Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jarinka

23. 1. 2012 15:05
Tak jsem pročetla část diskuze

a ještě chci reagovat na Mašíny. Byli to i moji sousedé a někteří pamětníci odsud si na ně vzpomínají. Byli to hezcí kluci, ale dali se na zločinnou cestu, na kterou by se dali za každého režimu, protože zbraně a válka, to byl jejich sen. Až úsměvný, když chtěli sem do Československa dotáhnout US armádu. Svoje záškodnictví a svoje vraždy skryly za nějaký boj proti komunistům, což se jim vyplatilo, protože USA je nevydaly a dnes jsou prohlášeni za hrdiny i u nás. V padesátých letech tady byla fůra práce, proč nešli pracovat jako ostatní? Kradli, ničili, zabíjeli, a zatímco se usídlili v USA jako spravedliví, nechali tady trápit svoji maminku, babičku i strýce.

1 0
možnosti

31pryc

23. 1. 2012 15:25
Re: Tak jsem pročetla část diskuze

Paní jarinko, nemohu ověřit Vaše tvrzení o sousedství s Mašíny. Pakliže je pamatujete tak, jak popisujete, muselo Vám být v roce 1950 nejméně 10, ale spíše více, let. Pak jste v tuto chvíli dáma více než 70-letá a můj obdiv, že se dokážete účastnit diskusí s takovou vehemencí. Jestliže jste mladší (a můj osobní odhad je, že jste mladší než 70 let a více), pak si bratry Mašíny můžete pamatovat maximálně z vyprávění Vašich blízkých. Neumím posoudit relevantnost jejich vyprávění a to, jak moc bylo toto vyprávění prodchnuto osobními sympatiemi či antipatiemi s Mašíny a s tehdejším režimem. Máte však na svůj názor nárok - konečně ani historici se neumí shodnout na jasné formulaci činnosti bratrů Mašínů.

Ale s jedním musím hrubě nesouhlasit - NEMÁTE PRÁVO podsouvat komukoliv vnitřní motivaci. Tu znají jen oni sami, VY V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ (a to ani v tom, že by Vaše tvrzení bylo pravdivé) - tyto soudy o vnitřní motivaci jsou jen spekulacemi lidí, kteří hledají všude jen zlo. Asi jsou sami zlí...

1 0
možnosti

jarinka

23. 1. 2012 13:05
Já myslím,

že bych dokázala odpustit, když by dotyčný cítil lítost, měl nějaké svědomí. Jako v příběhu, který popisujete. Ale co si mám myslet o Josefovi Mašínovi, který prohlásil, že toho ještě udělal málo?

1 0
možnosti

31pryc

23. 1. 2012 13:21
Re: Já myslím,

Nehodlám polemizovat o hrdinskosti, či naopak zločinnosti bratrů Mašínů. Jen si zkuste popřemýšlet, zda by k těmto tragickým událostem došlo, kdyby zde nebyla krvavá hrůzovláda komunistů po roce 1948 založená na vytváření třídní a já nevím jaké ještě jiné nenávisti mezi lidmi, na atmosféře strachu a teroru. Nejvíce těch, které oslavujeme jako hrdiny, vytvářejí právě ta údobí lidských dějin, kdy jsou lidé vystavováni krajní nesvobodě a krajnímu útisku. Mám pocit, že autor článku se spíše zamýšlel nad fenoménem odpouštění obecně i konkrétně. Odpuštění uvnitř mého srdce je možné, o zbytek se postará světská spravedlnost.

Vám, jarinko, leží v žaludku bratři Mašínové, jiným pak leží v žaludku Gottwald, Slánský, nebo z těch méně exponovaných osob Urválek či Grebeníček starší. Potáhneme-li si toto neblahé dědictví s sebou dál jako železnou kouli na noze, nikdy se tento národ nikam nepohne.

Odpouštět ano, ale nesmíme zapomínat, abychom chyby, které ke zlu vedly, již neopakovali.

3 0
možnosti

aroneček

23. 1. 2012 11:12
Odpusti snad lze,

ale to jen za neúmyslnou škodu na životě a majetku,ale zapomenout nelze.

0 0
možnosti

petrph

23. 1. 2012 10:38
dodejme ale to podstatné

Když už - tak to požaduje absolutní spolupráci druhé strany, tedy pachatele-a to skutečně účinnou lítost a nápravu.

