Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mateřství aneb procházka růžovou zahradou

Tak je to tady - jsem máma a je to nářez a to v podstatě v jakémkoliv smyslu. Emoce jsou obrovské, dojímám se nad každou novou věcí, kterou se naše Laura naučí, jsem vyřízená, když pláče a já nevím proč a dmu se pýchou, když vyjdeme na procházku a lidé nahlížejí s úsměvem do kočárku. Pokaždé jsem neskutečně hrdá, když slyším tu v podstatě trapnou frázi: "To je ale krásný miminko". Já to také jiným maminkám říkala a to i v případě, že z kočárku na mě koukala málá zcvrklá příšerka, která mi nepřipadala ani trochu hezká. A jak lze mateřství zvládnout? Jednoduše, moc nad tím nepřemýšlet, naslouchat instinktům a hlavně brát s rezervou zaručené rady v časopisech a na různých internetových serverech typu "Co mám dělat když..."

Nedávno jsem četla článek o tom, že těhotné ženy jsou v dnešní době jakousi moderní "sektou" s vlastním náhledem na svět, se svojí speciální "vírou". Spadají tam i ženy, které na otěhotnění pracují - tzv. "snažilky". Ty tu hledají informace, jak nejrychleji otěhotnět (Dostávají rady, kdy provádět tuli tuli, aby už také měly v břiše mimíska).

Těhulky v jakékoliv fázi těhotenství mají tendence se sdružovat a scházet se v obchodních centrech a nakupovat miminkovské věci. Když jsem nabrala rozměry velryby nebylo pro mě nic děsivějšího než potkat skupinku jiných velryb, které mě shlídnou od hlavy až k patě a pak probírají, jak moje tenké malé nožičky mohou unést to obrovké panděro a přitom nenabírat tvaru "O" či alespoň "X".

Chtěla jsem se proniknout do tohoto světa, jakmile jsem věřejně oznámila své těhotenství a mé bříško se začalo zakulacovat. Zaregistrovala jsem se na jednom z "těhotenských" serverů a vzrušeně jsem čekala, až má registrace bude schválena a já se vrhnu do víru diskuzí o mém budoucím miminku. Jenže ouha - na co bych se asi tak chtěla zeptat? "Taky se těm budoucím maminám chce hrozně prdět, když sní bílý jogurt, taky je štvě manžel s tím, jak na ně pořád dohlíží, taky jim strašně smrdí lidi v MHD a co horšího - taky začaly diskriminovat domácího mazlíčka, protože pejsek pouští chlupy a nevoní jako zbytek vygruntovaného bytu a to s miminkem nejde dohromady?" Ne, tak to by nešlo, nechtělo se mi o těchto věcech mluvit s někým, kdo je pravděpodobně stejnej nebo ještě větší magor než já, protože přiznejme si - hormony dělají své.

A tak jsem vymyslela úplně banální dotaz na vybavení kočárku a netušila jsem kolik různých názorů se může sejít na téma, jakou peřinku či fusak si koupit. Přečetla jsem asi polovinu odpovědí a vzdala to, zjistila jsem, že nemám na to takhle debatovat, chci svůj čas věnovat věcem, na které díky práci nebyl čas - číst knihy, pouštět si filmy, chodit na procházky a prostě jen relaxovat a čekat, až se mimčo narodí.

Teď už vím, co péče o malé dítě obnáší. Nevím jak ostatní maminky, ale fakt je takový, že člověk musí z větší části popřít své potřeby (i biologické - protože nemůžu jít na záchod, když moje dítě právě dostalo hysterický záchvat a není k utišení) a pojem volný čas jaksi neexistuje. (Moje dcera přes den usíná maximálně na 10, či 15 minut, což znamená, že tento článek píšu opravdu velmi dlouho a zároveň zvládám jíst jablko, pít kafe a číst si maily).

S úsměvem na tváři si čtu názory matek "celebrit", jak je mateřství úžasné a jak to krásně lze skloubit s prací, protože ony mají to nejhodnější a nejúžasnější dítě na světě. Mrkají při tom svými dokonalými řasami a v plesových róbách ukazují svou prvotřídní postavu - protože samozřejmě chodí denně do posilovny, aby se po porodu dostaly do formy. A já se jen ptám: "Kde na to berete čas a nevadí Vám takhle brzo po porodu trajdat někde po akcích a toho malého drobečka nechat doma?"

Já tu právě teď sedím s poblinkaným tričkem (odmítám se převléct dokud nepůjdeme ven mezi lidi, protože Laura mi na pravé rameno ráda ještě něco přidá), stále mám ještě 3 kila navíc, ve formě se určitě necítím a řasy jsem si od porodu ještě nestihla namalovat ani jednou. Také bych potřebovala nový sestřich (Haló - kadeřníci, nechcete přijet ke mě domů a ostříhat mě?) a moc bych chtěla dočíst tu úžasnou knihu od Kena Folleta - ale je tak težká, že jí při kojení neudržim v ruce, tak čtu Francise.

