Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krize ekonomů

Behaviorální ekonomové, ekonofyzici a dříve třeba Keynes. Co mají jmenovaní společného? Všichni přišli s tím, že do té doby užívaná ekonomická teorie je špatná a že právě oni mají lék, mají tu „správnou verzi“ ekonomie. Je ale skutečně špatná ta teorie, nebo se jim ta teorie jenom nelíbí? Prožíváme krizi ekonomie, nebo krizi ekonomů?

Základní teorie ekonomie jsou objektivním posouzením subjektivního chování jednotlivců. I za čísly, jako je například HDP, se ukrývají jednotlivci se svými osobními preferencemi a motivací. I za zdánlivě iracionální činností je subjektivní pojetí zisku a užitku. Jednoduše řečeno, základy ekonomie „s nadhledem“ popisují to, co člověk dělá, proč to dělá a jak dosahuje svých cílů.

Vyhýbá se přitom posuzování toho, co je dobré a co špatné, co je morální a co ne. Jen suše konstatuje fakta, jen suše ukazuje pravidla, dle kterých se chováme. Nic víc, nic míň. Na základě těchto faktů pak můžeme dle (ne)viditelných a (ne)hmatatelných argumentů ukázat, k čemu může vést snaha ovlivnit lidské chování.

Problémem ekonomie jako vědy je ten, že k těmto objektivně (technicky) vystavěným pravidlům přistupují ekonomové, kteří se tyto fakta snaží zpětně aplikovat na to, co se kolem nás děje v reálném světě, případně predikovat, co jaké rozhodnutí způsobí. A zde je ten problém — ekonom je člověk. Člověk má subjektivní preference a motivace, dle kterých jedná.

Tedy ačkoliv teorie ekonomie je objektivní, tak s touto objektivní teorií zachází, komentují ji, vysvětlují ji a jí vysvětlují současné dění subjektivně se chovající ekonomové. Nejsou to teorie ekonomie, nejsou to základy ekonomie, které jsou dle behaviorálních ekonomů či ekonofyziků v krizi.

Jsou to ekonomové, kdo zažívá krizi. Teorie je naprosto v pořádku.

Mezi ekonomy se dostalo mnoho pseudo-ekonomů. A málokdo z pseudo-ekonomů umí ekonomii, a to jak čistě v „akademicko-teoretickém“ podání, tak v jejím aplikování na praktické dění. Ekonomové všeobecně se stávají oběti svého osobního subjektivního vnímání. Ve svých pracích, predikcích a analýzách začínají z objektivní teorie dělat subjektivní lehkou děvu svého vlastního smýšlení o „ideálním světě“.

Chtějí ovlivňovat a řídit vývoj světa. Jako svůj nástroj si berou ekonomii — jakožto perfektního průvodce světem lidského konání. Na základě ekonomie pak chtějí plánovat, ustanovovat, podporovat, dotovat, zdaňovat. Avšak ekonomie začne dělat jen to, co jí jde nejlépe — přizpůsobí se subjektivnímu vnímání plánovačů. A všichni a vše se začne plánovači podobat. Pokud ne, jde o chybu v jejich systému, kterou je třeba zregulovat.

To, na co upozorňují zástupci behaviorální ekonomie — že člověk se chová iracionálně — je jen výsledek jejich nepochopení racionality jako takové. Behaviorální ekonomové jsou tou nejlepší a navýsost nejkrásnější ukázkou toho, jak moc může ekonom propadnout svému subjektivnímu vnímání. Tito ekonomové si totiž lidské jednání, které není v souladu s jejich subjektivním hodnotovým žebříčkem, vysvětlí jednoduše tím, že toto chováníoznačí za iracionální. Následně řeknou, že člověk si tím může uškodit (dle jejich subjektivního posouzení). Začnou volat po „státní ochraně“, která má zajistit bezpečnost člověka před jím samotným.

Behaviorální ekonomové tak v důsledku pouze chtějí zabránit člověku v tom, aby se choval jinak, než jak mají sami behaviorální ekonomové nastavený žebříček hodnot. Říkají tomu „mírný státní paternalismus“ — ale kde je ona míra mírnosti? Přeci tam, kde ji behaviorální ekonomové subjektivně cítí. Neexistuje pro onen „mírný státní paternalismus“ objektivní posouzení v ekonomické teorii — pokud na toto přijdou, prohlásí současné základy ekonomické vědy za neplatné. Samozřejmě, že na základě jejich subjektivního cítění.

Své prohlášení celé postaví na jimi subjektivně definované iracionálnosti, pro kterou v objektivní teorii neexistuje opodstatnění. A tak stále dokola — své teorie podkládají svými výroky. Nic není dokázané, jde o bludný kruh. Ale mnoho lidí na něj skočí.

Tento článek je formulován také jako odpověď na článek z Novinky.cz: Ekonofyzika nabízí přesnější předpovídání hospodářských krizí a původně vyšel na Devian.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Kubec | neděle 6.6.2010 1:08 | karma článku: 14,98 | přečteno: 1128x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  8:30

Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident...

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. května 2024  7:44

Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.