Vláďův buřtguláš trochu jinak

     Rozhodně se necítím býti vegetariánem a tento článek není rasově zaměřen proti pojídačům masa všeho druhu. To bych chtěl uvézt hned na začátek.  A rozhodně vůbec nemíří vůči Vláďovi Kroupovi, i když se ve skutečnosti jedná o reakci na jeho vaření - http://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/c/95861/Kdyz-vari-chlap-aneb-Vladuv-burtgulas.html. Ale jak to má člověk s vysokým obsahem zlého cholesterolu v krvi vydržet, ty dobrůtky které nám každý pátek na svém blogu Vláďa Kroupa předkládá?

     Takže pro ty co mají vysoký obsah cholesterolu – my za to nemůžem, popřípadě pro ty co se dali na vegetariánství – ti si svou cestu vybrali sami a pro všechny ostatní lidičky co rádi debužírujou, tak pro nás všechny je tady  buřtguláš trochu jinak. Vlastně když tam nejsou buřty, tak to nemůže být buřtguláš! Říkejme mu, raději, paprikáš.

     Předem připravenou  a  nadrobno nakrájenou cibulku osmahnem v hrnci na oleji. Pokud nemáte a  nebo nechcete použít olivový, použijte klidně jiný rostlinný – já rád používám slunečnicový. Až máme cibulku dozlatova osmaženou, přidáme trošku mleté sladké papriky, nakrájenou papriku (čerstvou) a nakrájené rajčata. Rajčata můžete klidně, pokud se vám chce, zbavit slupky. To se udělá tak, že se přes špičku (naproti stopky) nakrojí do kříže a na chvíli se ponoří do vroucí vody, klidně i opakovaně a pak se krásně nožem sloupne.  Rajčata raději loupejte před krájením, jde to rychleji.

     Zalijeme vodou, ale můžem použít i zeleninový vývar, osolíme a necháme podusit. 

     Když máme zeleninu měkkou přidáme na kostičky nakréjené tofu.  Můžete použít dle libosti, jakou seženete. Osobně jsem paprikáš vyzkoušel s přírodní, uzenou, kořeněnou, ale od té doby co jsem ochutnal s mořskou řasou, jinou nepoužívám. Peprikáš s tofu ještě krátce podusíme.

     Mezitím si připravíme jíšku - ale taky jinak. Do mixeru dáme kešu oříšky, zalijeme vodou,  přidáme šťávu z citrónu, trochu osolíme a rozmixujeme. Hotovou jíšku přidáme do paprikáše, necháme projít varem a můžeme podávat.

     K jídlu doporučuji bílé víno. Podáváme s pečivem – tady bych doporučoval nějaké celozrnné pečivo, popřípadě bagetu a nebo toast.

     Pro ty co neodhadnou použitá množství na vaření. Pro dvě porce používám půlku cibule, 2 papriky, 2-4 rajčata (podle velikosti rajčat a podle velikosti hladu), 1 balení tofu, cca 200 gramů,  zeleninového vývaru opravdu podle oka, 15 dkg kešu oříšků, 1,5 dl vody šťávu z 1/2 citrónu.

     přeji Dobrou chuť.

Autor: Jindřich Kufa | sobota 22.8.2009 14:55 | karma článku: 11,09 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Jindřich Kufa

To je to malování ...

11.6.2014 v 21:21 | Karma: 4,91

Jindřich Kufa

Jak to tenkrát začalo?

17.9.2013 v 9:30 | Karma: 7,90

Jindřich Kufa

fojt Fittipaldi

16.8.2013 v 17:55 | Karma: 6,45

Jindřich Kufa

Tropická vedra

31.7.2013 v 11:53 | Karma: 5,89

Jindřich Kufa

Plesová sezóna

17.1.2010 v 18:25 | Karma: 8,92