27/8/2009 – Taipei IV – 101 a tajpejske knedliky

Rano se mi podarilo vstat na Taipei vcelku brzy, kousek pred devatou. Jeste jsem neco organizacniho resil a trosku si cetl o Vietnamu, kam se zitra presunuji.

No nakonec jsem se z bytu vydal kousek po 11, ale to je vcelku uspech. Chtel jsem se jit rychle podivat do National Palace Museum, pak to vzit pres Taipeim mani station food court a obchodak ve tvaru golfovyho micku a skoncit na symbolu hlavniho mesta – mrakodrapu Taipei 101.

Cesta do muzea docela v poho, akorat jsem nejak nevedal, jak se plati v autobuse. Prekvapilo me, ze se tu plati az pri vystupu, takze vsichni museli vystupovat vpredu. No vcelku neprakticky, protoze vpredu se i nastupovalo...

Muzeum vcelku pekny, akorat jsem musel pani za pokladnou presvedcovat, ze jsem jeste student. Vsimla si meho propadleho ISICu (to je ta nevyhoda, kdyz tu umi anglicky, ha ha) ale povedlo se a za 60NTD jsem byl vevnitr. Muzeum je mega velky a nektery exponaty stoji docela za to videt. Trosku tomu ale chybi nejaka koncepce, protoze se tak nejak divne skace z jednoho tematu do druheho a neni zadna souvislot. Pekny jsou nejaky exponaty ze zakazaneho mesta z Pekingu, ktere se sem podarilo "premistit" Cankajskovi, kdyz zdrhal se svojim tymem z Ciny:)

Je tam taky jeden sutr, ktery vypada jak spek, fakt k nerozezani. Bohuzel ten spicek nemam na fotce, protoze set u nikde nesmelo fotit:( Jinak se mi zdalo, jako kdyby se tu bilym davalo dneska neco zadarmo, protoze vsichni turisti byli fakt snad dneska tady:) No v muzeu na koukani toho spousta, ale ja jsem to musel proletet rychlosti kuloveho blesku, protoze jsem toho dneska chtel stihnout hodne. I tak jsem se ale z muzea dostal az ve tri, prvnim busem to vzal na metro a odtud na Taipei main station. Tam mel byt nejstarsi food court v Taipei, jsem to chvili nemohl najit. Myslel jsem, ze bude nejaky vic sokoidni, protoze dolni cast haly nevypada nejak extra moderne, ale stacilo vyjit o patro vys a tam uz to bylo zase o 25 let vepredu:) Dal jsem nejaky nudle s masem, vcelku dobry, akorat az po objednani jsem si vsimnul, ze u vedlejsiho stanku je hezci obsluha:)))

No taky jsem si vsimnul, ze je tam Burger King. Jsem si myslel, ze Taiwan preziju bez hambace, ale nedalo mi to a chtel jsem zjistit, jestli je to stejne hnusny jako vsude jinde a fakt je:) Whopper za 95NTD:)

No nemel jsem uz cas na ten golf, tak jsem to vzal rovnou na Taipei 101. Vstup docela mastny, dostal jsem studenskou slevu, takze jsem to mel o 30 levnejsi (370). Ha ha, sleva fakt super. Ale musim uznat, ze to stalo za to a z nastevy 101 jsem byl fakt nadsen. Je tu maji nejrychlejsi vytah na svete takze cesta do 89. patra na vyhlidku trva jen neuveritelnych 37 vterin od zavreni dveri do otevreni. Fakt zazitek a zajimavy je, ze jsem necitil absolutne zadny pretizeni a to jsem predtim snedl ten Burger king. Bych cekal, ze se to nejak projevi a muj zaludek to uzemni:)

Na koukani je tam cele to 89 a 88 patro. Vyhled dolu fakt jakt z letadlo. Taipei 101 trosku pusobi jako Sarumaova vez v Panu prstenu, protoze vsechny ostatni nekolikanasobne prevysuje a ostatni mrakodracky pusobi z te vysky jako takovy kadibudky:) Nahore je i vysvetleni toho, jak se to stavelo a co bylo vsechno udelano pro bezpecnost. Je to asi takova stavarska lahudka, asi neco co se jen tak nestavi. Mezi patrem 90-88 je 660 tunova koule, ktera vyvazuje veskere vykyvy, takze vez se nahore vubec nehybe. Vyhlidka bohuzel nic moc, protoze bylo mirne zasmogovano, ale bylo videt vic nez v HK:) Fakt jak z letadla:) V 88 patre jsou nejaky kseftiky, ale moc kseftu tam asi neudelaji, nikdo moc nekupoval.