A ke všemu pojem "vykojený mozek" je opravdu realita. Tuhle jsem se sousedkou byla na procházce (obě s kočárkem) a chtěla jsem jí vyprávět o tom, jak mi v těhotenství chybělo sushi, protože syrové ryby jsou v tomto období na seznamu zákazaných potravin. Zasekla jsem se hned na začátku, protože slovo sushi se mi prostě vykouřilo z hlavy. Snažila jsem se jí pojem přiblížit: "Jedná se o tradiční Japonské jídlo. Jsou to takové malé kousky ze syrových ryb a rýže." A víte o mi odpověděla? "Ježiž, já vím ,co myslíš, ale mě to slovo úplně vypadlo." Hrůza - dva vykojené mozky na procházce. Díky Bohu za internet v mobilu, stačilo zadat do vyhledavače "japonské jídlo" a já se toho brouka v hlavě mohla zbavit, aniž bych se ztrapnila telefonátem s manželem, který by mi tuto příhodu velmi rád připomínal do smrti smrťoucí.

Takže mateřství je to.....no, jak je to slovo....joooo, nádherný :-))

Autor: Kateřina Kudrmanová | pátek 26.3.2010 18:45 | karma článku: 40,54 | přečteno: 7987x
  • Další články autora

Kateřina Kudrmanová

Což takhle zajít do posilovny?

Nikdy jsem nebyla vyznavač posiloven. Do fitka jsem chodila buď na jógu, nebo si zaběhat na pás (a spíše sporadicky). O milovnících posilky jsem měla dost zkreslené představy ovlivněné obecnými předsudky. (Jako, že jsou tam jen svalnatí vygumovanci, co hekají, prohlíží si své vyboulené svaly v zrcadle a cpou se anaboliky.) Zrovna jsem žila své bohémské období a lidi, co chodili pravidelně cvičit a nedej bože se zabývali zdravou stravou, mi připadali jako mimozemšťané. Popravdě na svých tazích přes vinárny a hospody jsem moc takových nepotkala (nebo jsem je neviděla skrz cigaretový dým).

28.2.2014 v 22:15 | Karma: 12,84 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Olympijské dítě

Zimní olympiáda...čtyři roky utekly jako nic. Čtyři „dlouhá léta“ jsou za námi a já si to pamatuju jako včera. Doktor se mě ptal, po jaké době mám kontrakce. Věděla jsem to přesně: „No, kontrakce trvá stejně dlouho jako vystoupení snowboardistky na U-rampě a pak je mi je dobře do chvíle než nastoupí další závodnice.“ Doktora to celkem pobavilo a došel k závěru, že naše malá sportovkyně vyskočí na svět cobydup.

19.2.2014 v 13:20 | Karma: 20,75 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Jillian Michaels je zpátky…a stojí to za to!

Právě jsem dočetla její novou knihu: „Vyhrajte boj o štíhlé tělo.“ (http://www.anag.cz/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-ma-osobni-tajemstvi-jednoducheho-rychleho-a-trvaleho-zhubnuti/d-94261/?utm_source=kudrmanova&utm_medium=recenze&utm_campaign=slim+for+life)

14.11.2013 v 21:50 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Žiju…běhám…

Tak jsem se do toho běhání pořádně opřela. V červenci jsem poprvé uběhla trasu delší než deset kilometrů. Pokořila jsem tu magickou hranici, ke které jsem od loňského léta vzhlížela a neodvážila se jí překonat – jen jsem jí jemně oťukávala svým maximem 8 km.

4.9.2013 v 10:07 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ona

Kateřina Kudrmanová

Povinnost mě žádá....využít svého voličského práva!

Prapodivná, zvláštní zima. Den je pustý, pochmurný. A já si tu hlavu lámu, koho hodím do urny.

11.1.2013 v 23:35 | Karma: 9,22 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1900x
Asi bilancuju. Poslední rok, kdy mám na začátku dvojčíslí svého věku číslici 3, děti už jsem "úspěšně" dovedla do školních lavic. Stále žiji (zcela dobrovolně a ráda) s jejich otcem. Od běhu jsem se přesunula k józe. Určitě jsem nabrala i nějaké ty zkušenosti......ale jinak platí to, co mi už kdysi povídala babička: "To si tak v 10 letech říkáš, že se to děsně táhne....než jsou prázdniny, než půjdu poprvé tancovat, než se vdám....a najednou máš šedivý vlasy, kopa dětí ti říká babi a ty už si ani nemůžeš vzpomenout, jak se všechny jmenují, ale tam hluboko uvnitř jsi to pořád ty - se všemi touhami, talenty i neduhy.....jen už tolik neřešíš, jestli se to do vlasů hodí červená pentle."

Seznam rubrik