Jak Mohamed (ne)vyvraždil Mekku

Téma islámu je horké dlouhodobě, v současné době je kvůli konfliktu v Gaze i narůstající migraci do Evropy ještě žhavější než obvykle. Což bohužel vede také k vymyšleným báchorkám, jimiž se ohánějí zarputilí "muslimobijci".

Poslanec za SPD Jiří Kobza se v komentáři "Poučíme se z vývoje v Izraeli?", který vyšel v tištěné MF DNES 11. listopadu, ohání pasážemi z Koránu a historickými vsuvkami, což má zřejmě dodat jeho textu na odbornosti. Přitom se však dopustil zcela lživého tvrzení, že prorok islámu Mohamed "mírovou smlouvu s Mekkou, uzavřenou ve vesnici Al Hudayabíya, brzy zrádně porušil, Mekku nečekaně přepadl a vyvraždil."

Kobza zřejmě spoléhá na neznalost čtenářů, kteří mu takovou lež "zbaští", ale z historických pramenů vyplývá, že zmíněnou smlouvu neporušil Mohamed, nýbrž jeho rivalové Kurajšovci podporou kmene Banú Bakr při útoku na spojence muslimů. Především však Mohamed poté, co v roce 630 takřka bez boje obsadil Mekku, udělil jejím obyvatelům širokou amnestii a popravit nechal jen několik jedinců za jejich dřívější činy proti muslimům – nejčastěji se uvádějí čtyři popravení. Ať už Mohameda vedla jeho velkorysost, nebo politický kalkul, výsledkem bylo, že se dřív nepřátelské město obrátilo na islám, což tehdejší muslimy výrazně posílilo. K žádnému vyvraždění Mekky tedy ani náznakem nedošlo. 

Může se to zdát jako nepodstatný detail, ale velmi trefně ukazuje, jak profesionální šiřitelé strachu a nenávisti z SPD manipulují s fakty nebo si je úplně vymýšlejí tak, aby se hodily do jejich příběhu. Radikální islám je bezesporu vážná hrozba, které je třeba důrazně čelit, ale nikoliv záměrným lhaním o samé podstatě islámu a činech jeho proroka.

Autor: Robin Krutil | pátek 24.11.2023 5:30 | karma článku: 10,28 | přečteno: 441x