Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náš pes je opravdu velký člověk

...samozřejmě to platí pouze za předpokladu, že lidství není definováno jen fyziologickými znaky druhu Homo sapiens, ale především určitými vlastnostmi. My lidé, jsme zvířata, a kdo to popírá, ještě se nevymanil z neblahého sociálního dědictví náboženské výchovy předchozích generací. Budeme-li k sobě upřímní, přiznáme si, že jsme jen jeden z mnoha druhů, který (zatím) obývá tuto planetu. Co tedy dělá člověka člověkem a čím se odlišuje od svých evolučních předků? Nuže?

 

Předně je to smysl pro humor. Náš pes má vytříbenější smysl pro legraci než většina zaměstnanců na českých úřadech. A to ani nepobírá třináctý plat. Například nedávno dával při sledování legendárního seriálu Taková normální rodinka jasně najevo, jaká je to psina. Dokonce rozlišoval mezi humornými scénami a hluchými místy. Během nejlegračnějších sekvencí radostně vrtěl ocasem, vrhal se k obrazovce, zapojoval se do děje vtipnými štěky. Namítáte, že ocenění dobrého fóru či komické situace ještě neznamená komplexní smysl pro humor? Že se vtipy také musí umět dělat? I to náš šestnáctikilový čtvernožec zvládá. Kdyby to neuměl, asi by mě těžko dokázal pokaždé bezprostředně po návratu z práce dostat psími kusy do kolen. 

Druhou ryze lidskou vlastností je představivost. Díky ní je lidstvo tam, kde je. Někdo může říct, že civilizace se momentálně nachází „v prdeli" a že pokud nás do těchto neblahých končin zavedla představivost, tak je to vlastnost „na hovno." Nebuďme takoví fekální škarohlídové. Jestliže skutečně stojíme po kolena v epochální žumpě, nenamočila nás do ní představivost, ale spíše její absence.

Jan Werich kdysi prohlásil, že lidé s fantazií nejsou nebezpeční. „Nebezpeční jsou jenom ti, kterým fantazie chybí, takoví, kteří jdou jako kůň s klapkami na očích, kteří si neumějí představit, že může být ještě něco jiného, než si oni myslí, že by mělo být," říkal Werich. Při pohledu na českou společnost není třeba k jeho výroku dodávat další komentáře a vysvětlivky.

Pouze lidé s představivostí dokážou předvídat pokrok a tvořit. Netuším sice, jakou fantazií oplývá náš pes, ale soudím, že jí má víc než všichni zákonodárci dohromady. Zdají se mu totiž sny. Ze spaní kňučívá, vrčí, poštěkává, koulí očima, kope nohama. Co se mu zdá? Na tom pramálo záleží. V porovnání s tupými aparátčíky politických partají, kteří své sny dávno pohřbili v klimatizovaných kancelářských kobkách, má náš pes dost podstatný evoluční náskok.

Dalším atributem, který polidšťuje člověka a úzce souvisí s představivostí, je zvídavost. Ti, kdo se snaží odhalit, jak svět funguje, které to táhne do krajů „kde žijí lvi", kteří touží trhnout závěsem, za nímž se skrývá tajemný hodinový mechanismus vesmíru, zkrátka ti, kdož hledají (aniž často vědí co), jen ti mohou něco najít a kamsi dokráčet. Také jejich zásluhou i ti méně zvídaví občas popojdou aspoň o kousek dopředu.

Když se dívám na našeho psa, musím konstatovat, že má zvídavosti na rozdávání. Všude strká čenich, všechno ochutnává, pramálo mu záleží na tom, jestli se otráví nebo se stane narkomanem. Nebojí se zaběhnout do míst, která nezná a na první pohled vypadají děsivě, a důkladně je prozkoumat. Být v této zemi víc lidí se stejnou náturou, mohli jsme být o fous dál.

