Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Pavel Fischer sliz nebo má svůj tvar?

Na velmi blízkém setkání jsem měla možnost sedět v první řadě a nacítit ho přímo. Měla jsem možnost se i zeptat na otázku a potom s ním krátce promluvit. Jak na mě působil? 

Někdy je těžké rozeznat, zda je někdo améba, která se chce přizpůsobit tomu, co chcete slyšet, nebo je to člověk s diplomatickým jednáním, který se pouze snaží věci přesně formulovat a to tak, abyste se třeba i při výrazně odlišném pohledu neurazili. 

Nevěděla jsem a proto jsem nepodporovala žádného prezidentského kandidáta, dokud jsem si neujasnila, jak je to s Pavlem Fischerem: Je mi odborně i názorově nejblíže, ale to, zda má tvar a zda je autentický, je pro mě také důležité. 

Měla jsem možnost se potkat s Pavlem Fischerem osobně: Na besedě jsem seděla v první řadě a mohla ho vnímat přímo - v jeho energetickém působení - nejen to, co říká. Měla jsem možnost s ním osobně krátce promluvit. Mohla jsem vnímat to, jak mi odpověděl na otázku. 

Naštěstí se mi potvrdila druhá varianta: Pavel Fischer byl srozumitelný (nemohu vědět, zda i pro babičky na vesnici), autentický, měl své jasné pohledy a to nejen v mysli vymyšlené, ale vyvěrající z hloubi duše. Během diskuse jsem si mnohokrát uvědomila, jak vycházíme z podobných kořenů - až mi v dobrém běhal mráz po zádech.

Vycházíme  z některých základních křesťanských, mravních, hluboce duchovních hodnot (zásady i otázka štěstí a lásky), vnímáme určité důležité prvky ve vzdělání.

V jednání má dva módy (moje subjektivní pozorování): Když mluví, sděluje a vyzařuje. Jemně, soustředěně a vytvarovaně. Když poslouchá, jako by se vyprázdnil a snaží se vnímat všemi smysly. Je to diplomatická praxe. Trochu mi to připomíná Japonce, ale u nich jsem potom neocenila, že neumí říci ne - nejsou upřímní a hledají kličky háčky. To jsem si ověřila na banální praktické situaci, že Pavel Fischer umí říci ne a srozumitelně. Citlivě (že má člověk spíše pocit podpory než nesouhlasu) sdělit svůj pohled - toto byla konkrétní praktická nutnost - a tím dává možnost všem vyjít ze situace jako vítěz. 

Na druhou stranu mu určitá autenticita chybí. Obráží se to například i v podání ruky. To, co mě také zaráží je, že mě nepřitahuje jako muž. Má v sobě něco zvláštního, co mi nesedí. Je to dáno asi i profesionální deformací a i tam cítím jeho vnitřní tendenci neustále věci vážit vzhledem k důsledkům nejen duchovním, čistým, ale i pragmatickým a politickým ve všech ohledech. V tom mu prezidentská kampaň pomáhá zavnímat přímější formu lidství tak, jako mě po delším pobývání v intelektuálním prostředí v lidství posunula výuka na základní škole. Kam až se ve svém vývoji posune Pavel Fischer, to netuším. 

To, co říká ohledně své praxe z politiky - kde má větší praxi než Drahoš se netýká jen praxe samotné, ale skutečně toho, že on byl na té straně politiků a umí vnímat situaci z obou stran: Vnímá nutnost udržet určité principy a zároveň nutnost nutnost vyřešit některé hluboké konflikty mezi vládou, parlamentem, senátem - a sám být spolupracující osobou. Musel se aktivně zapojovat do politiky a hledat skutečná řešení, protože on jako diplomat potom šel s kůží na trh - a to jak u vlády, tak zejména u Václava Havla. Tam nešlo stát mimo, byl přímo součástí dění a jak uváděl, bylo řada momentů, kdy si dodnes sebe váží za to, jak zabránil některým (byť i třeba ne zle míněným) průšvihům. Bude nutné řešit i složité mezinárodní otázky a tam má Pavel Fischer a v určité rovině i Mirek Topolánek své zkušenosti. Je něco jiného "vědět a mít zažito" a nebo "mít dobrou vůli a mít tým poradců".  Na druhou stranu ta spolupráce a diplomacie má naštěstí u Pavla Fischera své hranice a pokud by bylo nezbytně nutné stát v některých postojích jinde, sice diplomatiky, ale stál by takto. Pokud by pracoval tak, jak říká, je to pro mě přesně ta dobrá balance v rámci vyspělé politiky, kterou znám i v tom nejlepším ze západní Evropy (Švýcarsko, Jižní Tyrolsko). Zda jsme už na takovou politiku vyspělí, nebo naopak v období přímé volby jsme spadli do kanálu, to rozhodnou lidé při přímé volbě prezidenta. Rozhodnou i to, zda jsme připraveni a zvědoměni v řadě věcí, abychom byli schopni je díky Pavlu Fischerovi vnímat ještě hlouběji a komplexněji, nebo zda má být prezidentem Michal Horáček jako energický autentický prezident (byť i trochu hráč)? Nebo Topolánek (z jakéhosi pocitu, že by mohl být partnerem Babiš?), který silově možná nejlépe (?) může kontrovat Zemanovi v druhém kole být nejlepším silovým partnerem, který se nebude jen bránit, ale bude umět také zaútočit a tak budou síly vyrovnané?  Nebo z opatrnosti jistoty budou lidé hlasovat pro Drahoše, protože má díky včasné kampani nejvíce současných hlasů?  (Jiří Drahoš pro mě nemá zvláštních kvalit na prezidenta, byť to významný a slušný člověk s určitými manažerskými zkušenostmi v kontaktu s politiky, vážím si ho a jako prezidenta si ho dokážu v pohodě představit - je otázka, zda vedle Andreje Babiše a ve složitém mezinárodním poli). Uvidíme. Byla jsem ráda, že se v diskusi na rozdíl od skupinových diskusí všech kandidátů objevovaly v komorní diskusi Pavla Fischera v kavárně s námi  informace a souvislosti, které mě velmi obohatily a byly pro mě nové. 

