Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klausův sen je noční můra

„Za deset let- ehm- nebude nikdo vědět, co je to globální oteplování….“, řekl ještě dnešní president nedávno v senátu. A může mít pravdu. Bohužel. Tenista ale neřekl, jestli se budou smát za další roky i jeho vnukové

Možná se občanům může zdát Klausovo hodnocení oteplování klimatu jako jen akademický výkřik, či jako roztomilé „zahradničení“ starého pána. Nemyslím, že by si někdo myslel, že tenista je největší klimatolog, co se kdy narodil.

Před pár lety jsem na tématu pracovala. Měla jsem k dispozici veškerá teplotní dostupná data, která byla kdy ve světě měřena. Ze zpracovávání bylo naprosto jisté, že oteplovaní nejenže existuje, ale v průměru hodnoty rostou všude, i když existují místní nuance v průběhu času.

Z analýzy bylo a je jasné, že částečně za nynějším zvedáním hodnot je normální přirozený periodický chod klimatu země. Každý ví, že v minulosti byly doby ledové a meziledové a že na ně byly zase navěšeny menší doby ledové a meziledové… a ostatně že nejmenší periodou v teplotním měření je den a noc.

Jenže tyto „normální“ nárůsty a poklesy lze poměrně lehko dešifrovat. Není problém pak zjistil, že existuje další příspěvek hodnoty, jakási naložená křivka, která má ovšem pouze stoupající tendenci. Čím tenista a zatím občas lyžující president toto vysvětlí?

Jestliže Václav Klaus má zato, že za deset let po globálním oteplování neštěkne ani pes, zjevuje možná nejhrůznější noční můru pro lidstvo. Problém je to, že se na světě se teplota měří od druhé poloviny osmnáctého století, potřebovali bychom tak padesát let navíc. /Naše stanice Klementinum patří k nejstarším vůbec. Pozn.stejný trend mají například i alpské stanice, takže nejde o vliv centra Prahy/

Přesto je trend evidentní. Vezmeme-li tedy Klementinum, pak od roku 1775 přibližně do konce století teplota stoupala, pak tak do poloviny devatenáctého století klesala a od té doby stále stoupá, v posledních letech dramaticky. Každým rokem /měřím nyní na Klementinum / naměříme kolem deseti teplotně plusových rekordů oproti asi třem minusovým za posledních pět let. I letos jsme již zaznamenali plusový rekord. Průměrné teploty z vrcholu přelomu osmnáctého a devatenáctého století byly překonány už v sedmdesátých letech století dvacátého, dnes jsou o stupeň vyšší.

Pan ještě dnešní president bagatelizuje věc zprofanovanou sovětskou větou: Poručíme větru dešti. Jenže právě, že neporučíme. Jistě nastane doba, kdy klesání přirozeného rytmu země vyrovná či dokonce ohne křivku směrem dolů, prostě na chvíli, par let „přeřve“ příroda lidskou nadutost. Pan profesor zajásá a lidstvo by se mohlo uklidnít. To však bude – pokud vůbec nastane- změna dočasná. Protože větru a dešti opravdu neporučíme, tak ta přirozená mrška křivka se záhy – a bude záležet právě na výši příspěvku teplot skleníkových plynů – ohýbat zase nahoru. Nikdo už pak situaci nezastaví, nikdo šlehnutím proutku nezmění technologie v šetrnější. Oteplování by bylo daleko dramatičtější než nyní. Nejsem věštec, ale rozhodně se by se toho dožili dnešní malé děti. A já myslím, že i pan profesor má nějaké vnuky. Naštěstí je pan profesor, co hraje líp tenis osoba na klimatickém kurtu osamělá a kromě něj se budeme chovat k přírodě vstřícněji, šetrněji, hledat a respektovat nové technologie. Pokud bude presidentem zahradnický kozel nadále, budeme jako stát pouze směšní.

Autor: Lenka Kučerová | čtvrtek 7.2.2008 9:46 | karma článku: 25,45 | přečteno: 2075x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik