7/9/2009 Vietnam: Hanoi -> Ha Long City: Je po sezone...

 Diky tomu, ze jsem se vcera rozhodl, ze se pokusim jet se podivat na Ha Long Bay nezavisle, tak jsem mohl relativne vstavat kdy jsem chtel....no ne moc pozde, protoze jsem potreboval chytit jeste dnes nejakou lod na ostrov Cat Ba.

 

Stejne jsem se vzbudil uz docela brzo, mam skoro az podezreni, ze nejakym zpusobem tajne ty klimatizace ve Vietnamu ovladaji. Prestoze klima jela a byla nastavena na minimalnich 18 stupnu, teplotu v pokoji po ranu bych tipoval tak aspon na 5 a 20, ne-li vic. Nejak se mi nechtelo lenivet v posteli a tak uz kolem pul devate jsem sel na hotelovou snidani, ktere byla v cene, sbalil jsem se, zaplatil a vypadnul z hotelu.

Na ulici jsem chytil prvni mototaxi. Puvodne chtel za hozeni na autobusak 70VND, tak to jsem se s nim rovnou odmitl bavit a sel jsem hledat nekoho jineho. Jsem si cenu nastavil na max dvacku. Samozrejme se za mnou rozjel, protoze vedel, ze konkurence je velka a on by mohl o ty svoje jiste penizky prijit....smlouvame znovu, ja jsem ovsem nekompromisni. No nakonec to konci tak, ze to zkousi aspon na 24, 23, 22 a pak uz veme tu dvacku. Nasedam, beru prilbu a vyrazime. Ve meste slusna zacpa, muj mototaxikar ale klickuje jak se na hanojskeho mototaxikare slusi a patri:)

Na autobusaku nakupuji listek za 60VND do Ha Long, bus by mel odjet za dvacet min. Sedim v buse, pohodicka, klimoska uz jede, je tu prijemne, zatimco venku se zacina delat pekny vedro:)

Ctu si LP co a jak v Ha Long. Deset min tedy pohoda, pak uz moc ne. Je to opravdu k nevire, jak nekdo dokaze byt tak blbej a nechat skoro po druhy za sebou na recepci pas. Ano, jsem to znovu ja:( Vysvetluju ridicovi moji situaci a rikam mu, at mi pujci jeho mobil. Snazim se volat do hotelu, ale marne, nejak se neda dovolat. Bud socka nema kredit, nebo mam nejaky blby cislo. Ach jo, to je fakt nekdo trouba....

No co, vracet se mi pro nej nechce, tak ho tam na tech par dni necham. Sice jsem myslel, ze bych se nemusel uz vracet do Hanoje, ale takhle tam asi jeste tedy minimalne jednu noc preckam a pojedu pak na noc do Hue.

Ridic docela ok, jsem si tu jizdu predstavoval daleko dramaticteji, tedy alespon podle toho, jak to vypada z motorky kdyz je clovek temi kamikadze ridicema predjizden. Moc rychle se jet nastesti ani nedalo, provoz je tu opravdu znacny. Krome jedne skorocelni srazky s nejakou cisternou, kdy uz i cestujici zacli neco vykrikovat (ja jsem byl v klidu, dyt tam mel jeste asi 5m rezervu:)), tak cesta probehle vicemene v klidu (az na ten muj pas).

Moc nechapu, proc v minibuse pro tak 25 lidi je potreba mit jednoho nadhanece a jeste prodavacku jizdenek. To uz se mi zda trosku moc velky luxus. Nahanec byl pravy drsny, skoro az me pak stvali, museli fakt zastavovat u kazdyho, kdo vypadal jako ze by chtel nekam jet. Par lidi dokonce i premlouvali a skoro az strkali, at se svezou s nima. No neuveritelny. Prestoze v Hanoji je bilych dost, v buse jsem byl naprosta rarita. Pani co sedela vedle me, tak si chtela povidat (vietamsky), no tak jsem si aspon diky ni vypiloval vyslovnost nekterych slovicek a hlavne cislovek. Pani znovu obdivovala me z kola vypracovane lytka a nekolikrat jsem ji musel dovolit si na ne sahnout. Se u toho vzdycky smala:)))

Do Ha Long City jsme pres ten husty provoz dorazili asi az kousek pred treti, cesta tedy zabralo skoro pet hodin. Hruza, ale jeste vetsi hruza byla, ze me vyhodili na nejaky dalnici a mesto nikde. No zrejme to byla jejich obvykla zastavka, protoze masarky mototaxikari se k busu rychle slitli a sledovali na koo by se to mohli nalepit a vycucnout z neho par dongu. Vystresovany z pasove situace jsem se v buse trosku rozciloval nad tim, ze jsem si zaplatil cestu do Ha Long bus station a ne na silnicni krizovatku, ale ono je to asi tady takhle normalni. Po deseti minutach jsem to vzdal a akceptoval jsem dvacku za motoriksu.

Taky dobrak, me vzal nejakym protismerem do mesta, jsem myslel ze se z toho po.....do zatacky nebylo moc videt, ani netroubil. Jsem mu chtel zakricet do ucha Tu Tu, ale asi by to nepomohlo, trouba jeden a jeden bez pasu:) Nastesti vsem autum, co jeli proti nam, jsme se nakonec nejak zahadne vyhnuli.

Vyhodil me pred nejakou prodejnou jizdenek na Cat Bu, asi jeho kamos. Tam jsem se dozvedel smutnou zpravu, a to ze na Cat Bu uz nic nejede, ze vsichni odplouvaji uz ve 1230, no smutny, budu to muset preckat tady. Jizdenka by stala 140VND, i se vstupem do nejaky jeskyne nebo co. Pak bych musel zacalovat dalsi VND, abych se dostal do Cat By. Bylo mi vysvetleno, ze lode tak jak je to popsano v mem LP uz nejezdi, ze to bylo pred tremi roky. Mozna mel pravdu. Taky jsem se ptal na ten tridenni zajezd, na kolik by to vyslo. Pry 50USD, lod, spani na lodi, vsechno jidlo, zadny piti, spani na Cat Ba a odvoz z5 do Hanoje. Tak ze si to rozmyslim...

Nasel jsem hotel, vcelku pekny vyhled na protejsi asi nejluxusnejsi hotel ve meste s bazenem a usmlouval to na 95VND. Dvakrat jsem musel naznacovat, ze odchazim, abych to srazil.

Ani jsem moc nevybaloval a rovnou ze se podivam po mesta a dojdu omrknout mistni plaze. Plaze jsem tedy omrknul a rychle jsem klusal zakoupit listek, protoze tady za zadnou cenu zustat nemuzu. Musel jsem pojistit zitrejsi odvoz. Plaz hodne nic moc, voda spis takova zakalena. Takze rychle nakup listku, to jsem usmlouval aspon na 48USD, zacaloval tedy 864VND a vyrazil znovu na plaz.

Situace po sezone:

 

Snad poprve v zivote se necham 3 dny nekde na "zajezdu" organizovat...Sice jsem to nechtel a chtel se zaridit po svym, ale asi tezko bych to zvladul vsechno videt, neztracet cas organizovanim (musim s sebou trosku hodit, strasne rychle to tu leti a Vietnam je fakt velky). Navic asi bych to dost horko tezko sam poridil levneji...Tak uvidime, co to bude za zazitky.

Snad si ten vylet uziju....

Dosel jsem na plaz a tam si udelal pohodu relax klidek, dal si jedo Bia Ha Noi, hodil nohy na stolek a cetl si. Ta unava ze vcerejsi motojizdy je jeste znat. Za krasneho morskeho splouchani jsem precetl dve kapitolky z knizky a kdyz uz se kousek po seste udelala takova tma, ze se nedalo cist, napsal jsem alespon cast dnesniho prispevku. Vecer prijemne teply, zadne prehnane vlhko, lidi vecer na plazi zadny a vlnky krasne splouchaji, co vic si na odpocinek prat:)

More, plaz, pivko Ha Noi => pohoda v Ha Long City:

 

Par turistu tu tedy bylo. Prekvapili me nejaky borci, ktery nez vlezli do vody, aby se osvezili, tak se asi 20 min na to rozcvicovali. Taky me prekvapil zajezd 4 vietnamskych duchodcu, kteri se sli koupat ve vestach. Zrejme nejaky vietnamsky novy druh sportu...

Rozcvicka:

Jde se do vody....

Uz je asi naprosto po sezone, mesto je skoro prazdny. Turistu, alespon tech evropskych, je tu opravdu jen velmi malo. Zasel jsem na jidlo, talir krevet, jarni zavitky, salatek a pivko za kilco. Super:) Mam dojem, ze vegetariani by do Vietnamu nemeli ani jezdit, jejich chutove zazitky tu musi dosti trpet a 50% Vietnamu mi prijde dost o dobrem jidle:)

Prosel jsem taky kolem nocniho trhu, tam snad bylo vic prodavacu nez zakazniku....trosku smutny pohled. Divim ze, ze maji naladu a energii kazdy den zbozi vyndavat, aranzovat a sklizet, aby treba prodali za vecer jedno tricko.

Nocni mrtvy trh:

Pak jsem si sednul do jedne venkovni restosky, asi neco jako zahradka na Letny. Dal si pivko, cetl si a cumel po Vietnamcich okolo. Chtel jsem platit, za .4 l pivka chteli jen 5VND, jsem neodolal a dal si jeste jedno. Pivko chutove asi jako Gambac. Pak jsem chtel jit na muj hotel na net, ale ouha, vesel jsem do recepce a ze si sednu k netu.

Co to me oko nevidi, na netu tu sedi ZTP. Rychle jsem vycouval z5, u recepcni zjistil situaci, pry nastesti nebydli tady v hotelu. Jezis, to je ale ultra blba nahoda! Jak se tu mohla ocitnout? Proc nejela z Hanoje jako vsichni ostatni? No tak jsem sel jeste na jedno (se tu ze me kvuli ni snad stane pivoholik:) Dneska tedy smula smulouci, snad zitra se mnou nepojede na lodi, to by me z toho snad fakt piclo. To je teda den totalni blbec! No chybama se clovek uci, priste tedy nebrat hotel, kde je u vchodu internetova kavarna:) Asi v 11 vecer uz na netu nebyla, mel jsem aspon kliku v tom, ze Facebook dneska provadel nejakou upravu, tak neslo aktualizovat status....No aspon nejake pozitivum:)

Autor: Jan Kubanek | pátek 11.9.2009 18:58 | karma článku: 14,80 | přečteno: 1502x