8/9/2009 SV Vietnam: Ha Long Bay

 Dnesni den bude asi takova pohodicka...stejne jsem potreboval jeste relaxovat po jizda Bac Ha Hanoj. Rano jsem vstaval tak na devatou, zasel si na moji asi 51. asijsou omeletku nakombinovanou s citronovym dzusem. Zase stejne dobra....

 Rano jsme se tak poflakoval po Ha Long City a v pul dvanacty jsem dosel do cestovky, kde jsem si zakoupil muj super mega vylet. Na mototaxi me dovezli kousicek pred Ha Long k pristavisti lodi o kterem se muj LP vubec nezminuje. Asi nejaka zmena... Tam se take daji koupit jen ty jednotlive jizdenky, na Cat Ba na nejblizsi ostrov by to sand opravdu melo stat jen tech 40VND, jestli jsem to tedy spravne pochopil. Nekdo ale platil kilco..

Celou dobu jsem se klepal, abych nahodou na lodi nejel s nejakou osobou co znam, ale pri pohledu na pristav se moje obavy rychle rozptylily. Lodi tam bylo snad asi tisic, takovou nahodu snad mit nebudu. Cely je to tu opravdu megaturisticka atrakce, az se mi z toho chce lehce blinkat a nadavam si, k cemu jsem se to na tri dny upsal. Styska se mi po klidne a nadherne jizde do Sapy. Kazdopadne tahle megaturistika urcite slibuje spoustu zazitku, tak uvidime...Vsechno je v zivote jednou poprve, tak to taky musim zkusit byt jednou v "all inclusive" klubu:)

Kotviste:

No kazdopadne me tedy organizuji, "pockejte tady za deset min jsem tady". Ctvrt hodky pryc a zacal jsem se trosku obavat, nastesti tedy prisel, vzal jsem bagl a sel s nim na lod. Tam jsem byl nejdriv sam a cekal jsem, z koho se bude skladat nase posadka. Tesil jsem se na reprezentacni tym Miss Asia, ale nakonec to spis vypadalo tak, ze na nasi lod nastoupil reprezentacni tym americkych duchodkyn:)

Takze nase posadku tvori:

Quebecanka Augustine s nejakyma dvema Rakusakama, ktery jedou jen na Cat Bu bez spani na lodi. Quebecanka byla vylozene potesena tim, ze jsem ji presne odhadnul odkud je. No kdo jednou Quebeckej prizvuk pozna, ten uz vi....tak jsme docela pokecali ve FJ, zase po dlouhe dobe. Vcelku prijemna, pry pracuje v Australii a musi kazdy tri mesice nekam vypadnout kvuli vizu:) Taky zajimavy...Rakousky parek ze Salcburgu se moc neprojevoval. Tyhle tri vypadli z lodi na Cat Be.

Dalsi jsou tu tedy ta reprezentace ameryckych duchodkyn, z kterych se nakonec vyklubaly 3 Australanky. Ziji uplne na vychode Australie, tak tam za nima nepojedu:)

Z Australie tu taky nastoupil asi takovy typicky Australan Mark. Pry vsechno prodal a tedka cestuje, to jsem jen zaslechl.

Z Evropy je tu trojice typickych Skotaku, kteri pristoupili na Cat Be spolu s parkem z Noveho Zelandu. Skotska trojka je naprosto typicka, jak oblecenim, slunecnima brylema tak hlavne prizvukem. S jednim nakonec budu sdilet moji kajutu. Jeden ze Skotaku mluvi desne rychle, ze mu je sotva rozumnet. Druhy ze Skotu mel dneska nehodu na motorce, tak ma trosku nechutne zlutou nohu. No to je z toho jezdeni ve vietnamkach. Nechapu, jak nekdo muze tak riskovat a jezdit skoronaboso.

General Vietkong vede novacky na lod:

General Vietkong pozoruje nepratelske lodstvo:)

Je tu jedna Finka, naprosto typicka Finka. Jednak bohuzel finskym vzhledem, jedna finskym prizvukem. Anglicky umi trosku, je ji spatne rozumnet. U vecere se z ni vyklubala socialni pracovnice. Stara se o rodiny a male deti. Finku vyfasoval do kajuty Marc.

Dale je tu ten parek z NZ, se kterym jsem se moc zatim nebavil, tak nevim. Takovy velky klidasove.

Jeden parek z Ciny okolo predduchodoveho veku. S nima jsem taky nemel moc moznost pokecat, tak nevim. (nakonec jsem zjistil, ze to jsou Thajci)

Dale s nami jeli nejaci Anglani, jeden vypadal jako Bilbo Pytlik a druhy vypadal jako nekdo z Harryho Pottera. Tech bylo snad tak pet, vsichni tak okolo dvacitky. Vystoupili na Cat Be.

No a dale je tu posadka lodi, nejaci tri Vietnamci. Kuchar, ridic a asi hazec lana, protoze nastenku tu nemaji.

