Z pece dolů 4

Týden po svém příchodu do zámečnické dílny, se Michal dozvěděl o tom, že se chystá stavba velkého fólíovniku

Stavba fóliovníku 

    Týden po svém příchodu do zámečnické dílny se Michal dozvěděl o tom, že se chystá stavba velkého fóliovníku. V kanceláři byl zvyklý na práci v kolektivu. Nyní když byl v dílně často sám, začalo mu to vadit čím dál víc. Obzvlášť s tím jak se zlepšovala jeho fyzická kondice. Požádal Pepu, zda by nemohl pomoci zahradníkům. 

     Pepa nic nenamítal. Pouze mě upozornil, že pokud se vyskytne nějaká neodkladná práce tak si pro mě dojde.  

    Ihned po snídani se tedy Michal přidal ke skupině, která dostala za úkol vytvořit z malých předzahrádek jednu velkou zahradu a na ni pak postavit fóliovník. V přízemi těchto deseti řadových domků se nacházely sklepy, takže fóliovník nebude překážet ve výhledu z obytných prostor nacházejících se v prvním patře.  

   Právě na tento pozemek přivedl pan Dvořák svou zahradnickou skupinu. Lopaty, rýče, dovezli již vozíkaři, stejně jako hromady kompostu. Kompost ovšem vozili několik dní, aby měli dostatečnou zásobu. 

   „Hoši naším úkolem bude připravit půdu pro výsadbu rychlené zeleniny. Vitamíny po té hladové zimě potřebujeme všichni. Tato část zahrady je již připravená na zrytí. Ti, co mají rýče budou zarývat kompost do brázdy vzniklé při rytí. My ostatní budeme planýrovat zbylé zahrádky. Hlavně musíme odstranit ploty jen tak zcelíme pozemek. Práci musíme zvládnout co nejdřív, protože samotnou konstrukci fóliovníku čekáme každý den. Měla by být v jednom z vagónů, které by měly dorazit snad příští týden. 

     Ty ploty budeme muset rozebírat opatrně, jejich majitelé si z nich přejí postavit oplocené dvorky za domem a také výběhy pro slepice.“  

     Najednou se náš vedoucí zarazil. Spatřil totiž skupinku sádrových trpaslíků citlivě rozmístěných po celé okrasné zahradě: „Všeho nechte, napřed budeme muset opatrně přemístit tyto trpaslíky na Jardův balkon, prý nám tam shora budou chránit úrodu.” 

     Pomocí žebříku jsme společnými silami umístili trpaslíky na balkón. Nyní stáli na okraji balkonu otočeni do zahrady. Michalovi připomněly sochy z Velikonočního ostrova které, se ve své zádumčivé tajemné kráse dívali do budoucnosti někam za obzor.  

    Pan Dvořák se rád poslouchal, a tak pokračoval v přednášce, zatímco my jsme po krátké pauze znovu rozebírali ploty: „Úrodná půda u domu je příliš vzácná, než aby zůstala ležet ladem. Hlavně pro dostatek dešťové vody nasbírané ze střech. Podél domů se bude muset dát orat a většina těžké práce se bude dělat strojově. Tedy až bude dost energie. Ploty by technice a lidem, kteří se o pozemky budou starat byly jen na překážku. Nyní se o tuto půdu budou starat jen odbornice. To také bude zárukou maximálních výnosů. Naše ženy se na tuto činnost připravují již celou zimu. Na parapetech místností, ve kterých se topilo, ze semínek vyrostly stovky sazenic.”  

 Po této přednášce Michala napadlo, nová moderní zástavba je pro tento druh obdělávání naprosto nevhodná. Nové domy se již od konce minulého století dlouho staví uprostřed malého pozemku s minimem půdy okolo. Začalo se jim říkat paneláky naležato. Tato nesmyslná zástavba navždy znehodnotila úrodnou půdu. Majitele těchto domů, ani odpovědné úředníky vůbec nenapadlo, že může někdy nastat krize jako je tato.   Tenkrát jim bylo jedno, že peníze se nebudou dát jíst. V Drahotově se naštěstí nezdálo, že by takových domů postavili hodně. Michal se však pro jistotu podíval na obzor, zda jsou tam ještě pole. Naštěstí byly. Teprve nyní si zhluboka oddychl. 

   Michal, který poprvé pracoval na zahradě si najednou uvědomil, o co byl celý dosavadní život ochuzen. Vzduch omamně voněl květy stromů. Vůně půdy, v níž se může podle libosti hrabat. v něm vyvolávala vlnu nadšení. S elánem se pustil do obrývaní stromků, které se musely přestěhovat i s kořenovým balem na jiné místo. Opatrně bal omotávali látkou a pak naložili na vozík. Byla to smysluplná a osvobozující práce. Michal časem zjistil, že uměle zprostředkované zážitky, kterými bylo například sledování filmů, nakupování věcí a konzumování všeho možného se dají docela jednoduše nahradit a zcela jistě i překonat zážitky z přírody.  

