31/10/2009 Borneo: KK – Navsteva u zabijaka Monsopiada

  Tak uz jsem z toho dvoudenniho skoronicnedelani v KK byl trosku nesvuj, tak jsem se rozhodl dneska uz neco delat. Vstavam tak, abych stihnul toustovou snidani v nasem hotelu. No uz se mi z nich zacina delat mirne spatne, ale kdyz je to zadarmo, tak musim i kdyby to koncilo horem ven:) Dneska bych chtel dojet do Monsopiad Kadazana village centre. V podstate jde o nejakou vesnici zobrazujici zivot Kadazanu. Na internetu jsem na to nasel vcelku pozitivni ohlasy, tak jsem si rekl, ze to take zkusim....

 Tohle muzeum je asi 20km na jih od KK, takze pesky to tam nelze:( Vsechny cestovky z KK tam poradaji zajezdy, ale vetsina je dost solidne drahych, za osobu nekde chteli i 160RM. Takze jse se rozhodl znovu si pujcit motorku, dojet se podivat na toho Monsopiada a projet si trosku okoli KK. Motorku jsem chtel jen na jeden den, ale po zjisteni, ze pujcovne na jeden a dva dny vyjde uplne stejne, tak jsem si ji samozrejme pujcil na dva dny:) Cena 40RM za ty dva dny vice nez ferova vzhledem k tomu, ze asi v KK ani nemaji konkurenci.

Prvni co mi chteli dat, jsem odmitnul, protoze nefungovalo trubka, druha uz byla ok. Motorka vcelku nova, tak to hezky jelo a konecne po vsech tech pujcovnach se to tady vracelo s plnou nadrzi. Takze clovek nemusel vypocitavat, kolik ze benzinu to ma jeste koupit aby jim tam nahodou nenechal kapicku navic:)

Cesta na jih je po docela frekventovane cesta, nic moc, ale takova hruza to neni. Odbocka je nastesti docela dobre znacena, tak jsem to neprejel.

Parkuji primo u muzea. Vypada to, ze moc navstevniku tady neni. Na bangkogskeho Isica si porizuji vstupneku o 20RM levnejsi, tak me to vyjde na 40RM:) Mam kliku, ze jsem tady kousek pred jedenactou, od jedenacti je tu nejaka show a od 12 probehne prohlidka s pruvodcem. Jako prvni dostavam na ochutnani lokalni ryzove vino, vcelku dobre, ale bylo toho malo, vzledem k tomu, co me ceka.

Po vypiti jsem usazen do "koncertni haly" a spolu asi s tak dalsi dvacitkou turistu cekame na predstaveni, ktere zacina kousek po jedenacte. Vetsinou jde o nejake tance, vcelku pekny. Tancuje se to tak, ze se mava rukama jako kdyby clovek chtel vzletnout. Nektera hudba, co tu ze svych nastroju vyloudi, nema svym stylem daleko k technu. No zajimavy.

Pak prichazi nejaka improvizovana vlozka. Dva clenove toho centra maji svatbu a jsou nam predstaveni, tak jim pogratulujeme a tim jsem myslel, ze je konec. Nevesta byla trosku nesva, zenich byl asi taky, protoze celou dobu nekam telefonoval. Kazdopadne moje budouci pani pruvodkyne, jak se pozdeji ukazalo, nam sdelila, ze mame "obrovske stesti", ze tu dneska maji tu svatbu a ze bysme si meli vsichni zatancovat.

No ja bych to stestim nenazval, spise obrovskou smulou:) Kazdopadne nebudu tu sedet jak tvrde y a tak jsem taky sel mavat rukama. Mavani vcelku narocny a po asi peti minutach jsem byl opravdu rad, ze jsme byli propusteni a mohli si jit sednout:)

Tancime/Mavame - bohuzel se mi nepodarilo z mista odletet:(

Nasledovala ukazka strileni z foukacy, frajer vypadal jak indian. Musim uznat, ze mu to slo dobre a do vsech balonku se trefil na prvni pokus. Na zaver si na nas pripravili nejaky tanec, ve kterem se preskakuji bambusove tyce. Kdo chtel, mohl to jit zkusit, ale pro me, stale jeste bolave nozky, tohle rozhodne nebylo.

Pan nacelnik Kadazan

Kvuli svatbe jsme byli v mirnem skluzu, tak nas pani pruvodkyne po skonceni predstaveni vzala na prohlidku domu Monsopiada – lovce lebek. No cekal jsem neco a la Kutna Hora, nebo aspon neco v mensim provedeni, ale byl jsem mirne zklaman. V mistnosti jich bylo asi tak 20 a vysely nahore pod strechou.

