27/9/2009: Kambodza: Phnom Penh -> Siem Reap

V 700 uz jsem na recepci, ale mikrobus pro me prijizdi az okolo 735. Mam dojem, ze akce "at jsem na recepci v 7" byla sloucena s domnenkou, ze si u nich v hotelu jeste zakoupim snidani. No jo, taky ze jsem zakoupil, moje 63. cestovatelska omeleta se syrem:) Behem snidane se seznamuji s nejakym Amikem Skotem, ale ten jede do Kratie. Prestoze pry tedka pracuje v Koreji, je z Asii, nebo spise z Kambodze, trosku vyplesknutej. Me to uz tady vsechno prijde takovy normalni. Amik jede na sever na delfiny do Kratie, kdezto ja do Siem Reapu na Angkor Wat.

 Odjizdime spolecne dodavku, ktera drzi pohromade podle me jenom vylozene silou bozi. Bocni plechy odstavaji a jsou prorezle zkrz nazkr, auto se cele klepe. Tohle by nedostalo technickou ani pres poradne tucnyho kaprika. Tohle auto muselo objet celou zemekouli nejmin 20x. Nebo vlastne ne, zapomnel jsem, ze jsme v Kambodzi a tady cesty pry byly a nektere by stale jeste mohly byt cviciste pro jizdu tankem v tezkem terenu.

Nicmene jsem dovezen nekam do centra PP, tam naskakuji do autobusu, ktery vypada, ze te vule bozi k udrzeni pohromade potrebuje trosku mene, no tak snad dojedem. Autobus je nejake lokalni spolecnosti, nejedna se o nejaky turist bus jako ve Vietnamu. Vicemene je tu tak 15 Kambodzanu a pak 2 Anglofonci. Ale asi nepomer je dan brzkou hodinou odjezdu. Dava se se mnou do reci nejaky lokalec, mluvi docela dobre AJ, vysvetluje mi srandu, kterou pousti v televizi. Je to pry nejoblibenejsi komicke duo v Kambodzi. Ja se moc nesmeji, moc tomu nerozumim. Kazdopadne ty dva typci vypadaji asi jako Vychodni Nemci s knirkem, takze predpokladam, ze to rozhodne vtipny je:) Kecame tak o vsem, hlavne o bilych dedcich lacnych po Kambodzankach a zlatokopkach:)

Autobus se asi v 8 vydava na cestu. Pred rokem byla pry cesta PP-Siem Reap naprosta katastrofa, snad to ani nebyla asflatka. Nicmene Kambodza jede nahoru a s tim dochazi k oprave silnic. Doba cesty se zkratila na polovinu z puvodnich 12ti hodin a snad az na jeden usek dlouhy tak max 20 km je cesta krasna nova asfaltka. Jsem zvedavy jak dlouho jim to vydrzi. Tahle zeme se budu muset za chvili postavit na vlastni nohy a nespolehat se na pomoc a prisun "zadarmo" penez ze zahranici. Prestavky delame snad kazdou hodku, hajzliky vetsinou ciste.

Jedna zastavka je v meste cesky zvanem Pavoukov. Mistni specialita jsou smazene pavouci. Nevypadalo to vubec vabne, chtel jsem si udelat aspon fotku ale babka chtela 1USD, tak za to mi to nestalo. Kazdopadne jak je cesta nova, tak mam dojem, ze ridic to fakt az moc predhani. Jeste tak pred rokem to tu nemohl rozjet snad vic jak 40km/h, ale tedka bych odhadoval, ze na rovnych usecich jedem docela dost pres stovku.

Cestu bud procucim z okenka nebo dopisovanim blogu. Kazdopadne presne ve dve dorazime do SR, zastavujeme na nejakym provizornim, skoro snad ilegalnim autobusovym nadrazi nebo co. Tam uz na me ceka tuk tuk s ceduli "Welcome Mr. Kubanek", tak jak mi to zaridili v hostelu v PP.

Jedem snad pres cely mesto, nektere ulice tu nejsou vubec opravne, dost der, no nic moc. Dojizdime do hostelu. Puvodne mel pokoj stat 4USD, ale nakonec stoji 6USD. To se mi nelibi a tak to usmlouvam na 4.5USD. Vim, ze bych mohl klidne dostat i za 4USD, ale uz si po te ceste a rannim vstavani chci odpocinout a za to mi to uz nestoji.

Zacina navic prset, tak relaxuju na pokoji, v recepci na internetu a pri odpolednim obede v hostelu. Jakmile prestane, vyrazim do mesta. Mam dojem, ze dnesek mam na zazitky takovy maly, tak to musim nejak napravit. Mam nakou blbou mapku, nedari se mi najit centrum mesta a navic v hostelu mi do LP zaskrtli snad jinou ulici nez puvodne hotel stoji:) Navic pak zjistuji, ze v LP je reka smerem na SV, kdezto v prehlednejsi mapce, kterou pozdeji ziskam, je na S:( No dobry.

