Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Banky mají kolty proklatě nízko u pasu!

Znáte ty příběhy z divokého západu? Jak Casidy a Kid a podobní bankovní lupiči rychle zbohatli a pak si užívali krátký život. To podobné se teď děje na finančním trhu akorát jsou trochu prohozené role.

Začátkem května mi v emailu přístála zpráva, že Unicredit se dostala na sazbu 1,49 %. Říkám si. Jakto? Před pár dny jsem byl na obědě s mým známým, ředitelem jedné bankovní pobočky a řešili jsme situaci na finačním trhu, kam to spěje, a že sazby jsou tak nízko, že už to níž jít nelze. Bavili jsme se i otázce mého bydlení, jaké možnosti jsou mimo Brno. Takové to naše ekonomické filozofování. To najdete u každého člověka, který je už delší dobu ve financích. Byl to velice příjemný a inspirativní oběd. A po pár dnech, když jsem viděl na Linkedin u jednoho kolegy z branže, jak píše příspěvek o rekordních sazbách, tak jsem se pousmál, jelikož to stejné jsem psal já na mém soukromém profilu asi před necelým rokem. Možná půlrokem, ale to není podstatné. Podstatné je, kdo si ty hypotéky bude brát. Jestli je začnou dostavát i bez urážky velice nebonitní klienti, kdy se pak sazba za pět let dostane na dvojnásobek, tak čekejme krizi jako v USA, kdy byl přebytek domů na prodej, které byli zabaveny bankami a neříkejte, že se podobné situace nedějí i zde. V tu chvíli jsou banky v pozici Casidyho a Kida, ale pokud nebudou lidé ovce, promiňte ten výraz, ale ano je to tak. A vezmou si spíše více menších bytů po vzoru třeba Kiyosakiho a použíjí peníze cizích lidí na investici do nemovitostí, tak pár chytrých lidi, kteří budou mít dostatek prostředků na účtě, tak na této situaci mohou opravdu pěkně zbohatnout a zajistit si hezký pasivní příjem. A abych vysvětlil pojem ovce na tomto konrétním příkladu. Pan Vymyšlený si vezme hypotéku na třimiliony, jelikož náhodou na to dosáhne bonitně, najednou se stane ta věc, že přijde o práci nebo mu šáhnou na plat nebo banka změní podmínky a nepustí ho, to je pak pěkný průs.. tedy průšvih. A ano i takové perličky jsem řešil s klienty. Znám lidi, kteří jsou jak se říká za vodou, ale i lidi, kteří lokají vodu při každém nadechnutí a bohužel dávají vinu bankám. Myslím si, že pravda je vždy uprostřed, ale pokud Vím, tak každý člověk je zodpovědný za své rozhodnutí podepsat smlouvu na x let a pokud si nepřečte ta malá písmenka, že banka může kdykoliv změnit například sazebník a jiné drobnosti, tak ať se pak nediví, když je už je pozdě. To pak totiž nepomůže ani ten nejlepší finanční poradce a ani právník. V tu chvíli totiž už je dušička chycena. Vy máte vždy jistotu sazby na konkrétní fixní období, ale co se bude dít potom. To neví klient, banka ani finanční poradce, který je jako horký brambor, lítá mezi bankou a  klientem a zajišťuje, aby obě strany byli spokojené. Těžká diplomacie.

 