Tak tohle jsou ty Monsopiadovy obeti:

Pani pruvodkyne jeste neco sdelila o vsech tech retizkach a jinych vecech, co tu meli a uz jsme sli si hrat na prislusniky rodiny Kadazanu. Prvni jsme zkouseli chudy, coz vetsine vcetne me moc neslo, potom tu foukacku, coz vetsine jakz tak slo, prestoze se nikdo poradne netrefil a strileni z praku se take vetsine darilo. Nasledovala navsteva nejakeho typickeho kadazanackeho domecku. Pani pruvodkyne byla tak hodna, ze nam na to dala presne cele dve minuty:)

Pak uz jsem snad byli propusteni a tim pro me Monsopiad skoncil. No neni to spatne, ale tak nejak, stejne jako vcerejsi muzeum, tohle u me nepatri do kolonky "muset videt":)

Od Monsopiada jsem to vzal do mistni Zoo Lak Kawi. Protoze ale predstaveni bylo az od 1515 a protoze zase po cizacich chteli vic penez nez po lokalcich, rozhodnul jsem se toto nepodporovat jed se radeji do KK najist. Navic jsem nemohl zustat dlouho, protoze jsem si musel jet vyzvednout pradlo do pradelny, kdyz maji zitra zavreno:(

Cestou naz5 do KK jsem potkal tutu zajimavou reklamu: To se museli pani kreativci zase vybourit:)

Hledam podle LP Viet Cafe, po tom vsem indickym, cinskym a malajskym bych si chtel dat nejakou zmenu. Vietnamci uz to ale asi zabalili, neni to k nalezeni, tak beru zavdek nejakym malajskym fastfoodem. Kure, ryze, caj, proste klasika. Bohuzel dest me asi na hodku zablokoval v restauraci, nez se muzu jet projet po KK a jeho okoli.

Jen co prestane prset, vyrazim. Chtel jsem se podivat na rozhlednu na kopci a prijet tam z druhe strany, coz se ale nejak nepovedlo a tak jsem se musel vratit a jet pres centru. Podle LP by tu mel byt hezky vyhled na protejsi ostrovy. Tak to teda nevim, zrejme ten, kdo to psal, musel byt tak 40m vysoky. Rozhledna tu je, ale vyhled dost ztezuji budovy, ktere mu v ceste stoji:(

Ano, opravdu krasny vyhled na osrovy....no spise krasny vyhled na mraky, ale predpokladam, ze to pan z LP takhle nemel:)

Pak se jedu podivat jen tak po okoli KK a zkoumat, jak se tu zije. Zavitam i do ctvrte, ktera se jmenuje Beverly Hills. Jestli se to jmenuje na zaklade toho super slavneho serialu, nevim:)

Vecer uz jen zaparkuji uprostred na chodnicku Gaya street a jdu si odpocinout na hostel, nez vyrazim na veceri.

Na veceri vyrazim az kousek pred osmou smerem na nocni trh. Celou dobu jsme s EL hledali, kde se da v EL dobre a levne najist, no a predposledni den to nachazim:) Na nocnim trhu u more jsou stanky s jidlem a konecne je tu i poradne zivo:) Jako predkrm si davam u jednoho stanku vajickove roti, jako hlavni chod si v jedne z poulicnich restauraci davam cerveneho snajpra za 7RM, 6 krevet za 5RM a jako prvni desert si dam nakladaneho vyborneho slanecka. Jidlo uplne super, atmosfera taktez:)

Gurmansky zazitek v poulicnich stancich:)

Jediny dojem mi trosku kazi dvojka naproti me, ktera cele jidlo slupne rucne. No nejsem na to zvykly, tak mi to prijde trosku divny. Preci jenom pribor neby ty vidle jsou docela rozumny nastroj na nandavani soust do ust. Ale gurmansti cestovatele by meli urcite z tohoto zazitku meli radost. Desert c.2 probiha u jednoho ze stanku s palacinkama. Vicemene jde o palacinkovy dort, uvnitr je nejaka arasidova napln, ale chutna to uzasne:) Mnam mnam..krasne prezrani to dneska bylo:)

A protoze dneska byl Halloween, coz mi teda doslo az po tom, co jsem vkrocil do klubu jmenem Bed, rozhodl jsem si udelat nejakou mensi "nigh out". Protoze to tu ale dost nejelo, odebral jsem se do klubu jmenem Cocoon, kde to bylo o trosicku vice rozjety, ale taky nic moc. Davam aspon jednoho Hajnekena za muslimskych 15RM a snazil se ho cucat tak dlouho, jak to jen slo. Mam dojem, ze jsem musel prekonat i dosavadni rekord odnekud z Ciny:)

Mrtvo v baru Bed

Halloweenska obsluha v baru Cocoonu: (no nejde mi ten blesk, ale jinak to stalo za to:)

Behem toho se kolem me motal upir, ktery se predstavil jako manazer podniku a dracula v jedny osobe. Furt me otravoval od meho koukani se po okoli nejakyma trikama s kartama, vcelku ale povedeny a vcelku mu to i slo. Cekal jsem presne do 12, ze se to tam rozjede, ale nejak se to ne a ne rozjet, tak jsem se o pulnoci odebral na hotel...trosku skoda, ale uz jsem proste vic do noci nevydrzel...

Autor: Jan Kubanek | středa 4.11.2009 4:30 | karma článku: 14,31 | přečteno: 837x