To, že je Pavel Fischer i hudebník - umí velmi dobře hrát na housle a dobře na kytaru - svědčí jak o disciplíně, tak o citlivé duši. Hlas má posazený hluboko, uvolněný v řeči i zpěvu a to je pro mě také důležité - ukazuje to na to, že umí uvolnit napětí, uzemnit se a mluvit z ducha a těla, nikoliv jen z mysli. 

Držím všem kandidátům palce, ať jim prezidentská kampaň přinese osobní rozvoj a nám všem přeji, aby zajímavé osobnosti, které se v letoší volbě objevily, měly prostor v komornějších diskusích ukázat své kvality a tak nás obohatit. Prezidentský úřad tím totiž začíná. Není důležité jen to, co činí člověk po zvolení, ale i to, jak obohatil lidi před volbami - a to ať bude zvolen prezidentem nebo ne. 

S úctou ke kandidátům Alena Kulhavá 

 

Autor: Alena Kulhavá | pátek 15.12.2017 19:32 | karma článku: 24,81 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Jak to, že sníh i déšť působí větší nebezpečí povodní, než by musel a přitom schnou lesy

Kromě zvýšení skleníkových plynů v atmosféře je také známo, proč i když prší a sněží, země má z toho méně vody, než dříve a jaké to má důsledky v průběhu let. Jev se násobí a způsobuje zpětně klimatickou změnu ještě více. Řešení.

3.2.2019 v 15:55 | Karma: 24,94 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Proč vzdělaní muslimové touží po právu Šaria spíše než po vývoji evropské kultury? Co jim

v našem konceptu chybí? V čem vnímají, že evropská kultura není tím čím se ohání, tj. že už přestává stát na židovsko - křesťanských základech? Může prostoupení kultur vést k návratu do rovnováhy nebo k chaosu?Doba postinformační.

12.1.2019 v 23:07 | Karma: 20,98 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Bestseler "Debordelizace hlavy" je cestou zprimitivnění k výsledkům. Bere v potaz hlavní

hodnotu člověka. Neřeší ale některé specifické osudy a neřeší situace, kde jsou výsledky vidět až za delší dobu a třeba i s otazníkem, který je právě smyslem takového života (jeho části). Neřeší ani smysl rozporu a neřeší ani

10.1.2019 v 20:20 | Karma: 11,70 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Důsledky konceptu multikulturalismu a "korektnosti" teď a tady na začátku roku 2019 v ČR

Salámová metoda, důsledky jiných slabostí, finanční zainteresovanost, iluze, nevzdělanost v tématu, nedostatek nezávislého zahraničního zpravodajství atd. Jak se to konkrétně projevilo na konci roku 2018 a které výzvy nás čekají

3.1.2019 v 5:21 | Karma: 38,61 | Přečteno: 3592x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Čím se lišil konec roku 2017 a konec roku 2018? Které výzvy před námi otevírá rok 2019?

Dva hodně rychlé roky ve společnosti, hodně změn a hodně otevřených témat. Než si přečtete, která vnímám já, zkuste je dát v pár minutách sami na papír. Kde se potkáváme? Otevírám k tomu diskusi. Moc prosím o věcnou diskusi bez

1.1.2019 v 2:50 | Karma: 14,04 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik