6/10/2009 Australie: cenovy skok a sok (a ten i kulturni)

 Let do Cairns malinko krkolomny. Mezipristani je v Darwinu, kde musime tvrdnout v noci na letisti. Tesne pred vystupem z letadla jsem premyslel, jestli ta decka z buniciny je na jedno pouziti nebo ne. Kdyz to ale pani predemnou sbalila, sbalil jsem to taky:) Krome kontoly prirucnich zavazadel neprobiha zadna jina kontrola. Cekame az asi doplni pohonne hmoty nez znovu muzeme odletet az do Cairns, tim samym letadlem...

 Priet do Cairns je tesne pred osmou. Prvni kontrola pasova: Vsechno jde docela hladce, prestoze je tu dost lidi a jen 2 urednici, jde to rychle, nez dojde rada ne ma. Aha, prijel Cechacek, tak toho si musime dobre proklepnout. Pani za prepazkou vola na dalsiho urednika, ktery si me bere stranou a poklada par otazek ale hlavne asi deset minut zkouma pas pod mikroskopem – jako jedinemu z celeho letadla:/ Nakonec ho zpatecni letenka uklidni, ze tu asi nechci zustat a jsem vpusten na dalsi kontrolu, tentokrat zavazadel.

Zatimco cely svet se trese na praseci chripkou, v Australii maji zatim jeste tu ptaci....no mozna nejaky duvody by se k tomu nasly....

Priznavam se, ze jsem chodil v dzungli, tak mi pracovnik ocisti uz moje skororozpadle botky a jsem vpusten na australskou pudu. Nastesti moje verna kamaradka MH prochazi taky, nemusi chudinka skoncit nekdo v kosi. Tak tu nebudu cestovat sam:)

Snazim se vybrat penize z bankomatu na letisti, ale bankomat nefunguje. Welcome to Australia:( Trosku chmurny zacatek. Menim SG dolace ve smenarne. Za $10 si beru autobus, ktery me doveze pred muj vytipovany hostel z LP – Bohemia Central. Vybrany ciste podle jmena.

Pani na recepci trosku neprijemna, co jsem ji udelal, nevim. Za $23 jedna noc, kdyz zustanu dyl, maji to "jen" za dvacku. Nechavam si tam batoh s tim, ze se nejdriv porozhlidnu a rozmyslim si to.

V hostelu koukam po nabidce vyletu po Australii. Jsem tak trosku sokovan. Cekal jsem to tu drahy, ale ne tolik. Vylet na Cap Tribulation - $100, snorchovani na Barier Reef-$150, atp. Den tedy nezacina dobre, navic zacina prset, tak musim tvrdnout v hostelu, kde neni co delat. Wifi tu nemaji a internet co tu maji, je placeny - $5/h. No slusny to zacatek na "civilizovanou" zemi.

Prestava aspon prset a ja se konecne muzu projit po meste, kde vlastne nic neni a slouzi asi opravdu jenom jako takovy centrum pro potapeni, rekreaci a party. Je to tu malinky, takze to mam vicemene probehnuty za hodinku.

Marina v Cairns:

A jejich slavna "laguna". Alespo tak to nazyvaji...u nas bysme tomu rekli spis "bazen"

Jediny zadarmo internet je u McDonalda, kde uz jsou vsechny zidlicky obsazene stejnyma sockama jako jsem ja:) No neva, k nekomu se prifarim....ale internet nejak nejde. Nejaka holka se pta dalsiho kluka, jestli ji to jde a taktez smeruje pohled na me. Podle prizvuku jasna Francouzska, takze se seznamujeme:) Internt nejde, tak jdeme do vedlejsiho kafe, kde si musime dat aspon kafe za $4, abysme tu nesedeli zadarmiko. Tady to nastesti jde, tak zjistuji info o Australii, co a jak, maily...a kecame s Elise. Cestuje uz 4 mesice, celkove to ma na 10 mesicu. Zatim je v Australii 2 tydny, za ktery pry utratila uz $2000. Uf me vomejou. Ji prej asi taky, hleda praci v Melbourne, ale do konce listopadu si to tu bude uzivat...a ja asi taky, tedy do prosince, nebo se o to budu snazit. 

Co tu v Cairns maji ale zajimvy, jsou mistni netopyri. Velikosti asi jako kachna. Slusny:)

No prokecame cely odpoledne, ja jsem hrozne utahanej, ospalej a z Australii momentalne znechucenej. Je to to trosku asi jako v USA, je to tu hrozne americky, vetsinou asi vsude autem. A hlavne lidi, budovy, kultura. Asi v sedm se loucim s Elise a jdu na chvili relaxovat na pokoj, kde vydrzim snad asi dve hodky jen tak relaxovat a dobit jednak sebe, jedna pocitac.

Chtel bych si nechat veci ve skrince na hostelu, ale tohle uz je fakt vrchol smejdovosti. Za skrinku chteji $2 a to pri kazdem pristupu. No tak na to zatim kaslu.

Jdu aspon na jidlo. Potrebuju si dat neco evropskyho. Tesim se na spagetti carbonara. Rikam si, co tady na tom primitivnim jidle asi jde zkazit. Bohuzel jak posleze zjistuji, opravdu to jde a tady v Australii to umeji velkolepe.

Tak hnusny spagety jsem snad jeste nejedl. Ani dolar bych jim za to nedal, ale uz jsem zaplatil $10:( Spagety rozvareny, smetana je spis mleko a slanina je obycejna sunka. Fuj! Jdu se uklidnit do Mekace na net. Nechce se mi primo tam, tak si sedam na protejsi stranu na lavicku. Signal je tu taky. Ale nesedim dlouho a na klavesnici se mi vysere ptak. Kurva to je den, jinak si to proste rict nemuzu! Kdyz se sere tak se sere aneb dneska to vylozene plati.... Bezim pod strisku do Meka, tentokrat se mi podari uloupit snad posledni volny stolecek. Po tom, co uz totalne usinam a jsem tu jako jeden z poslednich, jdu taktez spat. Cely den bylo hnusne, zima a kazdou chvili prselo.

Australie Australie, tak jsem se na tebe tesil a takovehle privitani:(

Autor: Jan Kubanek | neděle 8.11.2009 20:21 | karma článku: 15,66 | přečteno: 887x