17/9/2009 Vietnam: Dalat a okoli

 Nevim cim to je, ale budim se ve Vietnamu hrozne brzy, zrejme se povietnamstuji:) Rano jsem se vzbudil uz v sest a pak uz jsme nemohl usnout.  Cele mesto se stejne muselo probudit maximalne v pul sedme, protoze podle zvuku to vypadalo, ze vietnamske armadni letecke sily trenuji nizke prelety nad Dalatem (nakonec jsem ale zjistil, ze tento zvuk vydava nejaky typ nakladaku, co tu obcas projede). Okolo pul sedmy jsem zaznamenal celkove 3 takove rychlo prelety. Kdyz prelety skoncily, docela obstojne ho zastoupil ridic autobusu, ktery pod mym oknem turoval a zhavil motor. Zrejme se chystal na zavod kamikadze bus rallye:( No noc tedy nic moc, tak jako obvykle....

Pozitivum na tom ale je, ze me to vyhnalo brzo z postelu. V pul osmy sedim uz dole v hotelu na snidani. Obligatni omeleta, tentokrat se syrem. Uz nevim, co rano jist. Jeste ze jsem v posledni chvili zpozoroval na obalu sklenice omacky plisen, jinak bych tu uz treba nebyl, haha:) Kdyz to doplnuji, tak by ji mohli aspon omyt:)

Rano si prochazim mesto a hlavne mistni trh. To je zase podivana, slepice asi trosku trpi, ale zelenina se tu smeje vsema barvama. Zase jsou tu sekce ryby, maso, zelenina, haraburdi, ruzne nesmysli a textil. No pekna podivana, bohuzel zadny prislusnice tradicnich horalskych kmenu, tak jako tomu bylo v Bac Ha, tu nejsou. Nebo jsou, ale jsou maskovany vietnamskym oblecenim:(

OZ sekce:

Sekce mackane slepice. Kolik jich tam tak muze byt?

Po prohlidce trhu si pujcuju motorku, cena 60VND, ani nesmlouvam, to je ferova cena. Ze tri motorek, co vyzkousim, beru tu nejmin spatnou. Vybral jsem si jako zenska, libila se mi cerna Yamaha. Pani do ni naleva aspon trosku vic benzinu, snad asi abych dojel aspon ke kilometr vzdalene pumpe:) Jako zastavu tu nechavam obcanku. Motorce nejde tachac, to neva, co lehce vadi, ze abych jel rovne, riditka musi byt trosku natocena doprava. Co se da delat, priste musim davat vetsi pozor a nevybirat podle barvy. Trosku se na tom musim naucit jezdit, ale jde to. 

Cesta kolem jezera v Dalatu:

Chci jet k tygrim vodopadum, cestou to beru pres vesnici Trai Mai, kam jsme vcera dojeli tim vyletnim vlackem. Nalezam i tu pagodu, "co se tu ma navstivit". Vubec jsem si ji vcera nevsimnul a jeji navsteva stoji opravdu za to. Takhle vyzdobenou jsem jeste nevidel. Dobry je, ze se da vyjit az na vrchol a videt vzechny ty plantaze a zeleninoplantazniky, co tu jsou. Jestli tu pouzivaji nadavku z Rychlich Sipu ty plantazniku jeden, nevim:) 

Plantaze a plantaznici, nebo tedy spis foliovniky a foliovnici:

Po pagode uz si to ficim na tygri vodopady. Prejel jsem odbocku, ale s pomoci nejakych domorodcu to nalezam. Sice neumeji nic anglicky, ale moji super vietnamstinou jsem pochopil, ze mam jet za nima a ze na me mavnou, kde mam odbocit. K vodopadum je to po takovy asfaltopolnacce a dost dolu z kopce, celkem asi 3 kilaky. U vodopadu dost narvano, krome me je tu totiz jeste nejaky deda, co vybira vstupny. Caluju 4VND za vstup a 5VND za parking:) To je teda drahota....:)

Jinak pri mluveni s domorodcema jsem zjistil, ze vietnamstina je tu mekkci nez na severu a daleko vice se podoba tomu, co zname od nas z vietnamskych stanku a obchodku v Praze. Tak mozna, ze k nam jezdi Jizane...

Vodopady vcelku pekny, ocenuji hlavne ten klidek neruseny nikym jinym nez hucici vodou.

Odjizdim z5 do Dalatu, v Trai Mai jsem chtel jet chvili podel te zeleznice. Ale ouha, ona konci uz tam za nadrazim a dal si v zeleznicnim korytku Vietnamci pestuji zeleninku. Aha, no tak jeste ze jsem je vcera nepresvedcoval, ze chci jet dal. Bych byl za debila.