Dalsi velmi vyznamny clen je mistni pruvodce, ktery vypada jako prebehlik od Vietkongu. Cely je v khaki. Khaki kalhoty, khaki kosile, khaki cepice. Jestli ma ostatni obleceni v khaki, to opravdu nechci vedet. Kazdopadne se snazi byt nejvtipnejsim clenem na lodi (samozrejme po me). Jeho forky obcas nechapu.

Nez vyplujeme jsme rozdeleni na zonu all inclusive a low cost. Zatimco all inclusiv zona papa obidek, zona low cost na nas smutne kouka. Anglani to nevydrzeli a nakonec ci take prikoupili obidek. Quebec a Rakousko sve tuzby po jidle udrzelo.

Cekal jsem, ze na lodi to bude vetsi masovka, ale tech par lidi (13), to docela jde.

Vyplouvame, kecam na horni palube s Quebekem a pak chvili s Australii Markem. Musim rict, ze scenerie Ha Long Bay je opravdu nadherna. Klika je, ze jsem vyrazili jako posledni, tak tu nejsou skoro zadny lode a navic nastesti motor krici daleko min, nez jsem ocekaval. Je to takova pohodicka, clovek sedi na lehatku na horni palube a kocha se tim vyhledem na zdejsi minipahorky. Asi za 40 min doplouvame k jeskynim, vsichni povinne vystupuji a jdou dovnitr. Jeskyne je natriskana turistama az k prasknuti, jeste ze je dostatecne velka. No docela se nakonec ukazalo jako vhodny, ze jsme odplouvali jako jedna z poslednich lodi, nebot jinak by to bylo asi jeste horsi.

Jeskyne nejsou tak spatny, maji to docela dobre barevne nasviceny a jsem docela prekvapen, jak je jeskyne vevnitr velka. Kazdopadne jeskyne ve Zhinjinu v Cine asi jen tak neco neprekona. Za pul hodky za naustaleho "buy something from me" pred a po jeskyni se vracime na lod. Pruvodce delal General Vietkong (GV). Nebylo mu moc rozumnet, ale aspon trosku jsem pochytil, krome jeho forku. Zda se ale, ze clenove posadky jsou solidarni, obcas se zasmeji.

Jeskyne:

Po jeskynich jsme tedy vyhodili na Cat Be celou low cost zonu a nabrali Skotsko a NZ.

Pak jsem jeli kajakovat, bohuzel protoze uz se zaclo stmivat, tak jsme na to meli jen pul hodky. No vcelku jsem si to predstavoval hezci a prijemneji, vsichni se tu jak debilove prohanim v ultraoranzovych vestach a modrych kajacich. Ach jo. Navic je to u nejake plovouci vesnicky, to je sice pekne, co uz neni tak pekne, ze voda zrejme jejich zivotem presla od pruzracne k barve bahnite:( Sem tam plave plechovka, sem tam mensi olejova skvrnka. Nic moc....

Kajakarska fotka:

Kajak jsem nastesti uloupil sam, tak se nemusim s nikym dohadovat, kam pojedu. Obeplul jsem si jeden ten minikopecek a pak uz musel jet nazpatek. Cela akce kajak je provazena zenou s obchudkem na lodicce a jejima vykrikama "baj somsing from mi". Je mi ji trosku lito, ale nekupuju nic. Jinak celou dobu uz jizdu k jeskyni a od jeskyne ke kajakum premyslim, proc jsem se tady k tomu upsal. Premyslim, jestli nemam radsi ten jeden ten skipnout a jet uz nazpatek do Hanoje misto Cat By. Plaze me nelakaji, tak jedine co tam je, je snad ten narodni park.

Zvedame kotvy a odplouvame do spaci zatoky, kousicek od kajaku. Skocit si z lodi do more preci jenom neco do sebe ma, to se mi libi. Davame koupacku, voda je tu dost tepla. GV dela forky, furt krici pozor zralok, pozor meduza, nastesti pri plavani se clovek nemusi smat:)

V kajute mame sprchu, po sprse nasleduje vecere. Jidlo tu neni tak dobry, ale jde to. Na pevnine se podle me ji lip. Jidlo je vcelku ostry, asi abysme dostali zizu a museli si platit piti. Pivko za 25VND, na Vietnam drahy, ale jeste to jde.

Pri veceri probiha typicka konverzace, kdo co dela, delal atp. Ale docela to ujde. Po veceri jdu na horni palubu, je to pohoda. Lepsi by bylo ale kotvit tam, kde nekotvi ostatni a kdyby z repraku prostredni paluby obcas nezakvikal vietnamsky popik nebo uz asi 5x hrany hit "I'm a Barbie girl, in the Barbie world. Life in plastic, it's fantastic!". Ale maji pravdu, vrchoky jsou plasticke a okolni krajina je fantasticka!!!! Zvladnul bych to zjistit i bez toho. Nastesti v noci je tu opravdu klidek, vsichni sli spat, snad az na "baj samsing lidi:) I love it!

No a takle vypada Ha Long Bay:

Autor: Jan Kubanek | pondělí 14.9.2009 4:55 | karma článku: 11,87 | přečteno: 1504x