23/9/2009 Vietnam: Delta reky Mekong II

Rano se probouzim jako obyvatele delty Mekongu (asi s vychodem slunce). No trosku brzo a blby je, ze jsem nesel spat brzo jako to mistnaci delaji. Prokecal jsem s Emanuelle vecer u tech 2 pivek:) Abysme nahodou nezaspali a nepozdrzeli odjezd ostatnich ucastniku nasi kosmopolitni zajezdove skupiny, vsichni jsou buzeni tak okolo ¼ na 7. Fuj to je tedy cas, ale co se da delat, na trh se musi brzy, abysme nakoupili to nejlepsi zbozi...

 V hotelu to mame dneska se snidani, davam si zase vajicka, protoze to ma nejvic kalorii, ktere potrebuji hojne doplnovat. Kousek po sedme odchazime s Emanuelle asi jako posledni k pristavu, kde uz na nas ceka lod, ktere nas odveze na trh. Dneska nastesti nejsme obleceni jako oranzovi agenti a vietnamsky parecek si uz asi ty vsi v noci taky vybral, tak cesta probiha k memu zklamani pomerne normalne bez nejakych zjevne viditelnych vystrelku.

Kousek pred plovoucim trhem nabirame houmstejaky (turisti, co si priplatili za to, ze muzou zustat u Vietnamcu doma). Cesta po rece je opravdu uzasna. Zrejme prave probiha dopravni spicka, prevozy jezdi sem a tam a neustale myjime ruzne lode, od lodky pro jednoho cloveka az po takove polovicni cluny, v kterych se u nas vozilo uhli nebo pisek, nebo pro Prazacky na tom bylo postaveno divadlo bratri Formanu.

Hodne lodi, co mijime, tak to vypada, ze se sotva drzi nad vodou. Vetsinou to je zapricineno presmaximalnim nakladem. Ale mozna je to tak normalni, co ja vim.

Okoli reky je jak okoli u silnice, spoustu domecku a obchodu na kulech, sem tam nejaka ta vodni pumpa atp. Nektere z tech domecku vypadaji, ze se co nevidet sesunou do Mekongu.

Mekong:

Asi po 45 min jizdy dojizdime k plovoucimu trhu. Sice tu jedem jak turisti na cumendu a ne nakupovat, ale trh je zas neco jineho, nez jsem si predstavoval (zatim jsem videl jen ten u Bangkoku). Tady se spis jedna o takovy velkoobchod. Vetsina lodi prodava jenom jedno zbozi. Aby bylo nakupujicim jasno, co se na lodi prodava, z kazde lodky couha takovy bambus a na tom je napichnuty nabizene zbozi.

Takze tohle je treba prodejce ananasu:

Prodejce kokosu:

A tady uz maji rozsirenou nabiku, v podstate se jedna asi o takovou mensi Ovoce-Zeleninu. To bude zrejme nejaka pojizdna Jednota. Momentalne probiha prodej zeli.

Tech trhu na rece je nekolik, tenhle by mel byt ten nejvetsi. Nevsiml jsem si, ze by tu byly pritomni nejake nadnarodni velkoobchodni retezce. Vypada to, ze Vietnamci mezi sebe nikoho nepusti:)

Obcas se tu vyskytne mensi lodka s napojema pro turisty. Na jedne jako marketingovou lakacku pouzivaji to, ze piti prodava nejaky maly klucina. Kluk rozhodne uz skolniho veku a dneska tady skolu urcite maji. Moc se to tu bohuzel asi neresi. No kazdopadne nejaky Frantik si kupuje malou vodu za 10VND. To je trosku ojeb, protoze normalne stoji tak max 5VND. Frantik aby nebyl za blbecka, tak vysvetluje svym kamosum, ze mu to nevadi:) No me by to vadilo, proste ferovy jednani musi byt na obou stranach, takovy by mel byt pristup vsech ucastniku nakupniho rizeni.

Prohlidka trhu se mi libila, no asi tezko bych to videl jet tu sam a nebo by me to vyslo podstatne draz. Dalsi akci je prohlidka "tovarny" na vyrobu ryzovych placek. Cestou se snazim prodat Frantikovi vypitou kolu, i se u toho prodeje usmivam jak Vietnamci, ale nema pro me takove slitovani jako pro toho maleho klucinu:( Pritom podle me uz taky vypadam docela bez penez:)

Prohlidka vcelku ok, ani nemusime nic kupovat. JJ furt mlel neco o tom, jak tu ty lidi ziji v bide. Chudaci to mozna jsou, nechapu proc to musel neustale zminovat a to jeste ne zcela vhodnym zpusobem. Podle me co vidim, si ziji normalne na pomery v delte Mekongu. Nejstrasnejsi bylo, ze nam sel ukazat i to, kam chodi na zachod. Nevim jestli je to jenom jako, nebo jestli je to doopravdy, ale spis to fakt tak je. Hovna padaji do jezirka, kde je pak jedi ryby a ty se prodavaji na trhu, kde je jedi lidi. A takhle to jede dokola. No doufam, ze jsem vcera nedal zadnou hovnozroutskou rybu, fuj.

Chudaci pri vyrobe:

Tohle by se opravdu mohlo z programu vypustit. Tak ten hajzlik vypada takhle:

Jinak kdyz jsme u tech hajzliku, tak vietnamsky se muzi rekne "Nam". Pokud je nekdo blbej a nepamatuje si to, pak staci se podivat do zrcadla a musi to byt kazdymu cloveku majici zaklady aj jasny...

Cestou jsme ztratili jednu Francouzsku (vietnamskou). JJ zorganizoval patraci komando, nakonec se po pulhodine naseho cekani v jedne kavarne, nasla. Ostatni jeji kamosi ji docela sjeli (ale dobre ji tak), se vymluvila na to, ze nase skupinka sla moc rychle...Jen jestli nebyla domluvena nejak s tou majitekou kavarny na nejake te provizi.

Cestou naz5 k lodi prebihame pres opici lavky, ktere tu spojuji jednotlive ostruvky. JJ musel mistnakovi neco nenapadne zacvakat, ale ja jsem to videl. No ono kdyz po tom prejde 40 tlustych turistu, tak ta oprava asi taky neco zabere.

Vracime se lodi nazpatek k hotelu, tam mame 47 a pul minuty na jidlo. Bezime do restosky jak vcera, jidlo bylo totiz eno nuno. Vcera jsme se opravdu s vyberem nemylili, v restauraci je narvano mistnakama, ostatni restaurace po meste vetsinou zeji prazdnotou.

Slozite vybirame, abysme nakonec ja s Emmanuel dostali neco, co jsme si vubec neobjednali. Ale co, neresime to, neni cas. Navic dokonce to tak nazdobili, ze by se ani kuchari v zapadackych restauraci  luxusnich hotelu za toto jidlo nemuseli stydet. Sice jsme nedostali to, co jsem si objednali, ale za precteni nasich chuti si ode me tato restaurace vyslouzi nejlepsi jizanske hodnoceni. Za obed jsem navic dal jenom 40VND:)

Muj obidek:

Po "o" se loucim s Emmanuel, jede z5 do Saigonu, zatimco ja s Ejrin fricem smer Chau Doc.

Cestou to berem pres krokodyli farmu, ktera je trosku hodne bidna, stejne jako pruvodce, kteryho dostaneme. Krize se zrejme na krokodylech znacne projevila, protoze vsechny mladatka zrejme vyhynula. Neni tu ani jedno. Tesil jsem se na fotku s krokodylem, ale kde nic tu nic. Jediny vzrusujici okamzik nastal, kdyz nejaky klucina vlezl na zidku, ktere oddelovala krokodyly od navstevniku. Sel chvili po te zidce, nez ho nas pruvodce serval, jako ze tohle teda ne. Puvodne jsem si myslel, ze to byl nejaky kluk ze zeme krokodylu Dundee, ale nakonec se ukazalo, ze je z rodinky Francouzu. Nechapu jak mu to mohl jeho otec, ktery sel asi 2m za nim, dovolit. Krokodyl vypada za zidkou sice line rozvaleny jak Cesi na plazi v Chorvatsku, ale myslim, ze by si na tomhle mladem masicku pekne rychle smlsnul.

Farma:

Zbyvajici cesta do Chau Doc je docela desiva, takova uzka cesta na ktere se neustale miji milion motorek, autobusu a nakladaku a spoustu deti na kole. Zrejme vlivem naseho kristaloveho budhy dojedem cely az k posvatne hore Sam.

Bohuzel prsi a je bourka, tak se rozhodujeme vystoupat jenom ke klasteru, ktery tu je. Vyhledy z klastera smerem na Kambodzu jsou ale taky hezky.

V dali Kambodza:

Dost prsi, tak se vyslap na horu tedy definitivne odklada a jede se do hotelu. V pul sedmy mam sraz s Ejrin a jdeme na vecu do restaurace, ktera asi musi byt v LP, jelikoz je tu dost nabileno. Krome sikme obsluhy vlastne jenom zapadaci. Jidlo je ale opravdu vyborne, dneska jsem si vazne pochutnal a konecne se najedl, nebo vlastne prejedl, jako spravny Cech. Vecer prsi, jeste si koupim nejakou super sladkou, ale docela dobrou tekutiny z cukrove trtiny, projdeme mesto, nenajdeme internet a jdeme zpet na hotel. Puvodne jsem myslel, ze az prestane prset, jeste nekam vyrazim, ale vecer uz jsem jenom stravil na pokoji kambodzskou pripravou, ctenim a blogem a hlavne brzkym spankem:) (23h)

Taky jsem si udelal dneska fotku, ktera by mohla charakterizovat Vietnam. Zeme motorek a pestovani ryze, nebo taky rozdil zivota ve meste a na venkove:)

Autor: Jan Kubanek | úterý 29.9.2009 14:22 | karma článku: 16,58 | přečteno: 1386x