Po Trai Mai jedu zpet do Dalatu. Je tesne pred 12, zrejme poledni pauza pro mistni studenty a studentky. Vsichni se vyhrnuli ven a nekam pochoduji. Dalat je univerzitni mesto, zrejme pro to, ze se tady v tom horskem klimatu (1500 m.n.m) snadneji uci a z hlavy se tim teplem, ktere panuje pri pobrezi, vedomosti tolik nevykouri. Vsichni maji uniformy, nektere studentky maji takove bile kalhoty a pres to zavinutou neco jako sukni. Zjistuji, ze pod spravnym uhlem dopadu slunce jim prosvitaji kalhotky, ze by zamer, jak upoutat pozornost mistnich studentu?:)

No kazdopadne neobjizdim studentky dokolecka jak uchyl ale jedu kolem Jezera vzdechu, abych dojel do Udoli lasky. To jsou teda romanticke nazvy:) Jezero vzdechu je normalni jezero, akorat je tu hezky upraveny parcik, tak asi jako vsude v Dalatu. Jezero je malinke, nicmene pujcuji tu i slapaci labute. Rad bych se zeptal, kolik zakazniku za rok maji, ale neni tu nikdo, koho bych se na to mohl zeptat. Pocet zakazniku je podle me tak do deseti:)

Cesta do Udoli lasky se mi nejak zamracuje. Opravdu na tu lasku nemam stesti, haha:)

Udoli lasky ma byt ultra mega kyc a taky takovy je. Vstupny 15VND slibuju na Vietnam velkolepou podivanou. Kyc kyc, vsude kam se clovek podiva. V podstate je to dalsi takovy upraveny parcik, akorat ze tematicky s motivy lasky:) No desny. Snazim se najit novou lasku, bohuzel vsechny tu jsou v paru, jedina neparova je tu tato, tak si s ni aspon delam foto:

Obloha se zacina nejak do tmava zatahovat, vypada to na nejaky mensi destik. Jdu do takove maleho pristresku a pozoruju, jak se po jezere asi tak 1m/s dest priblizuje k me boudicce. No uz to nevypada na mensi destik, ale spis na vetsi slejvak. Bez varovani zacnou padat nepretrzite provazy. Jeste ze jsem v schovan v boudicce:)

No myslel jsem si, ze to tak za 10 min prejde, ale obloha se nejak zvlastne zatahla a den jakoby prechazel v noc. Po 10 min prisla bourka, sleha to tu vsude okolo, neni to tu moc pekny. Udoli lasky se promenuje v Udoli smrti. Asi 300m to bouchlo vedle do kopce, kurna to byla slupka. Zajimavy bylo, ze v elektricky skrince na boudicce to taky nejak kruplo. No neni to tu moc dobry, ale z boudicky nemuzu. Beru si na kebuli motohelmu, kdyby to prasklo do budky a zacly padat tasky. Blby je, ze zaclo fakt neuveritelne foukat, takze se neda nikam ani schovat, aniz by mi neprselo na nohy. Solidne se ochladilo, tak aspon o 10-15C. Najednou je dost kosa. V pristresku jsem stravil hodinu a pul, nez bylo mozne vyjit, aniz bych byl behem 5ti vterin mokry skrz na skrz. Navic jsem blb, nechal jsem si plastenku v kufru motorky:(

Zacina znovu prset, schovavam se do pristresku pro auta i s motorkou. No vzdavam to, beru plastenku a jedu do Dalatu. Chvili jsem jeste pozoroval mistnaky, jak prejizdeji velkou louzi. Akvaplejning je pro ne pojem neznamy, misto toho aby zmirnili tempo, radsi na to vic slapnou:)

Dest nadelal docela paseku, projizdim asi 50m dlouhy a tak 20cm hluboky jezirko, ktere se na silnici udelalo. Plus vsude je cervena hlina a sutry. Odkud se to navalilo, nevim. Kazdopadne zdarne to jako zkuseny easyrider bez padu projizdim. Zjistuju, ze moje plastenka do deste je dobra na chuzi, ale ne na motorku. Lokalci maji ponca, predni cast hodi pres riditka a neprsi na ne, na me prsi a je mi kosa:(

