1/8/2009 - Dali-> Kunming: "Parime v Cine II"

Podstatnou cast dnesniho dne nam zabral bohuzel presun do Kunmingu. Listky jsme meli koupene pres hostel, coz se neukazalo jako super volba. Sice nabizeji "free booking" ale samozrejme nic neni zdarma. Slecna z hostelu, co sla s nami na krizovatku mavnout na sprvny autobus, tak dala ridicovi podle me jen 210, prestoze jsme zacalovali v hostelu 255Y:( Navic nemeli bus na rano, takze jsme meli odjezd az na pul desatou.

Cekame na krizovatce a bus nikde. My jsme v poho, kdezto na hostelove slecne je videt asi po 20 min busunikde jista nervozita. No tak se ptame, jako kde je bus, ona ze uz tu mel byt a ze to pujde zjistit. No tohle byl prvni clovek, ktereho jsme v Cine videl bez mobilu. Jinak ho tu maji uplne vsichni bez ohledu na vek a socialni postaveni. Bez mobilu ani cinan na cajik nevyjde:) Nakonec bus prijizdi, my jako posledni cestujici nastupujeme a vyrazime.

Cesta je nastesti po dalnici, na ktere me prekvapuji uz snad jen zpomalovaci pruhy, hm, taky dobry vynalez, zrejme cinsky:) Co me take prekvapuje, ze trva zase 5 hodin stejne jako cesta po okresce Lijiang Dali a vzdalenost je prakticky stejna. Cekal bych, ze to bude aspon o hodku rychlejsi, no ale neni.

Po peti hodkach prijizdime do Kunmingu, kde vladne na silnici naprosty chaos. Vsude se stavi o 106, jezdi se tu cestou necestou, autobus se kynkla jak kdyby prejizdel vymoly na tankodromu. Nastesti nas ridic vsechny ty jamy zdolava stejne tak jako se na posledni chvili vyhnout otevrenemu kanalu na silnici. Je to docela mistr postrehu.

Kunming nezklamal svou povesti. Mesto v 1800 m.n.m ma sice prijemne klima, ovsem velmi neprijemny vzhled. Po Datongu tohle mesto rozhodne patri do skupiny tech osklivejsich, co asi v Cine jsou. Vyskove stavby, vsude se kope, spina a prach, parku jen asi par a aut zase spoustu. Mesto vskutku nic moc, jedeme sem hlavne kvuli Kamenemu lesu, ktery navstivime zitra.

Po prijezdu se ubytovavame v hostelu Hump. Docela nic moc, na dormitory chybi klima ale nechce se nam jinam. Cena 25Y je za tento neluxus naprosto adekvatni ne-li prehnana. Nechapu proc tady v tom hostelu prebyva tolik cizincu a i lokalcu.

Po ubytovani se jdeme nejdriv najist. Najit restauraci, kde maji bud obrazky nebo servirku mluvici v Aj je trosku problem, ale nekonec nachazime. Objednavame si necinsky, tj. kazdy pro sebe a ne jeden za vsechny. V posledni dobe jsme na to cinske objednavani vubec trosku rezignovali. Servirka mirne nechape, proc si davame 3x hovezi, ale vysvetlujeme ji, ze jsme milovnici hoveziho, at o nas nema strach.

Se najidame a pak asi dalsi pul hodku vysedavame v restauraci, protoze venku leje jak z konve a na ulici je asi deset centaku vody. Chtel jsem proverit slepeni sandalu za 10Y od borce z Dali, ale nakonec jsem si to rozmyslel.

Kdyz prestalo prset, vyrazili jsme na prohlidku Kunmingu, kde toho k videni vlastne moc neni. Takze jsme videli obe dve pagody, ktere tu maji a tim to vlastne co se tyce nejakych pametihodnosti konci. Prochazime ulicema, cumime do obchodu atp, taky zabava, alespon pro me. Jinak kdo by si myslel, ze v Cine jsou znackove veci levnejsi nez v Evrope, tak ten se sakra myli (jako ja). Ceny jsou bud stejne nebo u nektereho zbozi paradoxe pres vyrobu v Cine a neexistujici naklady na dopravu vyssi. No nechapu, ale asi jsou to Cinane ochotni zaplatit:-/

OK se v jednom kadernictvi nechava ostrihat, trosku ho tedy k tomu musime s JK dokopat, ale nakonec jde. Rozhodly hlavne ekonomicke duvody – jen 10Y, v Parizi by dal aspon 10e. Slecna se vazne snazi. Zatimco ok si spokojene lezi, slecna kolem OK jen kmita (viz foto) a po pul hodine a neustalem okukovani ostatnimi kaderniky a kadernicemi je OK ke sve spokojenosti ostrihan.

Vecer jdeme do hostelu, kde davame chvilku oraz a pak ja s OK razime na prohlidku mistnich baru a diskotek. Je to tu obdobne jako v Xianu, jen je to tu mene hogofogo, coz ale asi dela misto. Luxusnejsi bary by meli byt situovany na jinem miste ve meste, nikoliv u hostelu Hump. Rozdil oproti Xianu je take v tom, ze se nam tu podarilo objednat pivko. Vubec objednavani je vzdy komicky, protoze cinani si ty piva vzdycky objednavji po tuctech (presne), ale nam to jde i klasicky po cesku po jednom, coz Cinske servirky moc nechapou. Kazdopadne jsou ochotne a hned jak vstoupime do baru, uz nas zacinaji obskakovat. Cena docela vysoka, za tretinku chteji 20Y, v poslednim tedy jen 15Y. Prvni bar je v pohode, cucame pivko a cucime jak to tu jede. Cinaci se bavi, my dva docela taky.

Chceme toho videt ale vic, tak padame do jinych baru. V nekterych je to trosku mrtvy, tak tam jen nakouknem a ryhle ven a nebo v nekterych zrovna probiha trosku nejak priblbla modni prehlidka s flaskami vina a asi whisky v jednom, no nuda, nic moc. V jednom baru hraje super hudba, tak jdeme tam. Objednavame pivko a koukame. Okolo skoro samy samponi, tak jen nam to trosku divny. Dava se se mnou nejaky cinos typos od vedlejsiho stolu do reci. Prvni otazka je klasicka (where r u from?), druha otazka uz je docela neklasicka ale vlastne me to neprekvapilo, jestli jsme s OK gayove. Haha, tak mu odpovidam ze ne, ze jsme bratri.

Jeste chvili kecame, ale i kdyz pivko stalo 20Y tak ho necucame jako obvykle a rychle dopijime a jdeme jinam. Bary jsou shluknute v jedom bloku domu a vetsina jich ma nekolik vchodu, takze se nam stane, ze do nektereho vejdeme a pak si teprve uvedomime, ze tam jsme vlastne uz byliJ.

Koncime v baru, co je hned u naseho hostelu. Ten je skoro nejlepsi a asi to tam i nejvic jede. Tak tam s OK davame dve pivka, cinanci si nas foti jak nejake kosmonauty z Marsu. Dostavame na nas stul papirek s nejakym cinskym textem, ktery jsme nerozlustili. No a asi v pul druhy jdeme spat, stejne uz se vetsina Cinaku taky klidi domu....

Fotky tentokrat nic moc, tak aspon jedna:

Autor: Jan Kubanek | pondělí 3.8.2009 19:20 | karma článku: 10,76 | přečteno: 1029x