12/8/2009 Yangshuo -> Guilin -> Shenzen

Rano jsem vstal tak normalne na nepracujiciho cloveka, dosel na posledni cinsko-americkou snidani a vydal se na cestu poslednim kamikaze busem v Cine. Ridic neprekvapil, predjizdel, zase tak jak se v Cine slusi a patri Cekal jsem, ze cesta povede kolem reky, jak popisuje pruvodce, ale kde nic tu nic...Do Guilinu jsem statne dojel asi po dvou hodkach.

 Batoh jsem si potreboval nechat na uschovne, ale babka z uschovny zavazadel me fakt nastvala, protoze chtela 10Y. No drahy (na uschovnu), ale proste jsem nemel na vyber. Do zadnyho smlouvani se ani nechtela poustet:(

Asi vyjde levnejc nechat si batoh na autobusaku, ale zas bych se tam musel tahat, takze tuhle variantu jsem rovnou zavrhnul. Nechal jsem to tam a vyrazil do mesta. Cestou jsem si koupil meloun a doufal jsem, ze se to nijak vazne neprojevi a nebudu muset casto vecer navstevovat cinske vlakacove a vlakove WC:)

V Guilinu jsem se chtel jit podivat na Slonni vrsek, který je u řeky a který by měl byt tedy viditelny primo ve meste. Cinanci se ale tady zase predvedli. Normalne by vsechno bylo krásně  videt z nábřeží, ale to by se na tom nedalo zarejzovat. Takze Cinaci vymysleli, ze se tam soupnout takovy kroviky a bambusy, aby to nebylo videt a za vyhled mohli chtít zase 30Y:( Že bych jim to dal o tom jsem ani minutu nepřemýšlel, fakt to za to nestojí. Cinaci tady rejzujou na turistech urcite daleko vic nez tenkrat na Yukonu. No desny.

Vyfotil jsem si aspon tu horu skrz ty kroviky, tak takhle to vypada....A 30Y, misto toho, abych je investoval do cinske statni pokladny tak jsem je za 2 hodiny promenil za cize a zmrzlinu u jedne nejmenovane americke nadnarodni firmy:)

Po tom jsem dosel do parku Sedmi hvezd. Vstupny nastesti jeste bylo v mem limitu:). V parciku byla trosku i zoo, nejdrive jsem zkouknul nejake opicky, ktere byly docela roztomile a vcelku se me i baly, a pak tam byli bily slon, o kterem jsem si mysle, ze jsou jenov v Thajsku a v Laosu a ještě nějaký další exotický megazvířata o kterých jsem si myslel, že už vyhynula. V parku byla možnost se vyfotit s pávama. I když ty byli naprosto neškodný, možnost se s nima vyfotit u některých vyvolávala dost hrůzu...

Taktéž tu měli pandy, ale tyhle byly vážně chudáci. Panda se brutálně nudila, čuměla do blba a žrala mrkev...

A jeste se mi dost libil "love box", ktery v parku byl...

Bily slon:

Po prohlidce parku jsem nabral směr centrum přes jednu sámošku, kde jsem nakoupil ty nejtypičtejší dárky z Číny:) V centru jsem se u všech pouličních stánku zastavil a tam, kde to stálo za to, tam jsem si něco dal. Před KFC prodávali smažený kuře vcelku chutnější než v samotném KFC, a když už ne chutnější tak rozhodně levnější:) V centru jsem ještě objevil mapičku, překvapivě na ní byla i Praha, což dokumentuje i tento snímek.

Dneska bylo fakt vedro, takže nejlepší způsob jak trošku od vedra vyrelaxovat, bylo jít k vodě. Jsem si koupil jedno Liq beer a šel si sednout k vodě u čučet na Číňáky, jak se koupou. Sezení u vody bylo fakt super, do té doby, než si ke mě přisedl nějaký číňan. Chtěl se se mnou bavit, by mi to ani nevadilo, kdyby jsme se mohli nějak domluvit, ale bohužel nám to moc nešlo. Anglicky uměl asi tak jako já čínsky. Dialog probíhal asi tak, že každý vždycky položil nějakou otázku a pak protože odpověď nepřicházela, tak já jsem si na tu moji odpověděl sám, tak aby bylo téma uzavřeno. Číňan vždycky něco na to řekl čínský, já jsem se na to zasmál a bylo to. Číňan v angličtině komunikoval tak, že si to na mobilu pomocí slovníku přeložil a pak mi to nazpamět přečetl. Nějak mi to nechtěl na tom mobilu ukázat, jsem si nejdřív myslel, že si během našeho super intelektuálního rozhovoru píše sms, ale pak jsem ho tedy prokoukl, co to tam vlastně s tím mobilem dělá.

Šel jsem se znovu najíst do centra, tentokrát jsem si dal nějaké tyčky s vepřovým z mongolskýcho grilu a šel na noční trh usmlouvávat kaligrafii. Úspěch se nakonec dostavil, usmlouval jsem o 5Y méně než JK a OK. Trvalo mi sice hodinu, než jsem našel prodavače, který by byl ochotný to za tu cenu prodat, ale vítězství tedy bylo na mojí straně:) Jsem ani neměl tak radost, že jsem to koupil relativně levně, ale spíš jsem měl škodolibou radost až to řeknu OK:) Pak už jsem běžel směrem na nadražák, cestou dal ještě jedno posledni plechovkové Tsing Tao beer a tím se víceméně rozloučil s Čínou.

Vlak překvapivě začínal v Gulinu. Na to jak je Gulin na čínské poměry miniměsto (300 tis) tak tohle bych fakt nečekal. Už mi asi taky docela otrnulo, protože na nádražních zachodcích jsem si dokonce vyčistil zuby, což bych si fakt na začátku netroufnul. No ale docela tu byly ty záchodky v poho, vlastně možná jedny z nejlepších nádražních, co jsme za tu cestu v Čině potkal.

Vlastně se dalo jet z Yangshua busem přímo do Shenzenu a vyšlo by to i levněji, ale tak nějak jsem si ještě chtěl užít lehátkový vlak, který člověk cestují po Evropě využije fakt jen zřídka, protože je už ve většině případů levnější použít letadlo. Nastoupil jsem do vlaku a našel krásně moje kupé. Tam už byly nějaký dvě Číňanky a pak se ještě docela na Čiňana dost na posledni chvili (asi 10 min před odjezdem) jeden takový Číňan dostavil. Jen co se vlak rozjel, nasadil jsem špuntíky a za chvíli už jsem spal, skoro asi v kuse až do rána.


Autor: Jan Kubanek | středa 19.8.2009 7:14 | karma článku: 14,98 | přečteno: 1146x