Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzdělání versus zkušenosti

„Vzdělanostní ekonomika“ — cesta k úspěchu. Tedy alespoň podle mnohých politiků a ekonomů. Je tomu ale zkutečně tak? Přináší nám „vzdělanostní ekonomika“ opravdu jen a pouze užitek?

Předseda vlády rázným krokem předstupuje před novináře: „Ano, udělali jsme vážné rozhodnutí. Chceme podpořit oblast, která je jistě perspektivní! Která přivede vyspělý průmysl, protože nechceme být montovnou Evropy! Chceme podpořit rohlíkovou ekonomiku!“ Novináři zatleskali a všichni byli spokojení.

Cože?

Ptáte se, jaká rohlíková ekonomika? A jak k tomu přijdou výrobci housek?

Jakási „vzdělanostní ekonomika“ má mnoho zastánců. Je až s podivem, kolik lidí, kteří jindy ohnivým hlasem hlásají o škodlivosti státních zásahů, je ochotno bojovat za státní centrálně plánované a dotované školství.

Když bude vláda dotovat a podporovat výrobce rohlíků, kam to bude spět? Bude hodně rohlíků, které nenajdou využití. A budou tedy tak levné (v obchodech), že to způsobí zkázu výrobců housek. Nyní si místo rohlíky dejte vzdělánímísto housek zkušenosti — a jsme u kořenu problému.

Lidský kapitál

Celý problém podpory vzdělanostní ekonomiky se točí kolem lidského kapitálu. Obecně se v ekonomii lidský kapitál vydává za vzdělání — studium školy je investice (ve výši i ušlého zisku z obětovaného zaměstnání), která nám však vytváří kapitál — ten náš, ten hezký, lidský. Vzdělaný člověk pak vedle své pracovní síly nabízí na trhu práce také svůj kapitál, což teoreticky zvyšuje jeho cenu.

Dle mého názoru je tento výklad příliš zjednodušený. Neříkám, že je špatný, ale nezahrnuje druhou — a dle mne velmi podstatnou — složku, která ten náš lidský kapitál tvoří. Tou druhou složkou jsou zkušenosti.

Představte si člověk, třeba bankovního úředníka, který celý život pracuje jako bankovní úředník. Mohl by mít třeba i jinou práci, třeba i lépe placenou, ale on pracuje jako bankovní úředník. Nechce svůj obor měnit. Proč?

Tento bankovní úředník říká, že když už je v oboru tak dlouho, nebude ho měnit. Má v tomto oboru přeci mnoho zkušeností, takže ví, jak to tam chodí. Náš bankovní úředník sice nemá vysokou školu, ale má zkušenosti — tedy i on má svůj lidský kapitál.

Najednou se však stát rozhodne podpořit „vzdělanostní ekonomiku“ — školství se stane bezplatné a stát začne více a více veřejných peněz pumpovat do „vzdělávání“. Mladí lidé začnou ve velkém studovat — a protože v bankovním sektoru jsou vysoké platy, nejvíce lidí bude studovat bankovnictví. Po pár letech vysoké školy vydají na trh práce ohromné množství potencionálních bankovních úředníků. Co se stane?

Nabídka najednou převýší poptávku. To bude mít za následek pokles ceny — platy bankovních úředníků budou klesat. Tedy alespoň těch bankovních úředníků, kteří přišli z oněch škol. Banka si najednou uvědomí, že vzdělaný, leč nezkušený pracovník je vyjde levněji, než sice méně vzdělaný, ale za to velice zkušený náš starý pan bankovní úředník. Našemu zkušenému pánovi dají tedy výpověď a za nízkou mzdu najmou vzdělané absolventy.

Pan bankovní úředník investoval celý svůj produktivní život do získávání zkušeností v bance — jeho zkušenosti jsou tak velkou investicí, která ve chvíli podpory „vzdělanostní ekonomiky“ přišla vniveč. Jistě, mohl by práci dělat třeba efektivněji a vyvarovat se chybám, které udělají nezkušení absolventi, avšak jeho cena je na trhu práce prostě příliš veliká. Absolventi s vyšším vzděláním a nižším platem, než jaký by slušel našemu bankovním úředníkovi jsou v silné výhodě. Jejich nižší cena na trhu práce je totiž způsobena jejich množstvím. To zapříčinil stát, který „podporou vzdělanostní ekonomiky“ z peněz nás všech zaplatil oněm absolventům vzdělání.

Ve výsledku to tedy znamená, že jsme my všichni přispěli zaměstnavatelům na mzdy absolventů vysokých škol.

Podpora vzdělanostní ekonomiky tak není ničím jiným, než přerozdělení prostředků od starších zaměstnanců k firmám, které zaměstnávají absolventy.

Vzdělání versus zkušenosti

Vzdělání a zkušenosti jsou vzájemnými substituty, stejně jako třeba rohlík a houska. Vzdělaní lidé jsou konkurenty těm bez formálního vzdělání se zkušenostmi, stejně jako jsou výrobci rohlíků konkurenty výrobců housek.

V dnešní době státy neustále volají po tom, že je třeba podporovat „vzdělanostní ekonomiku“ — tedy dotovat vzdělání na úkor zkušeností. My všichni ze svých peněz dotujeme vzdělání, čímž uměle snižujeme jeho cenu na trhu. Zkušenosti jsou tak v nevýhodě a na trhu se velice těžko prosazují. Však to slyšíme všude kolem sebe — zkušení padesátníci, kteří přišli o zaměstnání a nemohou si sehnat práci.

Chceme vzdělanostní ekonomiku?

Článek původně vyšel na Devian.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Kubec | středa 9.6.2010 14:19 | karma článku: 13,53 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.