Vyhledy:

Cesta dolu uz byla znat, zrejme se uz ten hambac vytravil, takze clovek citi takovy jemny pocit lehke beztize. Dolu to jede pomaleji nez nahoru, asi by to mohlo jet rychleji, ale to by tam museli mit kyble, kdyby se nekomu udelalo z toho stavu beztize nevolno. No mohli by to tam mit jako atrakci, ja bych urcite sel:)

Jsem chtel najit nejaky bikeshop, ale v okoli veze nic nebylo, tak mi na infu poradili neco o 2 stanice dal, ale tam jsem nic nenasel a nemel uz moc casu, musel jsem spechat na veceri. SL me a KB pozvala na veceri do proslavene tajpejske restaurace Daitufeng, nebo tak nejak.

Prisel jsem o trosku pozde, ale to nevadilo. Restaurace nebrala objednavky na stoly a tak jsme museli cekat. Dostali jsme poradove cislo 45, momentalne jel stul cislo 32. No tak jsem cekali a udelali aspon objednavku. Marne jsme s KB v pameti patrali, kde v Pze se musi stat fronta na restauraci a pak jsem jen prisli na Grosseto na Partyzanech, jinak nic a to tam je vetsinou takova fronticka, kdezto tady se jednalo o regulerni naval a tesil jsem se na ten gurmansky zazitek pro me chutove poharky:)

Asi za 25 min prisla na nas rada a sedli jsem ke stolu. Zacli nosit jidlo, protoze uz to pro nas meli hotove. Knedlicky sice nebyli ani bramborove, kynute ani houskouve, ale i tyhle byly vyborne. Mnam mnam, meli jsme jedny zeleninove a jedny veprove. Fakt lahudka, zadny rozvareny testo jako v Cine. Chutove poharky dostavali zabrat ale chrochtali si blahem a zaludek se pozvolna naplnoval az k naprostemu uspokojeni. Super vecere. K tomu jsme meli jeste nejakou kureci policicku, vyvar jedna basen, lahudka:) Na zaver prisel dezertik v podobe knedlicku plnenych sladkyma fazolema. Chutna to trosku jako takova divna cokolada, ale je to fakt dobry. Jediny co nebylo jako v Cine, tak byla cena. Celkem 1360 NTD, ale platila SL, tak az prijedou do phy, tak se to musi nejak oplatit:)

Tajpejske knedlicky:

a jejich priprava:

No spokojenost, jsme museli vytravit tak jsme pred dalsim dezertem museli dat kolecko kolem nakupni ctvrte. Nakonec jsem skoncili v Taipei vyhlasene zmrzlinarne Ice neco. Dali jsme dohromady Jumbo mango. Mango lahudka, ono tady to chutna fakt jako ovoce, krasne a neskutecne sladky, mekkoucky a vonavy. To co se u nas vydava v obchodech je prd mango, spis nejaky "fejk" z Ciny:)

No a protoze Taipei je mesto skutru a SL tu byla na skutru, tak ze me povozi po Taipei. Uf uf! Nasadil jsem helmu a jelo se. Jako jedna z mala mela plnou helmu, kdezto ja tu vecernickovskou cepici, tak me to trosku videsilo, jestli nepojede jako mistni kamikadze. Nastesti ne, nevim jestli kvuli me nebo jestli tak jezdi normalne, ale jela fakt opatrne a na kazdy krizovatce pribrdila a koukla, aby nas nikdo nesejmul. Jeji skutr je 15 let stary, hodne osunteli s rozriznutym sedlem. Pry se to tu tak dela, protze tyhle skutry se pak nekradou:) No taky dobra taktika. Vemte kladivko a bouchnete si parkrat do karoserie a asi mate jistotu, ze zlodeji vase auto obejdou:) haha.

Cestou pres jeden bikeshop Giant jsme dojeli ke 101, prosli par kseftu. Jsem si predtim nevsiml, ze vnitrek je tak velky, asi jako mensi fotbalovy hriste. Luxus nad luxus, me by snad ani v tech smradlavych sandalech nepustili dovnitr:)))

Poprve ve 29 letech sem byl ve Starbucku, dali jsem nejakou ledovou cokoladku, no fakt dobry:) Jsme kecali,ja prozradil par info o businesse co jsem si pamatoval, nebo spis nepamatoval haha atp. SL me pak odvezla domu ke KB, skutrovani v Taipei jsem tedy prezil. Jizda na skutru je docela prijemna, protoze okolni vzduch krasne chladi.

No vecer uz jenom priprava a taktika na to, jak udelat z meho batohu jen 15 kilogramovy, protoze u Air Asia mam zaplaceno jen 15kg:) Nechtelo se mi priplacet za kila navic:)

A jeste na zaver spravny postup konzumace Tajpejskych knedlicku:

Autor: Jan Kubanek | úterý 1.9.2009 10:09 | karma článku: 15,84 | přečteno: 1456x