Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Samota

  Běžel světem. Jásal. Zpíval si. Užíval si. „Tohle všechno je moje! Už mi to nikdo, nikdo, nikdo nikdy nesebere!“ jásal. „Samota,“ běželo mu hlavou. „Samota!“ opakoval si.

 Sama samota mu nadávala, fackovala ho, naříkala a stěžovala si. Ale on stále ne a ne ji vidět. Stále ne a ne to pochopit. Stále mu to nedocházelo. „Už nikdo nepřijde. Už nikdy víc.“ Zasmál se. Nebyl to ale čistý smích. Byl to hysterický smích plný hořkosti. Byl to přesný opak smíchu dítěte, stejně jako to byl přesný opak pláče. Byl to jednoduše smích nenávisti. „Co je to nenávist?“ ptal se sám sebe. „Co je to vztek?“ Vztek ani nenávist sám nikdy k nikomu necítil. Měl aspoň takový pocit, i když to tak vůbec nebylo. Teď, když tu v celém vesmíru byl sám, a věděl, že už ani nemá koho nenávidět, nenáviděl jen sám sebe. Nenáviděl se už jen za to, že tu byl. Za to, že se nenáviděl za to, že tu byl. Nenáviděl se za to, že pršelo. Nenáviděl se za to, že existoval svět. Nenáviděl se za všechno. Za všechno totiž mohl on. Nebo ne? Nikdo jiný to být nemohl, když tu ani nikdo jiný nebyl. Miloval přece samotu. Tedy alespoň doposud. Miloval ticho. Alespoň doposud. Museli všichni lidé zmizet, aby mu tohle všechno došlo? Nemuseli, věděl to celý život. Věděl, že takhle to dál nejde. Věděl, že se narodil ve společnosti pro něco. Věděl, že to všechno dává smysl. Odjakživa to věděl, ale necítil to. Nenáviděl lidi. Tedy, spíše jim záviděl. Záviděl jim život plný radosti a lásky. Záviděl jim to, že nebyli sami. Záviděl jim to, jací byli. Záviděl jim jejich přístup k životu. Anebo záviděl jen sám sobě? Záviděl si, že se na ně na všechny dokázal takhle dívat? Záviděl sám sobě, že byl jiný? To nevěděl. Jediné, co věděl, bylo, že už se na to nebude moci nikdy nikoho zeptat. Zůstal tu sám. Sám se světem, sám se sebou. Byl svým světem a zároveň svět byl jím samotným. Samota pro něj vždycky byla vysvobozením, vždycky ji miloval. Avšak teď, když se mu jí dostávalo v plné míře, nenáviděl ji. Nenáviděl ji ze všech sil. Poprvé v životě si chtěl s někým promluvit, chtěl někoho obejmout, chtěl se někomu podívat do očí. Snad jen ne sám sobě. Přál si, aby mohl obejmout sám sebe. Objal vysoký košatý strom, který stál vedle něj. Objal ho a držel ho. Představoval si, že to je člověk. Ten jediný člověk, kterého kdy měl milovat. Představoval si, že objímá sám sebe, že objímá své srdce a svou duši. Cítil, jak do něj ze stromu proudí nová energie, cítil jak do něj přichází nová síla. Byla to síla života? Byla to síla smrti? Byla to síla světa? Sám nevěděl. Pocit však po chvíli ustal. Byla to Lež.

A tak stál na břehu řeky a pozoroval svůj odraz na vodě. Plavaly tam jako dva hrášky jeho oči. Mrkaly na něj. Smály se na něj. Dokonce i samotná voda mu lhala, lhal si on sám, lhali mu ostatní lidé, lhal mu celý svět. Kde má tohle konce, kde, kde, kde??? Věděl to moc dobře. Věděl to, věděl, že ať uteče za hory, ať uteče za údolí, ať uteče do jiné dimenze, bude to pořád to samé. Věděl, že utíkal jen sám před sebou, věděl, že tohle nemělo konce. Nebo ano? Problémy se v životě přece vždycky vrací. On o ně nestál. Nestál sám o sebe. Chtěl by si vyjmout z těla duši a vnímat svět beze slov, bez Já. Vnímat ho prostě jen čistým životem. Čistou existencí. Už o tohle nestál, už nestál o ty problémy, už nestál o to, aby se něco vracelo. Už nestál o své myšlenky. Ale co po smrti? Stál on vůbec aspoň o tu smrt? Věděl, že to nemá smysl. Ale co smysl má? Všechno začne dávat smysl, až pochopí sám sebe. Miloval život, ale nenáviděl sám sebe a prostřednictvím sebe sama nenáviděl i ostatní lidi. Alespoň že život miloval. Součástí života byla ale i smrt. Hystericky se zasmál. Naposledy se rozhlédl po světě, naposledy se do něj zamiloval. Skočil. Svět se zasmál.

[/content]

[/content]

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Barbora Kubantová | čtvrtek 15.8.2013 12:15 | karma článku: 6,94 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Barbora Kubantová

Královský den se stylem, aneb opravdu už to nemůže být horší?

~Jeden den ze studentského života v Amsterdamu – následující text je plný nadsázek, nicméně všechny události se v tomto pořadí opravdu udály během jednoho dne

1.5.2021 v 12:20 | Karma: 11,10 | Přečteno: 558x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Hrůzná cesta Flixbusem

“Kdy letíš?” “V kolik ti to letí?” “Veze tě někdo na letiště?” Máme radost, že po dlouhé době slyšíme češtinu a s úsměvem na tváři nasedáme do autobusu. To ještě nevíme, že jsme si měly úsměv raději šetřit na naši noční projížďku.

21.10.2019 v 13:40 | Karma: 44,45 | Přečteno: 22164x | Poezie a próza

Barbora Kubantová

Cestování za studiem do Brna

To se takhle jednou rozhodnete, že ačkoliv jste Pražák jak Brno, chtěli byste studovat někde jinde než v Praze.

20.1.2019 v 15:41 | Karma: 17,99 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Maska

Muž byl vysoký. Hodně vysoký. Vyšší než většina lidí, které si dokážete představit. Ruce měl svalnaté a celé potetované.

1.4.2018 v 23:10 | Karma: 6,79 | Přečteno: 562x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Cestopis z Motola

Tak jo. Zase jsem se rozhodla napsat fejeton, i když to možná fejeton ani nebude, protože fejetony mi prý nejdou. Tak jsem se rozhodla napsat text, který vás pobaví.

10.3.2018 v 13:26 | Karma: 19,08 | Přečteno: 881x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 755x
 

 Nemám ráda kritiku umění. Může ho tvořit každý už jen tím, jak žije. A proto se při čtení mých řádků zastavte a v klidu si dejte šálek kávy. Sedněte si na nějaké příjemné vyhřáté místo. Přestaňte soudit a pouze vnímejte atmosféru.