5/9/2009 SZ Vietnam: Sapa -> Bac Ha

Dnesni den jsem si chtel trosku tak zrelaxovat pred narocnejsim presunem zpatky do Hanoje. Rano jsem vstal tak na pul devatou, sbalil se, odjel natankovat a na snidani. Ty jablecny kolacky jsou opravdu tezce navykovy, takze jsem jel znovu jak jinak nez do pekarny jako vcera:)

 Zaparkoval jsem tentokrat na namesti, protoze jsem chtel koupit nejaky pohledy a potkal hned Tima s jehoj zenou. Se prochazeli po trzich, tak jsme tak prohodili par slov a stejne se potkame bud jeste vecer v Bac Ha nebo tam rano na trhu, na ktery mame namireno.

Pohledy jsem zkusene usmlouval z 50 na 15 a na poste jsem zakoupil znamky. Jeden pohled do CZ skoro pres cely svet stoji jen 9 korun:) Cestou do pekarny jsem chtel jeste potkat Ha a rozloucit se, ale bohuzel asi stale seka tu ryzi:( No skoda, docela jsem si ji pro jeji stale pozitivni naladu oblibil.

Vratil jsem se na hotel, zaplatil, nalozil batoh, recepcni mi rekla "see you again" (no jsem si rikal to fakt nevim kdy) a odjel jsem smerem na Bac Ha. Jak je Sapa vysoko a klima je tam v lete vice nez prijemne, tak pri sjizdeni dolu clovek pocituje, jak teplota a vlhkost znacne stoupe. Nicmene cesta mi krasne ubyhala.

Cesta ze Sapy:

Dokazal jsem se vyhybat vsem vodim buvolum, co mi stali v ceste. Cestou se mi taky stala dost neuveritelna vec, protoze jsem videl jednou buvola, co asi akorat vyjel z buvolmycky. Tak pokud nejsou od bahna, tak jsou tu buvolove lehce naruzoveli:) No pekna barva.

Buvolove na silnici:

Buvol co vyjel z buvolmycky:


Jelo se mi moc dobre, ani jsem se nemusel moc soustredit na cestu, tak jsem zacal premyslet o jinych vecech. No jeste ze jsem to udelal, protoze asi po 40 min jizdy jsem si vzpomnel, ze jsem nechal na hotelu pas:( Jsem to ale pako, zazpival by si Ivan Mladek. No jsem. Takze jsem se obratil a zase frcel nazpatek. Cestou jsem potkal Tima, jen tak jsme se pozdravili a zasmali tomu, jaky to jsem pako:) haha.

No nic, cesta stejne byla hezka a casu jsem mel dost, tak to tak nejak nevadilo. Prijel jsem do Sapy a pani majitelka jakmile me spatrila, tak zacla skakat takovou radosti, jako kdyz se psovi vrati panicek:) Ona snad mela vetsi radost nez ja:) Tak jsem jim vysvetlil, kde jsem byl, ona ze za mnou chtela poslat manzela atp. Tak nakonec se i to "see you again" docela splnilo, trosku necekane:)

Tak jsem znovu projel ten usek, vsichni na me zase koukali jak jedu, deti uz mi po treti nemavali:) No musi z tech Evropanu mit legraci:)

Dojel jsem do Lao Cai, ktere je prihranicni mesto s Cinou. Tak jsem se chtel jet podivat na Cinu, ale kdyz jsem vjel do nejakeho prostoru, zacal na me nejaky celnik razne piskat a hulkou naznacovat, ze se mam obratit. No tady toho celnika jsem fakt objizdet a ujizdet mu jako tomu z Hanoje nechtel, takze jsem ho pekne sporadane poslechl a svoji megamasinu obratil.

Cesta z Lao Cai docela ok, ale sem tam trosku vymoly. Nejel jsem po hlavni na Hanoj, ale po nejaky vedlejsi, sice trosku delsi, ale snad klidnejsi. Cestou docela vedro, tak jsem se snad i jeste opalil, neuveritelne, ze to stale jde. Cestou me jen prekvapil most, ktery slouzi zaroven pro auta a zaroven pro vlak a pak me prekvapil z dzungle jedouci vlak:) Vypada to tu na nejaky mensi rozchod, tak to uz bude druhy, co ve Vietnamu potkavam, ha ha...:)

Z dzungle jedouci vlak. Mam dojem ze je to masina CKD:)

Automotovlakopeso most:

Do Bac Ha jsem dojel asi okolo 4, cesta od Hanojske hlavni silnice uplne super, az na nejaky mensi usek s vymolama. Bac Ha jsem si nejdriv tak projel a smraknul pripravy na zitrejsi trh. No jsem na to zvedavy, pripravy slibuji mnoho. Chtel jsem se ubytovat vedle trhu, ale chtela kilo, a to ja jsem ja socka dat nechtel, tak jsem se ubytoval na hlavnim namesti za 70. Pokoje naprosto stejny, jen je to asi o 50m dal:)

Cesta do Bac Ha: Klasicky pripad spatne nastaveneho fotoaparatu...

