3/10/2009 Singapore: po food courtech....

Uf uf, rano vstavam sice az v pul devaty, ale prekvapive vetsina dormitorskeho osazenstva jeste spi...tohle by se v prave Asii asi nestalo, tam se vstava brzo:) Nebo to bude asi take slozenim lidi, kteri do Singapore jezdi....

 Na programu dne mam probehnout Singapore, jeho jednotlive ctvrtie a hlavne neskoncit v obchodacich. Nezajit behem dne aspon do jedineho se podle me rovna uplne nadlidskemu vykonu, protoze Singapore vypada, ze mistni zivot a volny cas vsech lidi, se rozdeluje hlavne na jidlo a pak hlavne asi na nakupovani. Vyhnout se na ceste nejakemu tomu centru je v Singapore naprosto nemozne, protoze obchodni domy jsou vazne vsude.

Zacinam prohlidkou muslimske ctvrti na severu centra. Po prevleknuti se do plastiku ala batman me pusti do mesity a zahrnou vlnou letacku zdarma. Maji to tu pro navstevniky vcelku dobre udelany. Vysvetleni, co je Islam, o co se snazi a co muslimove maji delat, aby byli a zustali muslimy:) Nastesti vse zdarma, jen audio pruvodce za $4 odmitam. Pani, co me zahrnuje temi letacky zna Ceskoslovensko (tak ji to vysvetluju, ze tohle uz neee). Je to snad prvni clovek v Asii, kteremu spulu s CZ nesepne fotbal, ale ceske sklo. Dokonce ze sebe vyloudi nejake tony jednoho z nasich skladatelu a pta se me, kdo to je. Ale bohuzel takovy hudebni ignorant, jako ja, ji neporadi:)

V mesite:

Z pani nakonec vypadne, ze je vlastne Japonka. Jak nas vlastne cizinci budou znat, kdyz to ceske sklo uz se snad ani skoro neni, ceske pivo je preci nejlepsi, ale ve svete se zatim moc neprosadilo a o fotbalistech je lepsi se momentalne radeji ani nezminovat. Jsme si to zavarili:( No jesteze mame toho Kafku, a pak Kunderu ve Francii:))) Koho dalsiho lide znaji, uz netusim, vlastne snad posledni Cech, co to jeste za nas ve svete snad pozitivne zachranuje a lide ho ve svete aspon trosku znaji, je stale Havel:)

Prochazim si muslimskou ctvrt, vsude samozrejme cisto, az neskutecne cisto. Jak to tu delaji, netusim, ale zrejme spise nez ty zakazy tu proste lidi dokazali takhle vychovat. Kose jsou na kazdym rohu, tak neni potreba hazet neco na zem. Nejvtipnejsi mi to prijde pak v Chinatownu, kde je stejne cisto jako vsude, ale kdyz to srovnam s "cistotou" v Cine, musim se ji smat. Kdyby si tu nekdo jen flusnul na zem, zrejme by to od ostatnich pekne schytal...

Jinak pres vsechny ty zakazy, jsem si myslel, ze tu bude mit kazdy clovek policajta kousek za zadkem, ktery jen ceka na to, aby vytahnul nejaky ten pokutovy blocek, rakosku nebo kamen. Ale kde nic tu nic a presto kriminalita je pry v Singapore jedna z nejnizsich na svete...Mozna tu ma u zadku kazdy policejni kameru, ale nic tu nevidim:)

Pokracuji pruchodem Bugis street, spoustou obchodku s vecma co maji, ale obcas nemaji zadny smysl. Prodavaci se prekrikuji. Zajimavy je, ze i v Hi-tech svete Singapore dokaze zaujmout a zastavit lidi predvadeni blbeho UV krajece, nebo vykladani o nejake masticce, mozna z hada, mozna na hadi ustknuti. To melo asi nejvetsi uspech. Bohuzel v jednom stanku objevuji hodinky, ktere musim mit. $35, ale zatim nekupuji, vratim se pro ne zitra.

Had byl podle me nakonec umely....

Pokracuji, ale uz jsem nevydrzel, zastavuji se v obchodnim centru Suntec, jedno z nejvetsich, co tu je. Zabloudim snad do vsech pasazi, vidim jak tu relaxuji manazeri na poledni pauze. Par ran a stres je pryc:) A jo obed, bricho uz vola, tak rychle do mistniho food courtu si dat neco k jidlo. Nejdriv udelam pruzkum minijidelen, nakonec vyhrava kachynka set – kachna, polevka a jeste k tomu neco bylo:) V Singapore je sice draho, ale jidlo je tu vlastne docela levny, dobry a hlavne je vsude:) Za obidek caluju asi $6.

