobem. Buďto dáme průchod hněvu, nenávisti a zlosti, čímž pošleme dál něco zlého a zlo tak rozmnožíme, budeme někomu něco opravdu špatného přát, k někomu pojmeme opravdu negativní postoj, někoho nebudeme mít rádi či jím budeme pohrdat, nebo se rozhodneme se zlem bojovat. Se zlem se dá bojovat jedině Láskou a Odpuštěním. Velká písmena jsou zcela na místě. Neměli bychom však nikdy zapomenout na to, že zdrojem opravdové Lásky a skutečného Odpuštění je pouze Bůh. Právě s Bohem máme naději, že naše země bude jednou opět krásným místem pro život. Místem, které je bezpečné a kde nikomu nehrozí naprosto nic špatného. A jsem hluboce přesvědčený o tom, že na takovém místě by chtěl každý z nás žít.

 

http://www.lefttotell.com/about/index.php

http://www.csfd.cz/film/282437-pouto-mlceni/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kysilko | pondělí 23.1.2012 9:49 | karma článku: 8,71 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8107x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2305x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...