12/8/2009 Stredni Vietnam: Hue -> Hoi An: Relaxacni atmosfera

 Bus mel rano odjizdet uz v 8, takze jsem byl nucen malinko driv vstavat, nez by u me bylo obvykle. Rychle ranni hygiena a bezim naproti pres ulici pro bagetu s vajickem. Snidam bagetku za 10VND, venku slunicko, uvnitr bagety vajicko, okurcicka, no proste pohodicka:) Rychle z5 na hotel, mam to na kvap, jako vzdy:) No to jsem proste ja:)

 Sebehnu dolu do recepce, tam se potkavam s nejakou cizinkou, co jede tim samym autobusem do Hoi An. Cestuje sama, tak pri spolecnem cekani davame rec. Francouzska, dalsi:) Sice ne tak roztomila jako ta vcerejsi, ale taky ji na zebricku zarazuju do horni poloviny:) Tak aspon si po delsi dobe procvicim franinu....Ne ze bych zapominal, ale opakovani je u takovych dedku jako ja ta matka moudrousti:)

Asi v 820 prijizdi bus, hazim batoh dolu a jdu do autobusu. Pri nastupu trosku zkoprnim, kurna, v busu jede ZTP. Bus docela plny, ale vzadu vidim mistecko, navic chci tlachat s Francouzskou (Aurelie). Tak se tak mijime, zas nejsem takovy idiot, abych ji nepozdravil, ZTP se usmeje a opetuje pozdrav, se taky pousmeju a jdu si sednout dozadu. Cestu protlacham s Aurelie, docela prijemna. Pracovala 6 mesicu na fr.ambasade v Hanoji.

Pri prestavce se musim snazit, abysme se nepotkali/nevideli. Trosku je my blby, co jsme o ZTP napsal, ale byla to pravda....no co se da delat.

Prijizdime do Hon Ai, v buse jsem se dohodli s Aurelii, ze zkusime usmlouvat 2x single pokoj za mensi penize, no urcite to pujde snadnejc, nez kdyby smlouval jen jeden:) Prochazime par hotelu, vsechny dost luxusni, nektere opravdu krasne, bazen hned vedle recepce, krasne tezkym drevem vykladany vnitrek atp. Bohuzel tyhle jsou "moc drahe", chteli i $25 za pokoj, tolik ani jeden z nas nechce dat.

Nakonec nalezame jeden pekny za $10, ale chceme za $8. Nechavame bagli tam a jdeme jeste kousek dal, tam nachazime za $8 a ze to vemem, pokoj nic moc (vzhledem k ostatnim, ale napriklad vuci Hong Kongu by to byl mega luxus). V tom hotelu za $10, ze jdem dotoho za $8, pani ze zavola sefovi, jestli nam to da za $8,, sefik nam nam to da:) Super, skacu tomu za $8 rict, ze to neberem, ferove jednani musim byt na obou stranach...

Po chvilce vyrazime na jidlo, davam Cau Lau, mistni specialitka, nejaky nudle s krevetama, moc dobry, tomatova polevka, prumer a pivko LaRue, prumer a mirindu, normal. Ucet mam za 70VND, neuveritelny:) Mirinda v restauraci stoji dokonce jen 5VND:) Uf uf, to je fakt lace i na takovyho skudlila jako jsem ja.

Pak prochazka mestem, nakupujem listek na prochazku historickyma budovama. Mesto opravdu pekny, trosku "otravuji" mistni svadleny a prodavaci cehokoliv, ale je to umirnenejsi nez v Hue. Mne to nevadi, odmitam vzdy s usmevem. Stary mesto je neuveritelne fotogenicky. Je to opravdu krasa.

Ospala atmosfera Hoi Anu:

Prochazime par starych budov, na ktere mame zakoupeny listek. Vstupny 75VND, vcelku drahy, ale v Cine by tohle stalo to samy v juanech, takze tady to je tak 3x levnejsi. V meste vladne takova pohodova relaxacni atmosfera, zadny srumec a hukot, prochazime trh atp. Je vedro, skoro asi 37C, uf uf, schyluje se k desti, mraky cerny asi jako opaleny cernoch, ale nakonec nespadne ani kapka.

 V jedne z budov jsem nasel turisticke wc, no zajimave...Mistnaci maji smulu:)

Probiha cestovatelske zkrasneni c.2. Strihani jsem usmlouval za 40VND. Vim, ze jsem to mohl stahnout daleko vic, ale zas me tech 10-20VND navic nezabije a navadi mi platit lidi, co neco snad umi. Zrejme i diky tem 40VND se pan snazi. Asi v pulce vzal neco co vypadalo jako zehlicka, udelal mi tim masaz zad...no docela dobry. Jsem postrikan snad vsemi vonavkami a nagelovan vsemi gely, co tam pan ma. Uces trosku jak sampon. Pan je stastny a ja jsem rad, je to uleva. A sestrih vlastne docela dobry:)

Vietnamske strihani & pandero:

U japonskeho mostu potkavam 2 Cechy, nevim odkud, poznali me dle tricka. Zmokli u My Sonu:) Jen rychle neco prohazujem a kazdy si de po svym.

Jdeme do luxusni kavarny, davam mango cheese cake za 25VND, opravdu dobre ledove kaficko a limetkovy dzus, ucet za 61VND. Je to tady fakt pohoda, jen abych nechytil tu mistni malarii...vecer se musim nastrikat repelentem. Doufam, ze repelent odpuzuje jenom komary a ne Francouzsky:)

Uf to byla mnamka:

Patisserie frcancais:

Jdeme se zrelaxovat a zkulturnit na hotel. Zapomnel jsem sampon v Hue. Pani na hotelu mi pujcuje kolo, ze si mam sjet za dva rohy koupit. Kupuju nejaky Pantene pro V (asi pro Vietnamce, nebo jak to vzniklo nevim:)) za 20VND. Ten samy stoji v CZ asi 50CZK. Cenova uroven je uplne jinde, gelova pasta Colgate tu stala devet pade ta sama stoji v Pze aspon 35CZK....kde se ty rozdily berou? Asi mzda, reklama a hlavne zisk:( Uf musi nas ty nadnarodni firmy brutalne odirat, tomu se tepr rika ojeb...nebo ze by cela Evropa sponzoroval laci ve Vietnamu, no to asi tezko. Tak to bude ten zisk:)

Jinak skoro lituju, ze jsem se stavoval v Hue. Hoi An je sice mensi, ale vypada to tu daleko prijemneji a vice kolonizatorsky "vietnamsky":)

Vecer pak uz jdeme jenom na jidlo nekam k vode, davam nejakou rybu nevim jakou. Vcelku ok, Aurelie rika ze to ma taky dobry. Pak jdeme jeste na jedno pivko, Aurelie je utahana a jde spat, zatimco ja si skaknu jeste k mistnakum na jedno Bia Hoi.

A jeste jednou atmosfera  v meste Hoi An:

Autor: Jan Kubanek | čtvrtek 17.9.2009 8:25 | karma článku: 14,47 | přečteno: 1250x