Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nemohl být zvolen Jiří Drahoš? Informace z kuloárů ohledně jeho týmu

Volila jsem Jiřího Drahoše s nadějí Leadershipu. Moji naději oslaboval určitý fyzický pocit, který se mi potvrdil ve čtvrteční debatě na ČT. Natvrdo se mi potvrdil při dnešní debatě s lidmi okolo Jiřího Drahoše.  

Leadership je způsob vedení, kdy leader nechávám promluvit lidi okolo sebe a hledá se nejlepší řešení. Pořád je ale leaderem. A to bohužel Jiří Drahoš nebyl. Pokusil se sice vzít otěže do svých rukou na poslední chvíli a nevím, zda způsob jeho diskuse ve čtvrteční ČT debatě je jeho nápad, nebo nápad jeho týmu. Každopádně dojem na lidi, kteří se potřebují i fyzicky potkat s kandidátem, byly takové, že měli dost problém. Patřím mezi ně. Mě nebylo zle z výsledku voleb, mě bylo zle v situaci, kdy jsem si ve čtvrtek uvědomila, že si vůbec nejsem jista, že by byl Jiří Drahoš dobrým leaderem, resp. jsem vnímala, že pokud by se zásadně nezměnil, tak ne. A tak jsem byla vržena do patové situace volit (byť vzdělaného) ne-prezidenta nebo zkaženého (byť chytrého a vzdělaného) prezidenta. Je možné, že mě podobní lidé nepřišli nakonec ke druhému kolu prezidentských voleb a naopak se mobilizovali ti, kteří podpořili Miloše Zemana. 

Volila jsem ho se sebezapřením Jiřího Drahoše, protože lekce "Miloš Zeman" je pro mě už natolik přežitá a tandem Zeman - Babiš nebezpečný (přestože se může vyeliminovat ve vzájemných prezentacích moci) a snažila se doufat, že by prezidentování s dobrým týmem mohl Jiří Drahoš zvládnout. Nechávala jsem ale na Vesmíru, ať určí toho, kdo má pokračovat. Tak aby nastalo menší zlo a lekce byly pro nás čitelné. V pátek jsem měla pocit, že bude zvolen Miloš Zeman. 

Pokud by Jiří Drahoš nezvládl svoji funkci, čekala by nás jiná lekce, než s Milošem Zemanem: "Jak to, že i slušný, vzdělaný člověk může tak selhat v prezidentské funkci?" Evidentně to neměla být naše lekce (respektive si ji můžeme prožít i teď nanečisto) a evidentně to neměla být zkušenost Jiřího Drahoše, který je čestný člověk a šel do kampaně v nejlepší víře (byť zkušenosti a vědomosti nahrazoval někdy odvahou). 

?Že bych měla radost z volby Miloše Zemana, tak to věru nemám. 

Nevěšte ale prosím hlavu a nemějte pocit, že volba dopadla stejně patově, jako před pěti lety. Vůbec ne. Tehdy to byla změť různorodých kandidátů a nezkušenosti kandidátů (i Karel Schwanzenberg podcenil Miloše Zemana v závěrečné debatě a nepřipravil se dostatečně), letos probíhala kampaň mnohem profesionálněji a otevřela řadu důležitých témat v prvním kole. Představily se zajímavé osobnosti. 

Do dalších prezidentských voleb jdeme o další čtyři podstatné zkušenosti bohatší:

a) Prezidentem musí! být král. Intelektuální špička si může myslet, že ne, ale musí. Řada lidí volí i pocitově a vytěsnit ze sebe, i když je člověk superintelektuál, základní instinkty na to, kde je alespoň nějaký řád a síla a kde je chaos a ovladatelnost poradním týmem, který vlastně není poradní, ale vládnoucí, moc nejde. Možná to nemusí být nejsilnější alfa samec, ale musí být z množiny králů. A to Jiří Drahoš podle mě bohužel nebyl. Chtěli jsme mu dát šanci, aby to něj dorostl, ale to si lid a vesmír nepřál. Možná  tušil, že se to tak nemusí nikdy stát (to byl ten úbytek hlasů v posledním týdnu). Mluví pro to i to, že se mu (a jeho ženě) vlastně ulevilo, že zvolen nebyl, resp. že to všechno skončilo.  Každopádně je dobré si ponechat míru tajemství, co by se stalo, kdyby byl prezident, protože to nikdo z nás (ani on sám) nemůže vědět. Třeba by byl dobrý prezident. Z letošní prezidentské volby máme cenné zkušenosti: 