 Lze snad odpustit když potom pachatel  pochopí co udělal, sám projevuje hlubokou lítost nad svým činem a žádá a to skutečně z hlubokého srdce aby mu bylo odpuštěno - tedy skutečně když žádá aby mu postižený (či pozůstalý) odpustil- nikoliv proto aby se tím třeba vyhnul trestu...

Pokud k takové lítosti a vlastní žádosti o odpuštění nedochází-protože pachatel  ani není schopen té účinné lítosti, pak  odpuštění nemá vlastně smysl, a ani pachateli moci nepomůže, ani tady na zemi ani na nebi..

5 0
možnosti

NTPT_PODRUHY_ZAKAZANY

23. 1. 2012 10:28
Vodní Čochtan:

Tehdá akorát hořel v Třeboni pivovár, od pivováru chytla sákristie, od

sákristie sáložna a pak to skočilo na hotel "U bílýho koníčka" a

hoteliér Havlíček vyběhl ven a hořely mu kšandy a nádlesní myslel, že je

to kometa a zastřelil ho a Havlíčková pak nádlesnímu strašně děkovala.

1 0
možnosti

Faustino

23. 1. 2012 10:26
Ježíšova výzva

k milování svých nepřátel není výzva k tomuto světu.

0 0
možnosti

Chegue

23. 1. 2012 10:16
Neodpusil

Myslim,ze odpustit se da neco,co mi jiny provede z nedbalosti,nechtene, bez zjevne snahy mi ublizit,byt je to dosti diskutabilni. Odpustit vrazdu blizniho,znasilneni ci dokonce vyvrazdeni cele rodiny mi neprijde normalni. Domnivam se,ze to je vysledek tezkeho soku a ze je takovemu cloveku,ktery druhemu odpusti umyslne ublizeni,zapotrebi odborne pomoci.

Svet bez nasili, plny lasky a porozumeni by byl bajecny a snazim se chovat tak, abych nikomu vedome ani nevedome neublizoval a podporil tim dobro. Vyhrazuji si nicmene pravo branit se proti jakemukoliv nasili, ktere by kdokoliv proti me, moji rodine a mym nejblizsim, stejne jako proti komukoliv jinemu chtel spachat. A rozhodne nejsem pripraven, pokud by k takovemu nasili "nedej boze" doslo, utocnikovi odpustit, nebo jej dokonce omlouvat a kamaradit se s nim.

Toto povazuji dokonce za velmi nebezpecne chovani a obavam se,ze bude-li pribyvat lidi, kteri po prvni rane nastavi druhou tvar, bude na svete pribyvat spise zlo, nez cokoliv jineho.

4 0
možnosti

petrph

23. 1. 2012 11:14
Re: Neodpusil

Tady bohužel  (ale někdy bohudík) nejde o obranu či potrestání  (i institut přípustné  obrany je u nás zákonem dosti omezen). Neboli, Vy i třeba potrestání pachatele musíte ponechat na státu a nesmíte ho provést sám. 

Čili, akt osobního odpuštění jde mimo proces soudu a trestu. Neboli - Vy odpustit můžete, ale stát by měl pachatele potrestat..

0 0
možnosti

oldiess

23. 1. 2012 10:12
je taky otázkou

jestli žena s holčičkou neodpustila proto, že buď měla ona milence, nebo že měl milenku její manžel

0 0
možnosti

31pryc

23. 1. 2012 13:24
Re: je taky otázkou

To je tedy kvalitní názor, to Vám povím, pane (paní) oldiess. Takováto odpověď je v podstatě Vaší vnitřní negací toho, že lidé jsou schopni odpouštět jen proto, že prostě jsou lidmi.

Posílám hodnoceníRv

0 0
možnosti

pedr64

23. 1. 2012 9:56
jednoznačně

NE

5 0
možnosti

31pryc

23. 1. 2012 14:09
Re: jednoznačně

Počítejte s tím, že tedy ani Vám nikdo neodpustí. (tím nechci tvrdit, že někoho někdy zavraždíte, či jinak zprovodíte ze světa, ale každý, slovy KAŽDÝ z nás ve svém životě udělá nějakou chybu, která jinému ublíží. Někdy ta chyba je i úmyslná. Až se Vám to jednou poštěstí a budete o odpuštění žadonit a prosit, vzpomeňte si na Vaší dnešní jednoznačnou odpověď NE)

1 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...