Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme (ne)bydlely II

Během chvíle máme ze zařízeného 3+1 holobyt 2+1 i s majitelem a k tomu postupně získáváme pocit, že nemáme šanci s tím nic udělat.

A přitom inzerát od realitky zněl jasně, stejně jako naše dohoda:

K poplatkům bylo domluveno ještě + 1000 Kč za elektřinu.

A nyní již samotné pokračování našeho příběhu:

Ráno na to pan majitel zmizel s tím, že celou sobotu bude stěhovat a nejpozději v  neděli budeme mít celý byt k volnému užívání a vše bude tak, jak se praví ve smlouvě a již se budeme scházet pouze 2 krát do roka při pravidelných kontrolách. Samozřejmě nám přinese i chybějící klíče a přiveze nám funkční pračku, jež byla domluvena u podepisování smlouvy, avšak vzhledem k technické závadě jí momentálně byt nedisponuje (takže můžeme prát leda tak na valše, ovšem pokud si ji přivezeme). Poděkujeme, rozloučíme se a těšíme se na neděli.

V sobotu ráno čekáme, zda se dostaví pan majitel, nachystané k odjezdu do Ikei pro postel a knihovny. Má dražší polovička se uvolí, že nám bude dělat řidiče i za cenu toho, že s námi stráví dlouhé nudné dopoledne vybíráním bytových doplňků (dvě ženský na nákupu).

Protože Felinka nemá tak velký kufr, musíme jet nadvakrát. Péťu posadíme na metro a jedeme domů. Ve dveřích se potkáme s panem majitelem. Zdá se, že je v plné práci, což je více než fajn. Můj budoucí pokojík se začíná pomalu vyprazdňovat. Hurá! V tomto nadšení si ovšem nevšimneme, že se vyprázdnily i jiné části bytu (dohoda zněla, že si pronajímáme byt plně zařízený se spotřebiči a budou jej obývat 4 lidé). Takže skutečnost, že zmizely stoly, židle, skříně a postele, tzn. téměř veškeré vybavení bytu, byla poněkud zarážející. Ovšem my jsme jí bohužel v tu chvíli nezaregistrovali, a tím pádem jsme se ani nezeptali, co to má znamenat. A Péťa, která přišla asi 10 minut po nás, už se s majitelem nepotkala.

My, zrady stále netuše, přijíždíme k bytu, stěhujeme postel gigantických rozměrů a ve dveřích nás vítá Péťa s pohřebním výrazem (pohřební z toho důvodu, že se jí v hlavě odvíjely myšlenky, jak zabít pana majitele snadno a rychle). Naši situaci již telefonicky konzultovala v realitní kanceláři. Jejich rada byla jasná. Podejte trestní oznámení a vyměňte zámky. Protože si nejsme jisté, zda by to nebylo protiprávní jednání, jdeme se poradit na místní policejní stanici. Službu konající policista se nám snažil pomoct, jak bylo v jeho silách. Policie tuto situaci řešit nemůže, avšak můžeme se obrátit na občanskoprávní soud. Poděkujeme a odcházíme domů ještě jednou - snad už po sté - pročíst smlouvu.

Panu majiteli se nemůžeme dovolat, takže vysvětlení, kde se stala chyba, se od něho rozhodně nedočkáme. Složíme se tedy na matrace a čekáme, zda se objeví alespoň v neděli, předá nám poslední pokoj a objasní nám, proč odvezl téměř veškerý nábytek. Pravda, v předsíni, nám zůstala jedna velmi krásná židle, která ovšem již několik desetiletí rozhodně nemohla sloužit svému původnímu účelu.

V neděli ráno obejdeme byt, zjišťujeme, co chybí a co naopak přebývá. Zásadní věci, které chybí, jsem již jmenovala. Teď tedy co přebývá. Nehorázný cigaretový smrad, který se s velkou chutí usadil v našich nových záclonách a zalezl do všech koutů bytu, dále nepřeberné množství oděvů, hanbatých plakátů, kuliček proti molům a fleků pochybného původu. Co se dalo, balíme opět do krabic, větráme, zapalujeme vonné tyčinky a již po několikáté vše myjeme a dezinfikujeme.