A pak je tady láska - protiklad k duchaprázdnému, pudovému páření slimáků či králíků. Náš pes v tom lítá až po své klapaté uši a chová se jako zamilovaný puberťák (kterým ve stáří devíti měsíců pořád je). Nedávno v paneláku háraly dvě feny. Pes žalostně kňučel! Několikrát zdrhl za svými voňavými láskami a bez rozmyslu, zaslepeně přebíhal nejrušnější ulici plnou aut. Nežral, nepil, nespal. Budil nás v pět ráno. Řekněte, jestli tohle není láska...

Suma sumárum, náš pes je větší člověk než mnozí lidé, které znám nebo denně vídám v televizi. Má rysy, které definují lidskou bytost. Míra, jíž se někomu daných kvalit dostává, určuje, o co víc je člověkem. Co na tom, že je to pes?

Nemusíte se mnou souhlasit, ale když otevřu noviny nebo zapnu telku, mám pocit, že na české politické scéně neexistuje individuum, které by mělo jediný z výše vyjmenovaných atributů. Jako by politika přitahovala „podlidi." Nebo je to tím, že plnoprávní Lidé mají na práci něco užitečnějšího a zajímavějšího, než aby své životy louhovali ve stojatých, zahnívajících vodách veřejných koryt? Tady někde asi bude zakopaný pes...

 

Autor: Drahomír Kvasnička | sobota 12.12.2009 9:54 | karma článku: 11,00 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Drahomír Kvasnička

Lidé se rodí a umírají. Platí to i pro myšlenky, říše a impéria

Feudalismus pod pláštíkem formální demokracie. To je systém, ve kterém žijeme, a v němž vládnou plutokraté.

19.1.2023 v 11:34 | Karma: 11,67 | Přečteno: 264x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Jednoho dne to stejně skončí dialogem. Nemůže to dopadnout jinak

Nejdříve to bude dialog, který se bude skládat z nesourodých částí, bude se rozpadat na kusy nesouvisející s ničím předcházejícím.

14.10.2022 v 17:02 | Karma: 18,05 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Piráti - partaj infantilních dětí pro infantilní děti

Neřeknu nic nového, když prohlásím, že demokracie je nešikovný systém. Jeden z mnoha nešikovných systémů...

7.8.2020 v 16:11 | Karma: 42,96 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Politika

Drahomír Kvasnička

Skončila sloka a dozněly struny. To vítr v poušti jen přeházel duny...

"Tak jako šál mlhy nenechá žádnou stopu v tmavé zeleni kopce, tak ani moje tělo nenechá jedinou jizvu na tvém." Leonard Cohen

11.11.2016 v 8:07 | Karma: 13,49 | Přečteno: 255x | Diskuse| Poezie a próza

Drahomír Kvasnička

Seberte nám zbraně, soudruzi. Nevadí. Budeme ostražitější. A nakopeme vám prdel

Otřepaná fráze tvrdí, že začne-li vládnoucí garnitura brát lidem zbraně a zavádět zákony proti jejich legálnímu držení, budou je občané brzy potřebovat.

29.12.2015 v 14:10 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Eurovolby zřejmě těsně vyhraje ANO. Se Spolu bude mít stejný počet mandátů

2. června 2024  10:40,  aktualizováno  12:06

Volby do Evropského parlamentu by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO se ziskem 23,1 procenta hlasů....

Bouřit a pršet bude dál. Plzeňský kraj čelí extrémnímu riziku povodní

2. června 2024  12:06

Na většině Česka budou v neděli odpoledne a večer bouřky. Ojediněle mohou být silné, provázené...

Neinformovali o drogách? Nevěřím, říká Schillerová. Pekarová: Klidně dám test

2. června 2024  12:02

Předsedkyně poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová klidně podstoupí test na drogy. Uvedla to...

Čína je Putinovým nástrojem, narušuje mírovou konferenci, míní Zelenskyj

2. června 2024  11:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Čínu, že využíváním svého vlivu v regionu pomáhá...