b) Prezidentem by měla být politicky zkušená osoba, nejlépe (možná nutně) politik nebo člověk s politickými zkušenostmi (např. Pavel Fischer). Zkušenosti jsou tak důležité a politické strany by měly vygenerovat ze svého středu někoho, na kom se shodnou (případně několik takových osob, které se potom utkají v debatách). Nebo takové kandidáty vyberou a osloví lidé. Nejde vařit z vody a stavět jen na slušnosti a změně. Ta musí mít nějaký fundamentální základ. 

c) Pokud chcete podpořit nějakého kandidáta, je vhodné ho i finančně podpořit. Sehnat podpisy se ještě nějak dá, ale nejen na to jsou potřeba finance, hlavně pak na tisk materiálů apod. Je to také jiné, než v posledních prezidentských volbách: byla  očekávaná větší profesionalita i v rámci schopnosti sehnat peníze do kampaně. Pavel Fischer chtěl kandidovat a připravoval se na to, ale nevěděl jak do toho s ohledem na finance a také s ohledem na rodinu (tuto informaci nemám od něj, ale od lidí těsně kolem něj, kteří to s ním prožívali, zeptám se ho na to, až bude příležitost). 

d) S kampaní je nutné začít 2,5 roku dopředu u méně známé osobnosti. Na tom se shodli politologové, sociologové i novináři. Dlouhodobá paměť se vytváří až po dvou letech a je i třeba čas na představení konkrétních vizí a kvality kandidáta prezidenta.  

Když srovnám ze své osobní zkušenosti práci týmu Pavla Fischera a Jiřího Drahoše: Oba vedli organizačně kampaň velmi dobře, Jiří Drahoš možná o trochu lépe (bylo snadnější získat materiály). Když srovnám komunikaci se zrcadlem podporovatelů, tak na tom byl lépe Pavel Fischer: Odpovídal přes svůj tým těm, kteří mu psali, že si materiály čte a také bylo vidět, že s nimi pracuje. Nevím, zda přečetl vše, co jsme mu poslali, ale každopádně růst založený nejen na přímém kontaktu s občany, ale i na reflexi písemných zpráv, byla znát. Tým Jiřího Drahoše mi na klíčová témata, kde mi bylo jasné, že Zeman Drahoše vykoupe (a skutečně tam mohl Jiří Drahoš zabodovat) odpověděl, že sice děkují, ale informací mají dost. Tak se v tom Drahoš zcela zbytečně vykoupal. 

Doufala jsem, že by Jiří Drahoš mohl být prezidentem Leadershipu, tj. on jako osobnost by procesy hledání řešení a inspirací řídil, sám měl nějaké invence a měli bychom radost z týmového výsledku. V kuloárech na dnešní debatě ale vyplynula poněkud jiná realita, kterou jsem nemohla ani dříve vyloučit, ale ani potvrdit (a samozřejmě ani dnes to není zcela berná mince): Jiřího Drahoše prý přinejmenším někteří členové jeho týmu měli skutečně jako loutku a ne jako leadera skupiny. A to by dobré do budoucna nebylo. I kdyby byli schopní, mohli by se mezi sebou vysekat a uvrhnout celý prezidentský úřad a i občany do nečitelného chaosu. Herní hřiště Zeman-Babiš je strašidelné, ale pro čím dál více občanů v základu čitelné. 

Král se nesmí bát veřejných vystoupení a těch chtěl tým Jiřího Drahoše spíše uchránit. Nejen těch televizních, ale hlavně těch menších s lidmi na veřejnosti, kde se mohl i natrénovat. Jistota se i vytváří: Jak začínal Marek Hilscher, Michal Horáček a kde jsou dnes. Nikdy bych si nemyslela, že budu učitelka a i sólově zpívat. Natož se ptát na cokoliv na nějaké veřejné debatě. Této škole chtěl tým Jiřího Drahoše možná do jisté míry uchránit (nebo to byl záměr?) a tak ta čtvrteční debata dopadla, jak dopadla. 

