Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše soudy fandí zlodějům a podvodníkům?

Již tisíckrát opakované a popsané praktiky některých podvodných firem, které nabízejí starým lidem zájezdy s údajně nezávaznou prezentací nějakého zboží, mají nyní posvěcení přímo od soudu ve svém podvodném a nekalém obchodování vesele pokračovat. Soud rozhodl o tom, že důchodce musí firmě zaplatit namísto původních 20.000 Kč spolu se smluvní pokutou a soudními výlohami dohromady téměř 45.000 Kč. A tak si říkám „je tohle vůbec možné“?

Odpověď je pochopitelně jednoduchá „ano, je to možné“. Mnozí lidé argumentují hloupostí starých lidí a tím, že si za to vlastně mohou sami, když neustále jezdí na zájezdy s prezentací a prodejem nějakého zboží, ale já s tím nesouhlasím. Z mého pohledu je záměrné uvádění důchodců v omyl a obchodování takovým způsobem, který cíleně spoléhá na vytvořený psychický nátlak společně s nedostatečně či lživě vysvětlenými podmínkami v kontextu se zakoupeným či objednaným zbožím stejné, jako když někdo ukradne slepému člověku peněženku, protože dotyčný má smůlu a zloděje při krádeži pochopitelně nemůže vidět. Odmítám se na to koukat tak, že si za to slepec může sám...

O firmách, které takto podnikají, a o způsobech a principech tohoto obchodování, již bylo mnoho napsáno, ale nic naplat. Lidé dál na podobné akce jezdí, v jejich vesnici a městečku to bývá často jedna z mála možností, jak se někam podívat nebo jak strávit domněle příjemný den.

Zástupci takto podnikajících společností se před zahájením svojí činnosti určitě dobře poradili s právníky a nechali si od nich sepsat v souladu s platnými zákony neprůstřelné smlouvy. I to je podle mého názoru pro právníka zakázka při nejmenším na hraně etiky. Pokud takovou smlouvu starý člověk podepíše, je chycen do pasti našeho děravého právního systému, který nahrává těmto podvodníkům. Když později důchodce zjistí, že se mu zboží nelíbí, nepotřebuje jej nebo je příliš drahé, není mu nic platné, že byl prodejcem ujištěn o nezávaznosti podpisu smlouvy a možnosti odstoupení. Na rozmyšlení v klidu už je nyní pozdě. Odstoupit je možné do 14 dnů a než se důchodce rozkouká, je nucen zaplatit. V tom lepším případě tak příběh končí – starý člověk naletěl, což mu došlo nejspíš až nyní, zaplatil nehoráznou sumu ze svých úspor (nezřídka i 20.000 Kč, ale též mnohem více) a má doma nějaké zboží, co mu přiměřeně dobře nebo špatně slouží.

Drzost těchto firem však nezná mezí. Pokud se starý člověk rozhodne bránit u soudu, má rovněž smůlu, jak o tom vypovídá příběh pána z Karlových Varů. S prodejcem se ústně na místě dohodl, že zboží může zaplatit do třech měsíců, což také udělal. Stálo ho to 19.999 korun, jenomže firma přišla s inovací. Nově vymyšleným podvodným jednáním a zákeřným způsobem, jak dostat z lidí více peněz. Prodejce totiž ústní dohodu o platbě do 3 měsíců s kupujícím následně popřel a zaplacení do třech měsíců je firmou považováno za pronájem zboží nikoliv za jeho koupi. A pronájem je pochopitelně dražší než cena zboží při jeho zakoupení.

Myslím, že by se hluboce mýlil ten, kdo by opět argumentoval tím, že je starý pán hlupák, když věřil v ústní domluvu a nenechal si možnost zaplacení do 3 měsíců potvrdit písemně. V obchodních kruzích, mezi slušnými a charakterními obchodníky, kterým záleží na jejich obchodních partnerech, platí ústní dohoda naprosto stejně, jako písemná dohoda. Stačí, když si po jednání lidé podají ruku. Tento druh dohody je dokonce právně vymahatelný a veškeré dohodnuté podmínky obchodu jsou platné stejně, jakoby byly sepsané na papíru a stvrzené podpisy všech zúčastněných stran.

Firma, která se výše popsaným způsobem chová ke svým zákazníkům, pochopitelně slušná není a její zaměstnanci jsou bezcharakterní zlodějové. Princip jejich vydělávání je totiž nekalý, neetický a sprostý. Slušnost jde stranou, tady jde pouze o to co nejlépe, nejsnáze a nejlevněji vydělat na neznalosti druhých. Ovšem nejen na neznalosti, ale rovněž na jisté slabosti a neschopnosti odolat psychickému nátlaku. V neposlední řadě takoví obchodníci zneužívají důvěřivosti obyčejného starého člověka, který nečeká od mladých a hezky oblečených lidí nic špatného. Nenapadne je, že by je pěkná slečna nebo příjemný mladý muž mohl chtít okrást. A to je nehorázné, neomluvitelné, otřesné a především trestuhodné.

Nemohu uvěřit tomu, že soudce s dobrým pocitem odsoudí podvedeného starého člověka, který byl cíleně uvedený v omyl, a řekne si „Chytrý obchodník, hloupý zákazník. Měl si nejprve řádně přečíst podmínky obchodu a teprve pak podepsat smlouvu.“ Nechápu, že soud nezajímají okolnosti takového obchodování, že policie nechává podobné firmy bez povšimnutí dál podvádět, že jsou lidé, kteří chtějí takovým způsobem vydělávat peníze. Vždyť je to přeci nad slunce jasné, že je celý tento byznys postavený na podvodném a nekalém jednání. Nese známky zneužívání právního systému a rovněž naprosté neúcty k člověku. Osobně považuji lidi, kteří se živí podváděním druhých, a obzvláště těch, kteří mají zmenšenou schopnost se bránit (staří lidé, děti, fyzicky a mentálně postižení lidé), za skutečné parazity naší společnosti. Stát by měl proti takovým lidem a firmám bojovat, co mu síly stačí. Pokud možno v neposlední řadě také platnými zákony a důsledným potíráním podobných zločinů...

 

PS: Firma, která v článku popsaným způsobem podvádí staré lidi, se jmenuje Beck International. Pokud máte s touto firmou nějaké osobní zkušenosti, budu rád, pokud se o ně podělíte v diskuzi!

 

http://ekonomika.idnes.cz/duchodce-u-soudu-neuspel-za-nadobi-zaplati-vic-nez-dvojnasobek-pbv-/ekonomika.aspx?c=A120316_112548_vary-zpravy_sou

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kysilko | pátek 16.3.2012 15:45 | karma článku: 26,79 | přečteno: 1254x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8107x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2305x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Třeba to jednou vyjde, říkal si muž u online sázek. Zpronevěřil milion a půl

6. května 2024  18:15

Gambler dnes už většinou nesedí u „beden“, kde čeká na tři třešničky v řadě. Jednou z nástrah...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  18:14

Město Rafáh na jihu Pásma Gazy začali v pondělí ráno opouštět první palestinští civilisté....

Češi poprvé vstoupí do pyramidy. Čekám překvapivé nálezy, říká egyptolog Bárta

6. května 2024

Premium Čeští egyptologové začali v Abúsíru pracovat na výzkumu podzemí dosud netknuté pyramidy panovníka...

Odboráři předčasně opustili jednání s vládou a svolávají velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  17:54

Přímý přenos Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí předčasně opustili jednání s vládou. Vadí jim chystané...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...