Prochazim mesto, vypada to tu fakt dost pokrokove. Zapluju do mistniho supermarketu, pani Trhanova (prispevek Saigon dle LP) by na vyber potravin, co tu maji, koukala jak kapr. Opravdu slusny, ani ja jsem tohle necekal a kocham se vyberem potravin, co tu maji. Je tu daleko vetsi vyber potravin, nez napriklad byl v nekamilionovem cinskem Kunmingu v Carrefouru. I Erin rikala, ze v PP, co zasla do jednoho supermarketu, byla sirokym vyberem prekvapena. Maji tu vazne vsechno, cenove jak co, neco drazsi neco levnejsi nez u nas.

Mistni obchodak:

Pokrokovost se ve meste projevuje i nabizenyma pochoutkama u stanku. Tuhle stravu budoucnosti si nemuzu nechat ujit a zkousim jeden kousek. Zacatek byl docela slibny, ale pak najednou to preslo v nejaky hnus a ta chut uvizla v krku. Chutnalo to jak nejaka presmazena ryba. Fakt hnus, neni to dobry, usmeju se a zbytek, zrejme nozicky, vyplyvnu jen co na me pani od stanku nevidi. Cele odpoledne mam pak v krku tu chut presmazene ryby, nedari se to vyhnat ani 5ti zvykackama znacky Orbit (pochybuju, ze mam svezi dech) a ani jednim pivkem znacky Angkor:(

Jeste ze zatim zijeme v dobe "vepra-knedla-zela". Jestli je tohle budoucnost, tak to se nemame na co tesit:)

Dalsi pokrokovost se projevuje mistnima zpomalovacima pruhama, tady vlastne dirama. Mam dojem, ze tohle se zkouselo behem komunismu u nas, zrejme se to ale moc neosvedcilo. Kazdopadne v Kambodzi to ve mestech dost frci. Aby to nemeli Kambodzani tak snadny a nevideli hloubku zpomalovadla, jeste jim tam lejou vodu. Kazdopadne musim uznat, ze kyzeny efekt to ma, nikdo nepresahuje na hlavni krizovatce ve meste rychlost 5km/h. Mozna je to vlastne jeste lepsi nez kruhovy objezd, tady k zadne nehode asi ani dojit nemuze, koncentrace na prejezd zpomalovadel je maximalni, pravdepodobnost nejakeho mikrospanku je tu naopak zcela minimalni:)

Siem Reapske zpomalovadlo:

Projdu si tedy mesto mimo centrum a jdu zpatky na hotel. Relaxuju a asi za hodku se vydam na veceri. Snazim se najit to centrum, ale proste mi to nejak nejde a nejde se mi vubec chytnout v mapce od LP. Nakonec se asi po pulhodine chytam a zjistuji, ze na prvni krizovatce staci zahnout doprava a ne jit rovne. Centrum a spolu s nim vsechny ty kolonialni budovy jsou asi pekne, ale uz je tma.

Zapadnu do jedne restaurace, ktera vypada, ze na ni mam a davam si khmerske knedlicky, sreapskou specialitu jmenem Amok a ananasovy sejk. Knedlicky nic moc, nevim jestli se to serviruje studene nebo ne, ale teple by to chutnalo jednoznacne lepe. Vzpominam na Taiwanske:) Amok je docela mnamka a hlavne je toho opravdu hodne, takze se docela slusne prejidam, sejk je mozna lehce podprumerny, ale stale dobry.

Kazdopadne protoze jsem nejaky takovy unaveny a rozlamany, rozhodnu se provest akci "Khmersko thajska masaz". Po tom co provedu marketingovu pruzkum lokalniho masazniho trhu s velmi prizemnim kriterim "hezke khmerske slecny = kvalitni masaz", se pro jednu masernu rozhodnu. Zacatek probiha standardne, nohy, je to prijemne. Horsi je masaz zad a tela, kdy ze me snedeny Amok malem snad vyskoci. Nastesti to ale zvladam bez jedine zlomene kosti, ale byla to opravdu fuska to vydrzet. No kazdopadne docela prijemny. Behem masaze slusne sprchlo, mam na to nacasovani vazne kliku:) Dole jeste dostavam cajik a caluju 8USD, citim uvolneni a spokojenost:)

Pak uz jenom nekolikrat obejdu centrum, abych si ho dostatecne uzil, kdyz to odpoledne nevyslo a jdu na hotel na net a spat, protoze zitra me ceka kambodzke velkolakadlo jmenem Ankor Wat.

Autor: Jan Kubanek | čtvrtek 1.10.2009 19:07 | karma článku: 15,24 | přečteno: 1118x