Rychle jsem slozil batoh, dal si sprchu a vyrazil docerpat energii jednak do me Hondy, ale i do meho zaludku:) Dal jsem jenom nejaky rychly nudle a bananovou palacinky, jidlo ok:)

Potom jsem si vyjel do vesnice Ban Pho, ktera by mela byt obyvana kvetinovymi Hmongy. No par jich tam bylo, ale ne tolik, kolik jsem ocekaval. Kazdopadne jsem to na moto vyjel az uplne nahoru, co to jen slo, dalo se jet i dolu na druhou stranu kopce, ale tam byla uplna mlha, tak jsem tam radsi nejel, abych se neztratil. Pak jsem jel jeste po nejaky silnicce, ktera koncila na skolnim placku, tak ze se tam otocim. Deti si tam hraly a zavodily v kouleni zeleznych obruci. U nas jsem to taky videl nekolikrat, tusim ze to bylo v Obecne skole:) Chvili jsem je pozoroval a oni si me nevsimaly. Pak si me nejak vsimly a pribehly ke mne.

Ban Pho: Zase mi vlezl nejaky ten elektricky kabel do fotky:(

Jeden klucik mi zacal koukat dost na batoh, mirne jsem znervoznel, co se jako deje...zpozoroval, ze mam v batohu v postranni kapse nejake bonbony. No tak jsem jim je chtel dat, ale rvaly se o to jako kdyz se rvou kachny na Vltave o kousek chleba. My to malem vyrvaly z ruky. Dal jsem to jednomu a ten s tim nekam odbehl. Jsem ho okrikl, at se rozdeli, ale nereagoval.

Ostatni deti tak dost smutne koukaly, jak kdyz pes skemra o jidlo:( Nastesti jsem s sebou mel jeste jedny, tak jsem kazdymu musel po jednom bonbonu dat, aby se na kazdyho dostalo. Nasel jsem jeste jedny, tak jsem je dal nejaky holce a rekl ji, at se rozdeli s ostatnima. No tahle byla nastesti milejsi a zacla rozdavat kazdymu po jednom. Jsem z toho mel radost, i kdyz jsem se citil trosku tak trapne:( Jako kdyz amici rozdavaji detem zvykacky. No aspon jsem se jich zbavil (tech bombonu, ne deti), nechapu proc si tohle kupuju, kdyz to stejne pak nejim (tyhle byly snad jeste z Ciny:)

Pak uz jsem jel dolu na hotel, protoze se zaclo stmivat. Chvili jsem relaxoval na hotelu hranim karet na pocitaci, ale premyslel jsem, ze bych mel hrat neco na Vietnam klasictejsiho.Tak jsem zacal hrat miny. Asi bych nebyl dobrym hledacem, protoze parkrat jsem slapnul vedle:( Nastesti mi zadna noha ani ruka neulitla, tak jako se to tady, jeste po 40ti letech od konce valky, bohuzel stava. Nejvice na to doplaceji pry hlavne deti, ach jo:(

Vesnicka v horach:

Po minach jsem se sel najist a v restauraci dokonce potkal 2x parek turistu, Frantici a Spanelaci. Dal jsem si jen takovou lehci veceri a pak chvili stravil ve vedlejsim netcaphe. Vsichni parili nejaky naprosto uchylny hry, ktery uz vubec neznam.

Zrejme je ve Vietnamu nedostatek proudu, protoze se tu na noc zhasina mestske osvetleni (tady ve 2230). Asi tedy ne v Hanoji, ale ve vsech dalsich mestech tomu tak bylo. Ulice se pak trosku stavaji takovym mestem duchu, na ulici skoro nikdo, auta a motorky nejezdi. No zvlastni. Divny je, ze to osvetleni vypinali i v Sape (v 11), ktera by mela mit takove to privilegium "turistickeho" mesta. Tak asi toho proudu vazne moc nemaji, nebo chteji, aby lidi sli radsi spat...

Autor: Jan Kubanek | čtvrtek 10.9.2009 17:59 | karma článku: 14,66 | přečteno: 984x