Diskuse

Krize ekonomů

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Per-os

17. 6. 2010 1:35
...jinymi slovy:

Chovejme se tak, abychom prezili. Chovejme se tak, abychom se uzivili, ochranili sami sebe za vyuziti dostupnych prostredku (vzdelani, neustale vzdelavani, zkusenosti, ROZUM, pile,...) v kazdy okamzik, at se deje, co se deje... Chovejme se u toho slusne, neublizujme si navzajem...

(ne)REALNA situaceV

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

7. 6. 2010 9:58
Můj názor

Liberalismus není blbost. Naopak liberální proud se motá v politice kolem středu. Co se týká článku a ekonomických teorií. Keynes byl překonán, ale nikoli zavrhnut zcela - viz Samuelson. Můj názor - Friedmanův monetarismus v Řecku, v normálních zemích Samuelsonova praktická a uznávaná moderní ekonomie. Tedy i u nás a teď.

0 0
možnosti

Pavel Pátek

6. 6. 2010 18:21
Dobrý článek, karma.

Článek vyprovokoval docela zajímavou diskuzi. Autor provokuje v oblasti, jejíž pochopení je, řekl bych, klíčové! Ano, i ekonomie se, jako každá vědní disciplína, stále vyvíjí. Hayek byl např. skoro celý život zastáncem monopolní funkce státu v oblasti peněz. Až velmi pozdějí začal pracovat na myšlence pustit sem blahodárný vliv konkurence (F.A.Hayek: Soukromé peníze - potřebujeme centrální banku?). To však neznamená popření toho, co tvrdil před tím. Je to jen známka velkého ducha, odvahy a zapálení pro ekonomii. V každém případě bych chtěl všem, kteří mají opravdu zájem o hlubší pochopení podstaty lidského jednání, doporučit Ludwiga von Misese a jeho stejnojmenné dílo Lidské jednání (Human action), zejména pak jeho pojednání o praxeologii.

0 0
možnosti

chewbacca

6. 6. 2010 18:28
Re: Dobrý článek, karma.

Mises je ztrata casu, buduje utopie vytrzene z reality. Ja bych vam zase doporucil studium lidske etologie

http://www.amazon.de/Die-Biologie-menschlichen-Verhaltens-Humanethologie/dp/3937501010

je to 1000-stranova bichle v nemcine. Az to prostudujete, tak zjistite jaky je rozdil mezi skutecnou vedou (etologie) a ideologii (Mises). Toto dilo je plne vedeckych empirickych vyzkumu v terenu, od srovnavaci antropologie, od srovnani se zviraty, vychazi z evolucni teorie, z psychologickych vyzkumu. Mises vari z vody. Jeho studium je ztrata casu, stavi vzdusne zamky.

0 0
možnosti

Kruton

6. 6. 2010 10:08
Ekonomický liberalismus

Otázka je, zda nám jde o lidskou společnost nebo o ekonomii. Ekonomie jako taková nejlépe funguje bez jakýchkoli zásahů, ale pokud má sloužit člověku, tak musíme zohlednit třeba etický pohled na věc. Například není ekonomicky výhodné dávat peníze přestárlým lidem, či se o ně starat, ale normální člověk to považuje za samozřejmé. Myslím, že Smith nebo Bastiat sice stále platí, ale to neznamená konec ekonomie, která se vyvíjí stejně jako celá společnost. Keynes nebyl žádný socialista, chtěl jen zbavit lidstvo ekonomických výkyvů, což je určitě chválihodný záměr. To, že je třeba Newton dneska překonán, neznamená, že neplatí gravitace!

0 0
možnosti

chewbacca

6. 6. 2010 10:30
Re: Ekonomický liberalismus

ekonomicky liberalismus je nesmysl. Liberalove tvrdi: "ponechme kazdemu jednotlivci svobodu egoisticky sledovat sve zajmy, nezasahujme do spolecnosti, a udajne vznikne jakysi spontanni mysticky rad, ktery bude lepsi nez rad vynuceny shora".

Rad bych, aby mi nejaky liberal tuto tezi dokazal. Mne to totiz prijde jako totalni stupidita.

0 0
možnosti

chewbacca

6. 6. 2010 9:59
ekonomie neni veda ale ideologie

ekonomie nepopisuje zadnou objektivni pravdu, jak se snazite tvrdit, ale jedna se o kupu predsudku o tom, jak udajne funguje lidska spolecnost. Pokud chcete pochopit lidske chovani, tak studujte radeji antropologii, psychologii, sociologii. Tyto discipliny stavi na pozorovani a datech mnohem vic nez ideologicka ekonomie. Za vubec nejhorsi paskvil povazuju Hayekovske pojeti cloveka a vubec celou rakouskou skolu. Nedavno jsem videl hezkou kritiku

http://thepiratebay.org/torrent/4934973/BBC_-_The_Trap__What_Happened_to_Our_Dream_of_Freedom__2007

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

6. 6. 2010 7:51
Mně nějak z Vašeho článku

vyplývá, že ekonomie jako věda je podle Vás uzavřená kapitola. Vše je v ní jasné. Nic nového jako věda už přinést nemůže. Myslím si opak. Ano mnozí liberálové takto zjednodušeně uvažují. Považují ekonomii za vědu věd, jež je nadřazena všem ostatním vědám. Rádi ztotožňují ekonomii jednotlivce, firmy a státu, ač tomu tak není. Jedna otázka - Proč jakákoli forma liberalismu tedy ve světě jednoznačně nevítězí nad ostatními -ismy? Proč si svět (podotknu rozumný) z tohoto -ismu bere jen něco - včetně těch Vašich behoviorálních ekonomů?

0 0
možnosti

ellukas

6. 6. 2010 7:11
Je to jinak

Základní teorie ekonomie jsou subjektivním  posouzením subjektivního chování jednotlivců.

0 0
možnosti

kaktusak

6. 6. 2010 6:57
Takže žádná krize vlastně není, nebyla ani v 30. letech,

chyba je v lidech, kterým se pořád něco nelíbí, pořád by něco řídili, místo aby se chovali přírodně, jako králíci...

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.