Abychom to vzali, ale z té stránky pozitivní, protože mohu říct, já Vás varoval. Tak pojďme přemýšlet jinak, pokud si vezmete hypotéku za 1,49 % , tak to máte opravdu skoro zadarmo. Veškeré úroky utopíte v inflaci a ještě na tom vyděláte. Prakticky bydlíte jako v nájmu, akorát po splacení 30ti letého nájmu je nemovitost Vaše. Důležité je mít vždy dostatečné rezervy na účtu a být zajištěn na dostatečné krytí, kdyby se náhodou něco stalo. Ať už zdraví  či jiné okolnosti. Nepřestanou mě překvapovat ti lidé, kteří mají na sebe navázány milionové dluhy, ale přitom nechtějí být zajištěni. Kdo pak bude platit ty dluhy, když se něco stane? Děti? Stát? My? Víte ono práci finančního poradce dělat v postkomunistické zemi, která je protunelována vším možným není zrovna med, ale když Vám nakonec klienti poděkují, že mají střechu nad hlavou, peníze na účtě a jsou v klidu, je k nezaplacení, ale to dokáží říct jen Ti, kteří jsou otevření a nechají si poradit. Proto když si budete brát tu super výhodnou hypotéku, která teď OPRAVDU super výhodná je, tak zvažte všechna pro a proti a hlavně si nechte poradit. Já od té doby, co mi vytekl olej z auta do kamarádovi garáže, tak si auto taky neservisuji sám. Ať každý dělá co umí, ale ať si nechá dobře poradit. Taky bych nešel za doktorem, který neví jestli mě má řezat nebo řezat dvakrát, také jsem si radši nechal poradit od odborníka a zjistil jsem, že řezat je blbost. A taková ta otázka. Jak poznáte dobrého finančního poradce? Zeptej te se svých známých s kým jsou spokojeni. Neříkám, že všem musím radit já, nebo Pepa z Horní Dolní, ale aby jste se opravdu zamysleli nad tímto krokem, než se pustíte do koupě nemovitosti, protože v ní možná dožijete.  Jedinému komu bych nedoporučoval je koupit si nemovitost, je ten, kdo ví, že se tu stejně dlouho neohřeje. Student, co chce pracovat v zahraničí nebo podnikatel s globální působností. Dnes je to stejně vše otázkou internetu a osobní schůzky se řeší po Skypeu. A ve vyspělých státech, kde šetří náklady a zavírají kamenné pobočky, tak zde ještě rostou další. Ano je to úhlu pohledu, ale v poslední době mě přijde, že se nějaké věci vrací tam, kde už jinde zjistily, že to takto nejde.

Autor: Michal Kuzněcov | středa 6.5.2015 0:56 | karma článku: 11,85 | přečteno: 675x
  • Další články autora

Michal Kuzněcov

Konference Glorious 2016

- pořádali studenti ze spolku Business Academy pod vedením mladého vizionáře Ondřeje Práška. Tato akce předčila všechny podobné tohoto druhu. Důkazem bylo, že to potvrdili samotní speakři, kterých se na pódiu vystřídalo patnáct.

20.4.2016 v 8:08 | Karma: 8,46 | Přečteno: 206x | Společnost

Michal Kuzněcov

Předurčující číslo

Je to pouze číslo. Je to předsudek, předpoklad. Může mást. Může odhalit Vaše zkušenosti. Prozradit Vaši fyzičku. A nebo nemusí říct vůbec nic. Věk je jenom číslo.

12.3.2016 v 20:58 | Karma: 8,96 | Přečteno: 313x | Společnost

Michal Kuzněcov

Děláme to, co nás přitahuje

Plus mínus. Sever jih. Muž žena. Nejen protiklady se přitahují. Ale proč občas děláme něco jiného než nám radí náš rozum? Dle čeho si vybíráme práci? A jak doopravdy posloucháme svůj instinkt?

16.12.2015 v 8:08 | Karma: 8,11 | Přečteno: 270x | Společnost

Michal Kuzněcov

Mediální klam

Má smysl tento článek zveřejňovat, když se v tu danou dobu stane médiem? A tím pádem také možným klamem? Nebo naopak je to článek, který daný klam poodkryje?

5.12.2015 v 12:54 | Karma: 10,13 | Přečteno: 369x | Média

Michal Kuzněcov

Proč mít rezervu?

Před několika měsící jsem četl článek o tom, že pokud by češi přišli o práci, tak vydrží bez příjmu x měsíců a týká se to každého xtého čecha. Článek jsem sdílel a bral jej jako samozřejmost.Až se v mém okolí odehrál jeden příběh.

5.10.2015 v 8:08 | Karma: 8,35 | Přečteno: 572x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 755x
Jsem podnikatel, který se osobnostně vzdělává, sportuje a navíc je abstinent. :) V podníkání mám dvě životní role: 1) Finanční poradce. Ve světě financí se pohybuji již 8 let. Za tu dobu jsem nasbíral mnoho zkušeností a také se mi stále více potvrzuje, že u klientů nestačí jen nastavit dobré portfolio, ale že musí svým financím rozumět a vzdělávat se v nich. 2) Profesionální kouč. https://www.facebook.com/michal.kuznecov https://www.facebook.com/chcivitezit