    Možná se tyto řádky zdají mnohým lidem divné, ale já to tak opravdu cítím. Jedině příroda umí vytvořit z ničeho něco, a to je fantastické a vzrušující. Nemyslíte? 

Kontrola u Pepy 

    Následujícího dne, se v dílně událo zvláštní dobrodružství. 

      „Igor je idiot!“ Přiběhl s nadávkami udýchaný Pepa: „Ihned musíme schovat víno a slivovici co tu máme navíc, než nám ji zabaví inventura. Musíme to uklidit rychle kontrola tu bude za chvíli. Vyneseme napřed pálenku a dáme ji k sousedovi přes plot.” Mezitím došel do kumbálu a v ruce držel tašky s lihovinou

    Rychle ten dvoják žebřík dej ho přes plot. Vylez na něj. Já ti podám tašky.  Tak je to správně, Za plotem tašky neuklízej jen je dej stranou.  

     Ty tři padesátilitrové demižony sami přes tu zeď nepřeneseme. Je čas oběda máš tam nějaké kamarády, co umí držet jazyk za zuby? Škodný jim nezůstanu, dostanou flašku vína. Hlavně však rychle, možná je kontrola již za dveřmi!  

    Napřed však vyneseme demižóny k žebříku na dvůr a zakryjeme je. Kontrolovat určitě začnou uvnitř a ty můžeš zatím to vino uklidit s kamarády za plot.      

    Pepa si ten rychlý úklid představoval moc jednoduše. Kontrola byla však už zde a Pepa je zval do dílny, ať jdou zkontrolovat papíry.  

    Já jsem se odporoučel, že jdu na oběd. Rychle jsem našel Luboše a slíbil mu flašku, když sežene dva maníky, co nám pomůžou s demižóny a budou mlčet.  

    Nakonec ten úklid stál Pepu tři lahve ale za velké demižóny vína to jistě stálo. Pepa byl spokojený.  

    Jak se stalo, že se tak rychle objevila inventura mi Pepa vysvětlil hned jak inventurníci odešli. 

     Igor ten starý ožrala se tlačí na tvé místo, myslel si, že se tady snadno dostane k nějakému chlastu. Zkoušel to na mne i na starostu. Pomlouval tě, kde to jen šlo, až nakonec napsal anonymní udání. 

    Na poradě se rozhodlo udání prověřit. Naštěstí tam mám svého člověka, který mě v poslední chvíli varoval. Zbytek už znáš. Igor to byl určitě, protože mnozí poznali jeho rukopis plný hrubek. 

      Ode dneška si budeme muset dávat větší pozor a najít pro alkohol bezpečnější místo! Už to mám. U Milana budou demižóny a flašky v bezpečí. Bude to sice něco stát, ale za ten pocit klidu to stojí. 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Kyrych | pondělí 20.2.2023 10:54 | karma článku: 4,32 | přečteno: 109x
  • Další články autora

Milan Kyrych

Z PECE DOLŮ úvod

v úvodu Vám předkládám stručné objasnění toho, jak se svět náhle ocitl v tak hluboké energetické a potravinové krizi.

24.10.2023 v 14:03 | Karma: 2,74 | Přečteno: 59x | Diskuse

Milan Kyrych

Z pece dolů 8

„Místní vás tu nechtějí. Nevím co jste jim provedli tak špatného? Podle mne jste udělali kus užitečné práce a zasloužíte si lepší zacházení."

3.3.2023 v 17:46 | Karma: 4,56 | Přečteno: 198x | Poezie a próza

Milan Kyrych

Z pece dolů7

Na základě nového Zákona o půdě se změní majetkové poměry v obci. .Zákon se snaží o spravedlivější rozdělování okolních zdrojů. Což se při nynějších astronomických cenách potravin dalo čekat.

3.3.2023 v 16:26 | Karma: 3,24 | Přečteno: 139x | Poezie a próza

Milan Kyrych

Z pece dolů 6

Na nádraží stojí vlak. Fantazie lidí začala pracovat naplno. Vagóny plné jídla a my se tady krmíme nechutnými plesnivými bramborami. Nespokojení lidé potřebovali vybít mnoho měsíců hromadící napětí. Tak začala bitka.

28.2.2023 v 9:44 | Karma: 6,54 | Přečteno: 179x | Poezie a próza

Milan Kyrych

Z pece dolů 5

Nikdo nevěřil nikomu. Každá rodina si donesla vlastní kastrůlek s bramborami a pokličkou. Ten si důkladně omotali drátem. Teprve takto zajištěné brambory vařili ve velkém hrnci. Jedině tak měli jistotu, že je nikdo neošidí.

24.2.2023 v 12:19 | Karma: 9,02 | Přečteno: 234x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 203x
Jsem profesionální výtvarník žijící v okolí Prahy. Ve volných chvílích píši sci-fi knihy nejen o ekologických tématech. Píši s humorem a nadhledem.

Seznam rubrik