Dojizdim k jezeru do Dalatu, vsude sama voda a kaluze. Po prujezdu jedny mi zacne motor cukat. Myslel jsem, ze se mi dostala voda do motoru, ale situace je o mnoho vaznejsi, dosel mi benzin. Jsem si rikal, ze to risknu, ale nevyslo to. Kurna, je kosa a prsi, no nicmene odstavuju motorku a jdu pro beno. Pumpa je na druhy strane jezera, musim to obejit, asi kilak. Nastesti asi po 150m vidim stanek, naka babka tam ma mezi tema blbostma flasku s benzinem:) Jsem zachranen, o 2VND draz nez na pumpe kupuju jednu flasku od vina s benzinem (snad). Dosel jsem z5 k moto, zjistuju, ze flaska solidne klouze, ale nejakou zvlastni super reakci ala James Bond vypadnuvsi flasku s benzinu chytim nez se staci roztristit o chodnik. Uf uf, i pres to chladno mi naskocily na cele kapicky potu.

Motorku nahazuju ruco, elektricky starter nefrci, nebo vlastne spis nozmo. Jako za starych casu, to je romantika:)

Dojizdim do hotelu do suchyho a jdu na obed do V Cafe. Prima takova hogofogovejsi restoska, no taky caluju 130, kazdopadne dynova polevka stala za to, davam 1*. I Hanka Micholupu by si podle me pochutnala. Ve V caphe si ctu zrejme vietkongskou hlasnou troubu Vietkong News. Zpravam ze sveta vevodi zprava o politickych prebornicich z CZ o odlozenych volbach. Jsme dneska svetova velmoc, dekujeme Paroubkovi! 

Tak i ve Vietnamu o nas vedi...Dneska jsme tu zeme c.1:)

Prestava prset, ale cely Dalat je obehnan cernyma mrakama. Puvodne jsem chtel jet do Slepici vesnice podivat se na betonovou slepici a pokecat s domorodcema z ruznych kmenu, ale neriskuju to, tak nekdy jindy, nebo taky nikdy.

Postupne navstevuju dalatske zajimavosti:

Hang Ha: dum navrzeny nejakou prominentni vietkongackou architektou. Hodne ulitly, zrejme vliv LSD behem jejiho 14ti leteho studijniho pobytu v Moskve. Trosku to vypada jako dilo mistra Salvadora stoceny knir. Ale vcelku ok a zajimavy to videt, ze i ve Vietnamu je mozne neco takovy nesocialistickeho realizovat.

Bao Daiuv letni palac: pekna vilka, asi si nezil tenhle Vietnamec spatne.

Projizdim si mestke ctvrte, u pagody Lam Ty Ni jsem chtel videt toho znameho dalatskeho business umelce, ale je zavreno, tak asi uz odjel na tu jeho cestu kolem sveta, jak pise LP. Skoda..

Nakonec jsem se rozhodl jeste zajet k vodopadum Dantala, ktere jsou asi 5km za mestem. Zacina se stmivat, tak to jenom tak rychle probehnu. Prijel jsem asi po zaviracce, nicmene probiham brankou nepovsimnut a necaluju vstupny:) V okolni hospudce se sviti, TV bezi, ale nikdo tam neni. Trosku tajemne strasidelna atmosfera. Vodopady docela pekny, ale bezim z5 nahoru k motorce a rychle do Dalatu, abych nejel za uplne tmy.

Vracim moto, jdu na hotel a pak na vecu do nejaky restosky, kde jedli domorodci. Se mi to zda ale jako nejaka vojebavarna (jedl bych za stejnou cenu jako v poledni hogofogo, ale trosku mezi nakym hnusem), tak jdu do jiny, ta uz je ok a navic levnejsi a sympatictejsi obsluha v podobe usmevave vietnamky. Davam kure se zeleninou, na ktere je poznat, ze je opravdu cersvta. Mnamka:) Sem by mela jet ZTP, tady by to byl jeji raj. Jinak jidlo v Dalatu je pomerne na Vietnam drahy, nechapu proc... Rozhodne drazsi nez treba Hoi An nebo Sapa.

Po veceri uz jen ananasovy kokteil v baru co vcera. Vita me ten sympaticky cisnik, jsem tu skoro za stamgasta. Netuju a shanim info o Delte mekongu, co a jak. Zaviracka a jdu zpet na hotel. Mesto Dalat v noci moc nezije, vlastne tak jako vsude co jsem zatim ve Vietnamu videl. V deset vecer je tu dost mrtvo, vsichni uz spi... 

A cele odpoledne se to tu takhle mracilo pod dozorem sikmych oci...ze by to byl Velky bratr?

 

Autor: Jan Kubanek | pondělí 21.9.2009 15:25 | karma článku: 15,07 | přečteno: 1471x