Při této činnosti neustále vyčkáváme, zda se pan majitel ukáže či ne. Dočkaly jsme se. Jak už to tak bývá ve slušné společnosti, dostavil se v jednu v noci. Vzbudilo to pouze Péťu, která s ním šla řešit výše popsané záležitosti. Jediné, čeho se dočkala, byla další spousta slibů. Poté se pan majitel uložil ke spánku „do svého pokoje“.

V pět ráno mě budí podivné zvuky, z koupelny, znějící asi tak, jako by se nám ve vaně rochnil hroch. Tato zvuková kulisa přetrvává až do šesti do rána. Po té slyším jen zabouchnutí dveří a dojdu k závěru, že žádná z holek tohle nebyla. Tajně doufám, že se probudím a zjistím, že vše je, tak jak má. Že je to představa naivní, je vám, zajisté všem, jasné.

Pokračování příště…

Autor: Klára Kutačová | sobota 2.4.2011 23:56 | karma článku: 10,64 | přečteno: 2112x
  • Další články autora

Klára Kutačová

Cesta kolem světa - Hanoi a Přístav draků

Asi je zas na čase posunout se dál v povídání o cestě kolem světa. Hanoi a výlet do známé a značně fotogenické zátoky Ha Long.

6.11.2019 v 16:00 | Karma: 21,71 | Přečteno: 633x | Diskuse| Cestování

Klára Kutačová

Kompetence jsou od toho, aby se překračovaly...

Všeobecná sestra, Praktická sestra, Zdravotní sestra, kdo co dělá, a kdo se v tom má vlastně orientovat, proč by to mělo zajímat pacienty a záleží na tom vůbec?

1.11.2019 v 16:35 | Karma: 34,32 | Přečteno: 4637x | Diskuse| Společnost

Klára Kutačová

Záchanáři českého zdravotnictví

Už jsem to asi párkrát psala, že spolu s titulem záchranáře dostanete ještě bonusově i kvalifikaci Praktické sestry (dříve Zdravotnického asistenta). Dnes se podíváme na to jak se toho občas někdo pokouší zneužít.

17.10.2019 v 12:00 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Společnost

Klára Kutačová

Jak zvýšit sesterskou prestiž?

Prý je potřeba zvýšit prestiž sesterského povolání, aby začalo více lidí uvažovat vůbec o studiu tohoto oboru a následně přecházeli do praxe.

8.10.2019 v 21:06 | Karma: 20,37 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost

Klára Kutačová

Kdo má těžší práci?

A bylo dřív vejce, anebo slepice? Asi tak by se dala shrnout neustávající debata o tom, kdo má těžší práci, a tedy si (ne)zaslouží vyšší ohodnocení na pozici nelékařských pracovníků.

26.9.2019 v 18:03 | Karma: 41,85 | Přečteno: 5975x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

byt 2+kk v Plzni - Bory
byt 2+kk v Plzni - Bory

Zikmunda Wintra, Plzeň - Jižní Předměstí
2 978 000 Kč

  • Počet článků 283
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1083x
Jsem občas trochu cynik a často naivní snílek...

Snila jsem o cestě kolem světa, se kterou jsem začala pomalu a pozvolně před devíti lety, kdy jsem se vydala poprvé sama do Íránu, kam jsem se ráda ještě dvakrát vrátila. Od té doby jsem se snažila (většinou sama) každý rok vycestovat do bližších i vzdálenějších míst, nasávat jejich atmosféru a co nejvíc fotit.

Moje prozatím největší, nejdelší a nejvzdálenější cesta se uskutečnila od 8. ledna do 17. srpna 2017 kdy jsem se nejprve přidala do devítičlenné posádky na  cestu Aviou Jižní Amerikou https://www.facebook.com/aviou.cz/ a následně již sama pokračovala do USA, Kanady, Jihovýchodní Asie a Západní Evropy. Během 222 dní jsem navštívila území 20 států a vystřídala rozličné dopravní prostředky včetně skládacího kola, které jsem koupila v Bangkoku, projela na něm kousek Barmy a nakonec ho letadlem dopravila do Portugalska a (ne)dojela s ním do Santiaga de Compostela. Tím jsem obletěla a objela zemi kolem do kola, viděla nespočet nádherných míst, zažila mnoho neskutečných věcí a hlavně jsem potkala spoustu úžasných lidí.

A o tom všem bych vám ráda vyprávěla s pomocí svého blogu...