Manazerska relaxacni pauzicka:

Bezim si prohlednout hotel Raffles, tu snad nej SG ikonu, co tu maji. Je to kolonialni krasa, jeste ze to vydrzelo a neprevalcovali to buldozerama, tak jako vetsinu mistnich starych staveb. Zvladnu si prohlednout i jejich muzeum, nejlepsi na tom jsou ty stare fotky a zjisteni, ze tento hotel stal puvodne u more, kdezto dneska uz je to asi tak pulkilometru od more. I takovy je vyvoj SG, mista tu narozdavani opravdu neni.

Hotel Raffles:

Pokracuji do CBD (central business district), takovy SG Manhattan, Defense nebo prazska Pankrac. Ne to vlastne ne, i budova CR by tu byl mezi temi obry takovy mrakodrapicek...a dalsi se tu stavi, mesto se rozrusta bleskovou rychlosti...Probehnu znovu par food courtu, jsou tu vazne vsude, pekny je La Puat.

Food court v po poledni pauze:

A jak se mesto rozrusta zjistuji v SG mestke galerii. Vsechny vystavy jsou o penezich a dost casto o spravne vynalozenych penezich. Tady na tom fakt nesetrili, nebo ty penize jen vhodne pouzili, nevim. Ale to, jakym zpusobem tu komunikuji a predstavuji rozvoj mesta obcanum, tak za to asi dostavaji 1 s **. Jak tu nemaji problemy, tak tu asi maji cas resit rozvoj. Vystava vskutku vyborna, sem by se meli jet prazsti radni inspirovat. Virtualni i nevirtualni modely, ruzne nakrasy a plany, vystava super. Myslel jsem si, ze to bude tak na pul hodky, ale nakonec tu travim pres hodinku casu a odchazim jen proto, ze je mi uz desna kosa. Sem se prazsti radni vlastne nepodivaji, uplne jsem zapomnel, ze maji to narocne studium a honbu za tituly na VSFS:) Skoda, meli by sem jet a priucit se, jak takove vystavy delat. Asi protoze ma Praha tolik problemu, tak se resi jen to a kam vlastne Praha se chce vyvijet, to uz nikdo nevi, asi ani na magistratu:(

Moderni planovani - urednicky zasah do vystavby:

Naproti designove reddot museum, dneska maji zavreno, tak snad az v patek. Aspon mirim do Chinatownu, s cistotou v cine to nema nic spolecneho:) Probiham par kramku, v jednom se zastavuju ohledne fotaku. Clapek ind super prijemnej, tak spolu asi 20 min kecame, ale za fotak Canon DC10 chce nakonec petikilo, coz je nad moji hranici, tak nekupuju.

Jsem hrozne upajdanej, relaxuji na zahradce Mc s jejich zmrzlinou v ruce, asi se stavam na ni zavisly.

Na vecu se vracim do La Paut, kuratko vyborne, caluju asi jenom bura. To jidlo, to je tu vazne super:) Miluju to tu, mnam mnam.

Vracim se na hotel vyrelaxovat, trosku zanetuju a pozdravim se s EL, ktera by pry chtela znovu nekam jet. No nemam moc casu, protoze se rozhodnu obhlednout nocni SG. Jdu nejdriv do Chijmes, takova skupinka baru v kolonialni ctvrti, ale spis trosku snobarna, tak sem ne. Mirim do Club street, tady to uz preci podle nazvu musi zit. Ale ne, sakra, je tu mrtvo, jak kdyby H1N1 se rozdavala prave tady. No tak co to nabrezi, zkousim to tam, ale uz je pozde. Prochazim i kolem toho slavneho ESKI baru v Circular line, kde se pije v mrazu. Bohuzel jediny, co se tu dost podle LP zahreje, je penezenka, takze sem ne. Uz je hodne po pulnoci, spise jedna a vsude to vypada na zaviracku. "Utery, tak to se zrejme v Singapuru nekali". Tak neuspesny, snad se vydari zitra neco kde to zije najit, tady to rozhodne neni.

Tak aspon, ze ten Singapore je v noci tak hezky...

Jak jsou ty ulice tady siroky, clovek se tu citi naprosto bezpecne, vsechno docela osvetleny a ulice naprosto prazdny. SG sice asi mesto zakazu a zrejme takova evropska utopie a obcas mozna z evropy mirny posmech na vsechny ty zakazy a prikazy, ale zas na druhou stranu, kdo by si nepral chodit po uklizenych chodnicich, mit velmi dobre fungujici mestskou dopravu, nemit dopravni zacpy (asi tu fakt nejsou), mit poctive taxikare, malou kriminalitu - no asi sen kazdeho mestskeho politika. Prekvapive se jim to tady snad, alespon v teto oblasti, dari.

Autor: Jan Kubanek | sobota 7.11.2009 10:30 | karma článku: 14,07 | přečteno: 899x