Přesto k Jiřímu Drahošovi chovám úctu a vděčnost: Byl důležitou postavou prezidentských voleb a právě na něm jsme si mohli uvědomit nutné cesty dál v prezidentských volbách. V tom jsem od počátku spatřovala jeho úlohu. A spolu s některými dalšími kandidáty mobilizoval občany, aby byli skutečně více občany. Věřím, že v tom budou  kandidáti pokračovat v besedách s dospělými a i ve školách. 

Kdybych si ze současných lidí měla vybrat dva kandidáty na prezidenta, tak by to byl Pavel Fischer a Mirek Topolánek. U Mirka Topolánka mi vadí jeho minulost a přestože se výrazně posunul, neznám jeho mocenské provázanosti a reakce v některých situacích (zda se změnily) a tak bych volila Pavla Fischera. Ale nejen proto: Pavel Fischer hlavně na jakékoliv nejen moje otázky dokázal odpovědět tak, že to mělo nejen jistotu,  politickou zkušenost a vizi, ale i vertikální rozměr. 

Milí politici, současní kandidáti, kdo uvažujete postavit se nejpozději za 2,5 roku do kampaně na prezidenta? Neodpovídejte, prociťujte. Bude určitě dobře, když kandidátů bude více a budou mezi sebou tříbit to nejlepší, tak jako to probíhalo letos v prvním kole. 

S úctou ke všem voličům i kandidátům Alena Kulhavá

Záznam diskuse IKDP bez kuloárních rozhovorů, které probíhaly posléze:

https://www.facebook.com/IKDPcz/videos/894495850711592/?hc_ref=ARSxEwni7uUAgaMxAHLXz-TfB7P0QggD8pwmgi4fyuB9TWOaEUeW0h7xaFMdGKTIcec

Autor: Alena Kulhavá | úterý 30.1.2018 7:11 | karma článku: 30,12 | přečteno: 3321x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Zásadně jiná čísla, která v dnešní debatě přinesl člověk, který ročně šetří Škodovce

50 miliónů korun na úsporách energie (potenciál je ještě násobně větší), další velké peníze šetří dalším firmám a je v kontaktu s širší veřejností. Jeho syn ve školách i na doporučení jeho ředitele velmi fundovaně přednáší

21.3.2019 v 21:35 | Karma: 15,03 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Richard Brabec a dva odborníci u Václava Moravce v tématu klimatické změny. Kde se

potkáváme a kde máme odlišný pohled? Jak je na tom Česká republika? Jak vnímá Richarda Brabce a svého času Mariana Jurečku Václav Cílek?

17.3.2019 v 22:15 | Karma: 17,63 | Přečteno: 987x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Dva aktuální problémy, na které páteční stávka studentů naráží a s tím bude muset vláda

i oni pracovat. Je podle mě zcela nutné, milí studenti, abyste vnímali i širší kontext a v něm pracovali. Proč? Otevřený dopis organizátorům stávky i všem aktivním studentům.

17.3.2019 v 10:33 | Karma: 15,94 | Přečteno: 952x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Kopíruje stávka 15.3.2019 ve své kvalitě události Čech 15.3. 1939? Máme to spojovat?

Stojíme v něčem před podobnou výzvou jako tehdy v Evropě. Jen jsme zkušenější a lekce se oblékla do jiného šatu. Máme šanci touto lekcí dobře projít? Podrobnější rozbor studentských a odborných projevů z páteční stávky.

16.3.2019 v 22:55 | Karma: 10,91 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Řešení klimatické změny? Přestat předstírat. Ale co? Tento zásadní problém má mnohem více

rovin, než jen "předstírat, že se nic neděje." A dokonce ty roviny jdou v zásadě proti sobě, což uvádí celé dění první poloviny jednadvacátého století do zajímavých kleští. Václav Cílek, Marian Jurečka, Lenka Zlámalová, Martina

15.3.2019 v 23:24 | Karma: 12,19 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik